‘De Vrouw van de Zee’

0
523

ZUIDHORN – Op vrijdag 17 en zaterdag 18 maart 2017 speelt Rederijkerskamer Eendracht De Vrouw van de Zee in zaal Balk te Zuidhorn (aanvang 20.15 uur). De Vrouw van de Zee is een meeslepend, gevoelig en deels ook humoristisch drama van de grote Noorse toneelschrijver Henrik Ibsen. Met een groots decor wordt zaal Balk omgetoverd tot een Noors landschap met fjorden en een huis met een tuinhuis. Centraal staat de familie Wangel: een vader, twee thuiswonende dochters en Ellida, de tweede vrouw van vader Wangel. Ellida staat in het dorp waar Wangel zijn dokterspraktijk heeft, bekend als de vrouw van de zee, omdat ze elke dag een duik neemt in het water van de fjord. Waarom ze dit doet, wordt in de loop van het stuk duidelijk. Gastregisseur Nico van der Wijk over de keuze van het stuk: “Ik heb De vrouw van de zee gekozen omdat het stuk me erg aansprak. Het gaat over relaties, sleur en vrijheid. In feite is de essentie van een relatie dat je je allebei vrij voelt en van daaruit voor elkaar kunt kiezen. Dat heeft Ibsen goed gezien. Een ander hoofdthema is dat mensen zichzelf en anderen lang voor de gek kunnen houden wat betreft hun eigen verlangens. De vraag is dan of ze daarvoor durven gaan. Het is geweldig om dit met de Eendrachters uit te werken. De spelers begrijpen Ibsen, ze kunnen veel met zijn thema’s beginnen. En het stuk heeft stuwende kracht, je vraagt je echt af hoe het zal aflopen.” Kaarten zijn verkrijgbaar bij ’t Kappertje aan de Hoofdstraat 29 te Zuidhorn en online via www.kamereendracht.nl.