Het Beste Bedrijf van de Streek 2017: Bakkerij Hamersma!

  0
  1237

  Op stap met Carnaval, Pastoor en Pleizier

  STREEK – Bakkerij Hamersma mag zich komend jaar het ‘Beste Bedrijf van de Streek’ noemen. In een zinderende finale waarbij de genomineerden de juryleden Elly Pastoor, Esther Pleizier en Prins Gerlovius I op bezoek kregen lag de uitslag dicht bij elkaar. Drie genomineerden die het allen verdienden te winnen. Nog niet eerder deed het juryoverleg na de bedrijfsbezoekjes zo lang. Voor zowel het Best Western Hotel Aduard, Sportcentrum Eekeburen als Bakkerij Hamersma waren veel redenen aan te halen om voor dat bedrijf te kiezen. Uiteindelijk koos de jury voor de Grootegaster bakkerij. Voornaamste reden: de bakker besloot uit eigen beweging dat één van zijn gewaardeerde personeelsleden helemaal niet thuis hoort in de Wajong-regeling, “want daar is zij veel te goed voor”. Dus nam hij haar in dienst, stuurde haar naar school en veranderde daarmee het toekomstperspectief van een jong persoon. Weg stempel, hallo toekomst. Maatschappelijk betrokken ondernemen in optima forma.

   

  And the nominees are…

  Voordat de juryleden harde noten mochten kraken was het eerst de beurt aan de redactie. Want welke drie bedrijven zouden bezoek gaan krijgen van wethouder Elly Pastoor, vrijwilligerscoördinator Esther Pleizier van de Stichting Welzijn gemeente Zuidhorn en Prins Gerlovius I van CV Oldeclooster? Er is veel gestemd. En niet alleen via de stembiljetten die bij de deelnemender bedrijven lagen, maar ook via internet. Nog niet eerder zijn er tijdens de verkiezing ‘Beste Bedrijf van de Streek’ zoveel stemmen online binnengekomen. Natuurlijk wisten wij al dat de website www.destreekkrant.nu goed bezocht wordt, maar dat mensen zo massaal hun stem uitbrachten via de website hadden we niet durven dromen. Dus werd de keuze alleen maar moeilijker. In de weken voorafgaand aan de keuze is de redactie bij een aantal bedrijven langs geweest. Zalencentrum Balk werd door medeondernemers genoemd als kanshebber, maar haalde de laatste drie niet. Datzelfde geldt voor de Aurora Hoeve in Oldekerk en Hoorcentrum Westerkwartier uit Zuidhorn die het prima hebben gedaan en het ternauwernood niet hebben gehaald. Eveneens indrukwekkend was de prestatie van Garnwerd aan Zee. De nieuwkomer in het verspreidingsgebied bleek vooral online op een stevige fanbase te kunnen rekenen. Na het tellen van de stemmen én –nog belangrijker- het lezen van de reacties, opmerkingen en beoordelingscijfers moest het aantal deelnemende bedrijven teruggebracht worden naar drie. Best Western Hotel Aduard, Sportcentrum Eekeburen en Bakkerij Hamersma mochten de jury gaan proberen te overtuigen. Zonder de stem van de redactie van de Streekkrant die –gelukkig- van een afstandje mocht meekijken hoe de juryleden het vuur aan de schenen kregen gelegd.

  Best Western Hotel Aduard

  ADUARD – Het Best Western Hotel Aduard mocht de spits afbijten. De jonge ondernemer Jenze Kingma deed dat op de voor hem kenmerkende wijze. Met overtuiging, humor en overredingskracht. De prachtige rondleiding liet de juryleden met open mond kennis maken met het veelzijdige familiebedrijf van Kingma, waar behalve de energieke Jenze ook moeder en vader met grote regelmaat zijn te vinden. Hotel Aduard doet aan veel dingen en daar is verspilling niet één van. Aan alles is gedacht en wat ontbreekt wordt zelf opgezet. De (h)eerlijke streekproducten op de kaart van het restaurant komen van de eigen boerderij. “Streekproduct is een mooi woord”, aldus Jenze Kingma. “Daar voegen wij ook daad bij. Mensen mogen best zien waar hun eten vandaan komt.” Ook roemt de jury de regiofunctie van het bedrijf die mensen van ver buiten de regio naar het Westerkwartier weet te trekken en zich daar middels samenwerkingen met culturele instanties en andere ondernemers ook actief mee bezig houdt. “Bovendien hebben zij veel personeelsleden die al langere tijd in dienst zijn”, stelde Elly Pastoor na afloop van de bezoeken. “Er gaat daar duidelijk iets héél goed.”

  Op naar Oldekerk! En Niekerk! Sportcentrum Eekeburen

  OLDEKERK/NIEKERK – Nog duidelijk onder de indruk van het eerste bezoek arriveerde de jury bij het multifunctionele sportcentrum in het tweelingdorp Oldekerk-Niekerk, alwaar een prachtig ontvangstcomité klaar zat om de jury een warm welkom te heten. De eerste serieuze competitie voor Hotel Aduard diende zich aan bij de sporthal annex zwembad die zich al jaren weet te onderscheiden met hun duurzame beleid. Op het dak van Eekeburen lagen al zonnepanelen toen gemeenten en overheden nog geen subsidies verstrekten. Bovendien is het sportcentrum een toonbeeld voor de privatisering die de gemeente Grootegast met succes doorvoert. In Sportcentrum Eekeburen gebeurt het! En dat weten mensen van ver buiten de eigen regio. Niet alleen wordt er in het zwembad zwemles gegeven aan de kinderen uit het eigen dorp. Ook de rest  van de gemeente Grootegast en de Westerkwartiergemeenten Leek, Zuidhorn en Marum weten de weg naar Eekeburen te vinden. Dat kinderen écht zwemveilig zijn met een diploma van Eekburen weten ze zelfs in Jistrum. “Het is 26 kilometer rijden. Maar dat doen we graag”, aldus de familie Postma uit het Friese dorp.

  De sympathieke bakker

  GROOTEGAST – Alsof de hoofdbrekens nog niet groot genoeg waren moest er ook een derde bezoek worden afgelegd. Op naar Bakkerij Hamersma in Grootegast voor het laatste bezoek van de dag. Ook daar troffen Carnaval, Pastoor en Pleizier een duurzame onderneming waar werd nagedacht over het effectief gebruiken van de oven en de vloerverwarming. Bakker Weit en zijn compagnon Robert winnen warmte terug en verwarmen zo de zaak. Tevens zetten de bakkers zich in voor maatschappelijke kwesties. Zo gaat het overgebleven brood naar de Voedselbank. Team Grootegast fietst in juni de beruchte Alpe d’Huez op voor de strijd tegen kanker. Daar is echter wel geld voor nodig. Geld dat Team Grootegast onder meer inzamelt door cake te verkopen. Daarvoor stelt de bakker de grondstoffen beschikbaar. “Dat is een groter succes geworden dan gedacht”, bekent Weit lachend. “Ik dacht dat het met een honderdtal cakes wel op zou houden. Inmiddels gaat Team Grootegast richting de driehonderd.” Op de vraag of hij dan niet beter kon stoppen luidde het antwoord gedecideerd: “Nee! Wie a zegt moet ook b zeggen!”

  En de winnaar is: Bakkerij Hamersma!

  ZUIDHORN – Beginpunt én eindpunt van de jurybezoeken is Zalencentrum Balk. Wel deelnemer, geen finalist. En dat heeft het restaurant geweten. Prins Gerlovius I ontpopte zich direct tot een ware attractie door te dreigen de geschonken confetti van Esther Pleizier door de zaak heen te strooien. Toen dat idee vakkundig de nek werd omgedraaid verlegde de Prins zijn aandacht naar de koffie, die wel ruimhartig werd omgestoten met een bruine vloer tot gevolg. Bij terugkomst in het Zuidhorner horecaetablissement was het tijd om in het gevulde restaurant de juryleden, fotograaf en verslaggever te ridderen in de Orde van Prins Gerlovius I en adjudant Frans. Spektakel ten top! Serieuzer was de discussie over de winnaar. Wie-o-wie moest het worden? Een discussie waarbij de vele positieve punten van alle bedrijven uitgebreid werden besproken. U begrijpt, met drie échte pareltjes van genomineerden duurde dat lang! Het laatste verhaal van Weit Hamersma gaf uiteindelijk de doorslag. De bakker leidt graag de toekomstige generatie bakkers op. Daar wordt ook uitgebreid de tijd voor genomen en worden de zogenoemde moeilijke leerlingen niet geweigerd. Sterker nog, hoe groter de uitdaging hoe beter het de bakker past. Eén van de verkoopmedewerksters kwam binnen met een Wajong-uitkering. “Daar verbaasde ik me over”, vertelt Weit Hamersma. “Zij kon veel meer en was te goed voor een Wajong-uitkering. Dit kon niet waar zijn.” De Grootegaster bakker besloot de verkoopster zelf in dienst te nemen, zodat zij haar Wajong-uitkering gedag kon zeggen. Nam zijn verantwoordelijkheid én het risico. Stuurde haar naar school en kreeg daarvoor terug een op-en-top gemotiveerd personeelslid met diploma’s. Dat schept een heel nieuw perspectief voor een jong persoon die al vroeg een ‘stempeltje’ heeft gekregen. Een nieuwe toekomst. Maatschappelijk betrokken ondernemen in de mooiste vorm. Met trots mogen wij de winnaar van het ‘Beste Bedrijf van de Streek 2017’ presenteren: Bakkerij Hamersma!