Willem Tjebbe Oostenbrink: Prijswinnende voorvechter van het Westerkertier

0
295

ZUUDHÖRN – Eigenlijk zou deze rubriek dit keer in het ‘Westerkertiers’ moeten zijn geschreven. Willem Tjebbe Oostenbrink dicht en draagt voor in de Westelijke variant van het Gronings. Een aantal gedichten van hem zijn ook vertaald in het Fries, Drents, Duits en Oostfries. Hij is namelijk een groot liefhebber van lokale talen en dialecten. Een voorvechter die de lokale toal van zijn Westerkwartier met liefde uitdraagt in de prachtige gedichten die de dichter schrijft. Gedichten die hem recent zelfs nog de prestigieuze Johann Friedrich Dirksprijs 2017 hebben opgeleverd, inclusief bijbehorende huldiging op het gemeentehuis. “Deze prijs wordt tweejaarlijks in Emden uitgereikt aan dichters die dichten in het Nedersaksisch”, aldus Oostenbrink. “Daar behoort het Westerkertiers bij, maar bijvoorbeeld ook het Drents en de Achterhoek. ‘Plat Duits’, zoals het in Duitsland wordt genoemd.”

“Een onderwerp is nog geen gedicht”

Maar genoeg over de prijs vindt ook Willem Tjebbe Oostenbrink zelf. Er is namelijk zoveel meer te vertellen over de Zuidhorner dichtkunstenaar. Dit najaar lanceert hij zijn nieuwste gedichtenbundel. Op tafel ligt al een behoorlijke stapel prachtige gedichten waarvan al snel wordt afgesproken dat de lezers van de Streekkrant een voorproefje krijgen in deze rubriek. “De onderwerpen zijn zeer uiteenlopend”, weet Oostenbrink. “Soms krijg ik een ingeving op de bank, de andere keer vormt er zich een gedicht midden in een gesprek en zo en dan komt de inspiratie zelfs voort uit krantenartikelen. Ik mag dan ook graag aan mensen vragen wat hun bezig houdt en wat ze bewonderen. Dat zijn meestal prima onderwerpen. Al is een onderwerp nog geen gedicht.” Dat het proces van onderwerp naar gedicht wel aan Willem Tjebbe is toevertrouwd blijkt uit de vele positieve reacties die de dichter krijgt op zijn gedichten. “Dat is ook het leuke”, vindt hij. “De gedichten moeten de weg naar het publiek vinden en dat kan gelukkig op verschillende manieren. Ik publiceer bijvoorbeeld op mijn blog willemtjebbeoostenbrink.blogspot.nl, publiceer in poëzietijdschriften en bloemlezingen en soms andere boeken, geef gedichtenbundels uit en wordt regelmatig gevraagd mijn gedichten voor te dragen.” Dat laatste gebeurd onder meer op 5 maart aanstaande in molen Woldzigt te Roderwolde, waar Oostenbrink samen met de muzikanten Eddo Pol en Martin Korthuis op het toneel zal verschijnen. “Dit in het kader van Meert-Moand Dialect-Moand”, besluit hij. Het optreden van het drietal begint zondagmiddag om 15.00 uur. De dialectmaand staat op het punt van beginnen, dus is Willem Tjebbe bereidt om alvast een gedicht uit zijn aanstaande bundel te delen met de lezers van de Streekkrant: Wierde van Ezing. Meer informatie over de geboren Grijpskerker en zijn dichtkunst is te vinden op willemtjebbeoostenbrink.blogspot.nl.

 

Wierde van Ezing

Herinnerengen an n bult verleden
overhoop hoald en verzet
teren ien achter stiltes.

De grond van t minselk bestoan
òfgroaven veur n nij leven as mis
en modder, het t geheugen verloren.

Wij spitten en wrutten
uut ale macht en verbeelden

ons grip te kriegen op e geschiedenis
gestalte te geven aan onszulf.