Pamietamy verovert Nederland vanuit Grijpskerk

0
348

GRIJPSKERK – Negen seconden. Dat is de tijd die iemand nodig is om te bepalen of iets mooi of lelijk is, goed of slecht. Tenminste, volgens Steven Kolsteren. En het hoofd educatie van het Groninger Museum kan het weten. Al jaren loop Kosteren rond in het museum op zoek naar beleving. Die speciale pareltjes die –naast de reguliere tentoonstellingen- een bezoekje aan het museum waard maken. Projecten en kunstvormen die de jeugd uitnodigt en in aanraking laat komen met kunst en cultuur. Negen seconden. Dat is de tijd die Steven nodig heeft gehad om overtuigt te raken van het Pamietamy-project van CMV Excelsior.

Steven is overigens niet de enige. Eens in de zoveel tijd kom je een idee, een evenement of een project tegen dat diepe indruk maakt. Maar indruk, naar aanleiding van mooie plannen, is nog geen resultaat. Het is vijf maanden geleden dat we bij John Bouwman aan de keukentafel een koffiepot leegdronken, terwijl de secretaris van de christelijke muziekvereniging leegliep over het megaproject. Een goede twee uur duurde het gesprek. Het had ook in negen seconden gekund. Nog even kort samenvattend: CMV Excelsior wist in 2013 het Wereld Muziek Concours (WMC) te winnen in de derde divisie. Na wat zoeken, discussiëren en experimenteren besloot de vereniging in 2017 weer deel te nemen aan het concours én dat te doen in de tweede divisie. Winst lijkt een utopie. Of eigenlijk: leek. Want CMV Excelsior heeft inmiddels bewezen prima mee te kunnen op tweede divisie niveau en is in het bezit van het speciaal geschreven muziekstuk Pamietamy. “Een stuk waar we –als we dat speciale laagje erop weten te krijgen- wel degelijk mee zouden kunnen winnen”, vertelt Bouwman met een paar slagen om de arm. “Want gemakkelijk wordt het zeker niet.” Naast het muziekstuk en het WMC heeft de vereniging een ambitieus kunstproject opgezet. De Grijpskerker kunstenaar Gert Sennema heeft een educatieprogramma geschreven, waar diverse scholen van Grijpskerk naar Tolbert tot zelfs Delfzijl gebruik van hebben gemaakt. Leerlingen werden uitgedaagd om aan de hand van de verhalen over een joodse Pool die in de Tweede Wereldoorlog een concentratiekamp overleefde, de gedeporteerde en uiteindelijk vermoorde veldwachter Boonstra en een 11-jarige vluchtelinge beelden te creëren. Beelden die momenteel tentoongesteld worden in het Groninger Museum. Dat is waar Steven Kolsteren, hoofd educatie van het Groninger Museum, om de hoek komt kijken. “Ik heb ze niet geteld. Maar veel meer dan negen seconden zullen het niet geweest zijn om mij te overtuigen van het Pamietamy-project. Mijn hart gaat sneller kloppen bij een voorstel om muziek, literatuur, geschiedenis, menselijke emoties en educatie met elkaar te verenigen en er nieuwe creaties uit te laten groeien.” Kolsteren wist natuurlijk dat in de periode van Pamietamy ook Rodin te bewonderen is in het museum. “Rodin was een kunstenaar die alles oversteeg”, aldus Kolsteren. “En dat is met Pamietamy in principe niet anders. De kunstwerken die de leerlingen van de scholen hebben gemaakt sluiten perfect aan bij Rodin. Een ‘perfect match’ in populaire termen. Bij Rodin was alles in beweging. De mensen die hem omringden, de modellen en ook Rodin zelf. Je ziet zijn vingerafdrukken in de beelden staan. Diezelfde beleving zie je terug bij de beelden die de kinderen hebben gemaakt. Hun handjes, hun vingertjes. Het staat er allemaal in. Voor altijd. De beleving spat van de kunstwerken af en dat willen we hier in het Groninger Museum heel graag hebben. Een museum is namelijk meer dan een plek voor overleden kunstenaars.” Steven Kolsteren vertelt dat hij geraakt is door het project en alles wat erbij komt kijken. “Pamietamy is beleven. En dat daar een educatief programma aan vast is geknoopt is natuurlijk geweldig. Het zorgt voor verdieping en een blijvende betekenis.” Exact volgens de plannen van de muziekvereniging, want Pamietamy betekent ‘wij herinneren’. Vijf maanden geleden vertelde John Bouwman in ‘iets’ meer dan negen seconden dat het winnen van het WMC in 2017 misschien wel te hoog gegrepen was. Alhoewel de secretaris daar inmiddels op teruggekomen is, is zijn overtuiging op het andere vlak onverminderd groot. “Wij willen iets neerzetten dat voor altijd blijft”, zegt Bouwman nu. “En dat gaan we ook doen.” Wat begon als een onverwacht kampioenschap in de derde divisie gaat straks uitmonden in een naslagwerk dat zijn weerga niet kent. Een prachtig en uitdagend muziekstuk dat straks door fanfareorkesten over de hele wereld wordt gespeeld, een boek vol kunstwerken, een DVD met amateurkunstenaars en registraties van CMV Excelsior, een CD met muziek en een documentaire. Omrop Fryslân heeft inmiddels interesse getoond in de documentaire én de livebeelden van de première in de Groninger Oosterpoort op 23 april. Limburg 1 wil het WMC uitzenden, met alles wat erbij komt kijken. Zandtovenaar Gert van der Vijver gaat het muziekstuk van sprekende en spectaculaire beelden voorzien en aan niemand minder dan Dieuwertje Blok de eer de première aan elkaar te praten. Van Groningen naar Kerkrade. CMV Excelsior verovert Nederland met hun Pamietamy-project. En dat vanuit Grijpskerk. Kaarten voor de onvergetelijke première in De Oosterpoort zijn overigens te bestellen via http://www.de-oosterpoort.nl/zoeken/pamietamy.