Andries de Haan

0
288

GRIJPSKERK – Het grote moment voor CMV Excelsior komt steeds dichterbij. Het fanfareorkest maakt zich op voor de strijd om het wereldkampioenschap tijdens het WMC in Kerkrade en gaat dat doen met dirigent Andries de Haan. De Haan (1963) werd geboren in het Overijsselse stadje Vollenhove als derde kind uit een gezin van tijdelijk geëmigreerde Friezen. Na een jaar ‘buitenland’ verhuisde de familie naar het piepkleine maar pittoreske dorpje Jorwert en niet veel later naar Harlingen. In die stad groeide hij op en maakte hij kennis met de blaasmuziek. Hij bespeelde de bugel bij het Stedelijk Muziekkorps van Harlingen en daarna bij de fanfare OKK uit Kimswerd. Na zijn muziekschooldiploma’s behaald te hebben volgde hij het conservatorium in Arnhem, Leeuwarden en Alkmaar waar hij de studies bugel en directie hafabra voltooide. Hij was medeoprichter van het Frysk Fanfare Orkest en jaren lang (bestuurs)lid van dat orkest. Op dit moment is hij niet meer actief als solist maar concentreert hij zich op dirigeren, schrijven, presenteren en organiseren. Dirigeren doet Andries de Haan bij verschillende orkesten, maar staat momenteel middenin het grote Pamietamy-project van CMV Excelsior uit Grijpskerk. Het enorme project staat op vijf pijlers en betrekt ook scholen en amateurkunstenaars bij het grote idee. De grote ontknoping van Pamietamy, wat betekend ‘Wij herinneren’ nadert zijn hoogtepunt. Maar daarover binnenkort (veel) meer in de Streekkrant!