FNP: Stop met bezuinigen

0
215

ACHTKARSPELEN – Achtkarspelen moet stoppen met haar bezuinigingsagenda. Met die oproep komt fractievoorzitter Sjoerd Groenhof (FNP). Volgens hem heeft de gemeente geld zat om allerlei plannen terug te draaien of niet tot uitvoer te brengen. Hij doelt daarmee op het sluiten van de consultatiebureaus, intrekken van subsidies aan it Koartling en het Clubhuis én verhoging van de OZB.

De grootste oppositiefractie ziet met teleurstelling toe hoe de gemeente Achtkarspelen doorgaat met de – in meerderheid aangenomen – bezuinigingsplannen van het college. Volgens het college zijn die plannen nodig om het huishoudboekje op orde te krijgen, maar volgens de FNP onnodig nu de gemeente steeds meer geld binnenkrijgt. Zo zijn er de komende jaren tonnen te verwachten uit de precariobelasting en valt ook de bijdrage van de landelijke overheid hoger uit dan vooraf werd gedacht.

“Je moet je afvragen hoever je nog wilt doorgaan,” zegt Groenhof. “We hebben niet inzichtelijk wat de consequenties van deze bezuinigingen zijn. Ik begrijp dat het college de ongelijkheid tussen de MFC’s aan wil pakken, maar wat in april dichtgaat, gaat in september niet weer open. Dat geldt ook voor de consultatiebureaus. Wat mij betreft had de sluiting niet gehoeven. We hebben geld zat.” Of de inwoners uiteindelijk er niet van profiteren als er minder uitgegeven wordt – zij hoeven dan minder OZB te betalen – gaat Groenhof niet rechtstreeks in. “De verhoging van de OZB had sowieso al niet gehoeven.”