Brandweer Grootegast zoekt teamleden: “Waar anderen stoppen, begint de brandweer”

0
713

 

GROOTEGAST – De brandweer van Grootegast is op zoek naar versterking. En dat is geen verrassing. Wie een paar weken geleden de Streekkrant opensloeg kon lezen dat er tijdens de laatste jaarbijeenkomst van de brandweer een aantal gewaardeerde krachten afscheid namen van het korps in Grootegast. “We zijn van twintig teamleden naar zeventien gegaan”, bevestigt bevelvoerder en ploegleider Taeke Oldenburger. “Dat is –in principe- nog genoeg, maar niet ideaal. Dus ja, we kunnen wel wat vers bloed gebruiken.”

Volgens Taeke zeker omdat een aantal teamleden ook de 50 jaar ruimschoots zijn gepasseerd. “Er komt dus een tijd dat deze teamleden ook afscheid gaan nemen”, vertelt Taeke. “Het korps van Grootegast moet tussen de 15 en 20 teamleden hebben. Daar voldoen wij op dit moment aan, maar het houdt niet over. Bovendien is het ook een risico. Een brandweerman is geen voetballer die men binnen een minuut wisselt. Iemand klaar stomen voor dit vak duurt zeker zo’n twee jaar. En je moet mensen goed voorbereiden, want er komt natuurlijk wel wat bij kijken.” Wie denkt aan de brandweer, denkt in eerste instantie aan brand. “Logisch, maar het is wel iets meer dan alleen branden blussen”, aldus de bevelvoerder. “Er komt ook een stukje hulpverlening bij kijken. Denk daarbij aan het openknippen van een verongelukt voertuig of assisteren bij stormschade. Maar ook het redden van huisdieren of zoals vorige week een ongelukkige meeuw.” Zelf zou Taeke Oldenburger niet graag zonder zijn activiteiten bij de brandweer willen. “Elke keer als de pieper gaat, gaat je adrenaline stromen. En dat moet ook, want zodra je opgepiept wordt moet je scherp zijn. Je weet niet wat je kan verwachten, behalve dat het altijd onverwacht komt.” Taeke vertelt dat bij een prioriteit 1 melding de auto vier minuten later écht van kazerne weg rijdt. “Daarom zoeken wij dus ook nieuwe teamleden die in Grootegast wonen of werken. Doezum en Sebaldeburen kan natuurlijk ook nog. Via de Provincialeweg kan je hier ook in vier minuten zijn.” Zelf schrikken wij van de snelheid. Vier minuten. Dat is snel. Taeke lachend: “Het dan ook niet de bedoeling dat je nog even die appel opeet, dat kopietje maakt of eerst even rustig wakker wordt. Zodra die pieper gaat laat je –bij wijze van spreken- alles vallen kom je linea recta naar de kazerne. Bij zes teamleden gaat de auto rijden en zijn we onderweg. Na vier minuten zeker dus. Helemaal als er P1 op de pieper staat. Dan telt iedere seconde.” Toch is het volgens Taeke niet altijd spanning en sensatie als brandweerman of – vrouw. “Er komt ook een sociaal aspect bij kijken”, vertelt hij. “Twee keer in de maand oefenen we op maandagavond. Dat is naast nodig ook gewoon gezellig. Vaak is het even ontspannen nazitten. Je maakt onderdeel uit van een groep en dat is prettig. Zeker bij het korps van Grootegast, waar het altijd gezellig is.” Wie van spanning houdt, sociaal en maatschappelijk betrokken is, tussen de 20 en 40 jaar jong is en overdag werkt in de omgeving van Grootegast, Doezum of Sebaldeburen is welkom om zich aan te melden via westerkwartier@vrgroningen.nl. “Daarbij is het natuurlijk wel belangrijk dat je in een redelijke conditie verkeert en over doorzettingsvermogen beschikt”, besluit Taeke Oldenburger. “Want waar anderen stoppen, daar begint de brandweer.”

Op maandag 20 maart organiseert de ploeg van Grootegast een open oefenavond. Van 20.00 uur tot 21.30 uur kunnen geïnteresseerden een kijkje komen nemen wat het werk van de vrijwilliger brandweer precies inhoudt. Ook hiervoor kan men zich aanmelden via westerkwartier@vrgroningen.nl.