De handjes uit de mouwen voor NLdoet

0
389

STREEK – In heel Nederland waren vrijdag en zaterdag honderdduizenden vrijwilligers hard aan het klussen voor NLdoet, georganiseerd door het Oranjefonds. Vele organisaties, dorpsbelangen en verenigingen hadden hun klusjes aangemeld op de website van NLdoet. Variërend van het lenteklaar maken van tuintjes tot het opknappen van molen en schelpenpaadjes. In De Marne waren ze er vrijdag al vroeg bij. Burgemeester Koos Wiersma opende de tweedaagse al om 9.00 uur in Pieterburen, om aansluitend zelf de handjes uit de mouwen te steken bij Botanische tuin Domies Toen. Daar werden de schelpenpaadjes vervangen. En dat was ook hard nodig met het nieuwe seizoen in het vooruitzicht. 


De Marne doet ook!

DE MARNE – Maar liefst 55 (!) klussen waren er aangemeld in De Marne, waaronder ook het herstellen van de nestkasten in de Notoarestoen in Eenrum. Overigens was er nog meer te doen in het Arboretum in Eenrum. Ook werden de bankjes opnieuw in de olie gezet en werden de wilgen geknot. Ook in Ulrum kwamen jong en oud samen. Het schoolplein van de Hendrik de Cockschool in het dorp kreeg een flinke facelift. Er werd druk gezaagd, geverfd en opgeruimd. Het weer werkte geweldig mee en het plein ziet er weer prachtig uit. NL doet, georganiseerd door het Oranje Fonds, is een prachtig initiatief om samen de schouders eronder te zetten voor je school”, laat de school weten. In Vierhuizen knapten veertien vrijwilligers de kerk en haar omgeving op. De kerk heeft waar nodig een nieuw likje verf gekregen en helemaal schoon gemaakt. Rondom de graven hebben de vrijwilligers nieuw grond aangebracht.

Poetsen en soppen in Leens

LEENS – Maar liefst twintig vrijwilligers verenigden zich vrijdag op Landgoed Verhildersum in Leens. Op 26 maart opent het landgoed de deuren voor het nieuwe seizoen, dus was het tijd om het landgoed uit de winterslaap te halen. Er werd gepoetst, gesopt en geveegd dat het een lieve lust was. De vrijwilligers zwermden over het terrein en zorgden ervoor dat de bebording, de bankjes en het tuinhuisje er weer spic en span bij staan. Het is straks weer volop genieten op Landgoed Verhildersum in Leens. Even verderop werd ook Zwembad De Marne flink onder handen genomen. Wethouder Mariette de Visser mocht voor één keer de jongenskleedkamer in. Wel op voorwaarde dat zij mee zou helpen met de muurschildering. Dit terwijl de andere vrijwilligers de uitkijktoren en de glijbaan opknapten en de loopmat repareerden.

Zweten in Zuidhorn

ZUIDHORN – Het zou wel even wennen zijn geweest voor burgemeester Bert Swart van Zuidhorn. Daar waar hij zich normaal gesproken bezighoudt met besturen, bestuurde hij vrijdag vooral een kruiwagen. Inclusief glinsterende druppeltjes vocht die zijn voorhoofd verlieten. Dat deed de Zuidhorner burgervader overigens niet alleen. Ook de wethouders Henk Bakker en Fred Stol waren hard aan het werk bij het Hornerheem in Zuidhorn. En dat tezamen met bewoners van de woonlocatie voor mensen met een beperking én de stagelopers van de gemeente. “Dat hadden ze niet verwacht toen ze stage kwamen lopen”, lacht wethouder Bakker. Bakker zit in het college namens GroenLinks en dat was goed te zien. Fanatiek liep Bakker op en neer met takken die hun ‘groenheid’ voor altijd hadden verloren. Collega-wethouder Fred Stol had voor zichzelf een passend klusje gevonden. Te takken die de kleinere Bakker wegsleepte werden vakkundig uit de boom gezaagd en geknipt door de langere Stol. Waarom hij daar overigens een trap bij gebruikte is ons een raadsel. Fred Stol is immers een boomlange kerel die ook zo bij de toppen kan.

Fortuna ontwaakt!

NOORDHORN – Na maanden stil te hebben gestaan konden de molenaars van molen Fortuna in Noordhorn wel wat helpende handjes gebruiken om de molen uit haar winterslaap te halen. Niet alleen betekent NLdoet voor molenaars wat extra hulp, het is ook voor de vrijwilligers een unieke mogelijkheid om uitgebreid kennis te maken met de prachtige molen. Om Fortuna weer ‘draaiklaar’ te maken werden de draaiende onderdelen gesmeerd, waarbij er zich de unieke mogelijkheid voordeed om ook eens in de kap van de molen te komen en uit te kijken over mooi Noordhorn en de wijde omgeving. Daarnaast staat ook de tentoonstelling over de ‘Slag bij Noordhorn’ er weer piekfijn bij voor de bezoekers.

Zwembad de Griffioen blij verrast

GRIJPSKERK – Bij zwembad de Griffioen staat NLdoet al jaren in het teken van ‘schoonmaakdag’. Bestuursleden, medewerkers, vaste vrijwilligers en twee dames die hun maatschappelijke stage op deze manier invulden poetsten dat het een lieve lust was. Die deden zij samen met dertien medewerkers van de NAM die zich eveneens inspanden om de bassins schoon te maken en de glijbaan in de was te zetten. Tevens is het meubilair van het zwembad weer brandschoon, ziet de parkeerplaats er weer prachtig uit en zijn de doelnetten van het voetbalveldje vervangen. En dat alles onder een lekker lentezonnetje. Het zwemseizoen komt nu echt dichtbij en gaat op 22 april van start als de Griffioen haar deuren opent.

College meldt zich bij Eekeburen

NIEKERK/OLDEKERK – Zweten deed ook het college van Grootegast. Samen met de vrijwilligers zorgden zij voor een ‘blinkend tennispark met schitterende banen en een opgeknapt clubhuis’. Als een echte eenheid zetten burgemeester Ard van der Tuuk, wethouder Mark de Haan en wethouder Sjabbo Smedes letterlijk de schouders eronder. De uitdrukking ‘vele handen maken licht werk’ geldt zeker voor het Grootegaster college. “Voor de start van het tennisseizoen moet het tennispark er weer goed uitzien. Dat betekent veel snoeiwerk, blad opruimen, grasmaaien en het clubhuis en meubilair schoonmaken, ramen wassen, onderhoud uitvoeren en nog veel meer”, laten de collegeleden weten. “En waar nodig de verfkwast hanteren”. En met succes! Het tennispark ligt er weer prachtig bij.

Een hele prestatie!

STREEK – Landelijk deden meer dan 350.000 vrijwilligers mee aan de actie NLdoet. Tezamen wisten zij 9.518 klussen te klaren. In het verspreidingsgebied van De Streekkrant waren meer dan 130 klussen aangemeld, waarvan het merendeel ook daadwerkelijk is uitgevoerd. Een hele prestatie! De bereidheid van mensen om mee te helpen tijdens de landelijke actie van het Oranjefonds blijkt ook uit de mailbox van De Streekkrant, die overstroomde van de mooie initiatieven en prachtige plaatjes. We willen er toch nog een aantal noemen: ’t Sieljerder Kampke in Lauwerszijl heeft een bijzonder mooi klusweekend achter de rug waarbij onder meer de omheining van de dierenweide is hersteld. Bij Korfbalclub Zunobri in Zuidhorn hebben vrijwilligers de kantine onder handen genomen en helemaal schoongepoetst. Tevens zijn er nieuwe picknicktafels geplaatst en zijn de sportvelden klaargemaakt voor het veldseizoen. In Visvliet is er hard gewerkt aan de Droomtocht. De eerste stukjes mozaïek hebben hun weg naar de social sofa gevonden. We kunnen gerust spreken van twee geslaagde dagen voor veel organisaties, verenigingen en buurtgenootschappen in de Streek. Vooral productief ook!