Oepie Kits als betrouwbare rots in het verkeer

0
262

GROOTEGAST – Al 25 jaar lang staat Oepie Kits langs de wegen in Grootegast en omgeving om het verkeer tijdens evenementen in goede banen te leiden. Dat doet de ervaren verkeersregelaar tegenwoordig als coördinator. Hij is onder meer in actie te zien tijdens het Open Air Festival in Grootegast, op de drukke momenten bij het populaire LEGiO-museum en op 8 april ook tijdens de tweede editie van de LEGiO-run. De organisatie van de run is blij met de inzet van Kits en team van ervaren verkeersregelaars. “Zij zorgen ervoor dat het verkeer zijn weg vindt en dat wij ons als organisatie kunnen richten op de wedstrijd zelf”, aldus Frony Babois.

Ook Oepie Kits zelf is blij met zijn team, zo vertelt hij opgetogen. “Deze ploeg van tien man –en vrouw- draait al tien jaar. Samen dragen we zorg voor de verkeersregulatie in het dorp tijdens de drukke momenten en grote evenementen. Dat gaat eigenlijk altijd goed.” Dat het prima verloopt is ook niet verwonderlijk. Zijn ingespeelde team werkt inmiddels tien jaar samen en kent inmiddels de klappen van de zweep. Oepie zelf zette zijn eerste stappen als vrijwillige verkeersregelaar al 25 jaar geleden tijdens de taptoe in Grootegast. “Dat was in de tijd dat men het woord verkeersregelaar nog niet eens kon”, lacht hij. “We waren gewoon bezig het verkeer zo effectief mogelijk te leiden tijdens het evenement toen de politie ons kwam vertellen dat we niet ‘zomaar eventjes’ zelf het verkeer konden gaan regelen. Dus zijn we naar de cursus op het politiebureau in Leek gegaan en hebben we onze papiertjes gehaald.” Het bleek het begin van een vrijwilligerscarrière waar Oepie met plezier op terugkijkt. “Ik heb op deze manier veel evenementen meegemaakt, zonder ze echt mee te maken”, vertelt hij. “Je krijgt als verkeersregelaar vrij weinig mee van het hele gebeuren. Niettemin doe ik het met veel plezier. Het is gezellig en het geeft mij veel voldoening. Zeker nu ik gepensioneerd ben en de tijd er wel voor heb.” Alhoewel hij van de evenementen zelf weinig zegt mee te krijgen heeft de LEGiO-run wel een speciaal plekje bij Oepie. “De LEGiO-run is gewoon iets heel spectaculairs voor Grootegast. Zij hebben mij vorig jaar benaderd om het verkeer te regelen en dat beviel ook goed. Er hing een gemoedelijke sfeer, ondanks de grote drukte.” Voor de LEGiO-run heeft Kits dan ook wat meer verkeersregelaars gevraagd dan zijn gebruikelijke team. “Voor dit evenement hebben we zeker twintig verkeersregelaars nodig”, aldus Oepie. “Deze hebben we bij elkaar. Voor 15 maart gaan ze allemaal tegelijk op examen, zodat ze voor 8 april allemaal opnieuw gecertificeerd zijn.” De verkeersregelaars zijn er klaar voor om verkeersinfarcten in het hartje van Grootegast te voorkomen. Met aan het roer de ervaren Oepie Kits, die zelf –als vanouds- op zijn vertrouwde plekje de Aldi zal staan, want “als coördinator moet je goed te vinden zijn in verband met mogelijke calamiteiten. Al verwachten we hier in Grootegast natuurlijk geen calamiteiten. De rare en heftige verhalen die mijn professionele collega’s soms vertellen maken we hier niet mee. Wat dat betreft is Grootegast een prima dorp om in te werken en de LEGiO-run een pracht van een hardloopevenement.”