‘Gamechanger’

0
1192

Als politieke ‘veelvraat’ gaat er geen uitzending van EenVandaag, Pauw & Jinek of Nieuwsuur voorbij dat ik niet verorber. Zelf heb ik mijn keuze al gemaakt. Ik weet wat ik woensdag ga stemmen en behoor daarmee tot de ‘gelukkige’ minderheid. Peilers en onderzoekers stellen namelijk dat het aantal zwevende kiezers, het aantal mensen dat er nog niet helemaal uit is, nog nooit zó groot is geweest. Dat begrijp ik. De economie trekt aan en het lijkt alsof de centjes weer rijkelijk uitgegeven kunnen worden. Nou ja, de overheidscentjes dan. Persoonlijk ben ik wel benieuwd wie er de afgelopen vier jaar zijn of haar besteedbaar inkomen echt heeft zien stijgen. Dat terzijde, er is een hoop te kiezen. En ondanks mijn vaststaande keuze bekijk en analyseer ik met plezier de standpunten van de overige partijen. Er waait namelijk een nieuwe wind door de politiek. Op links stoomt met opgestroopte mouwtjes de vlotte Jesse Klaver (GroenLinks) op, terwijl ‘mooiboy’ Thierry Baudet (Forum voor Democratie) kiezers op rechts een alternatief biedt voor de PVV. Maar dan mét uitleg. De grote verliezer (tot dusverre) is de Partij van de Arbeid. Het regeringsbeleid van de afgelopen vier jaar kan duidelijk niet op de goedkeuring van de PvdA-stemmers rekenen, die daardoor harder ‘gestraft’ worden voor het beleid dan regeringspartner VVD. Lodewijk Asscher lijkt zich bovendien niet los te kunnen maken van zijn ambt als vicepremier die veel maatregelen heeft doorgedrukt. Toch laten de peilingen al wekenlang eenzelfde beeld zien. Na de opkomst van vooral GroenLinks, D66 en het CDA zitten de peilingen al tijden vast. Een zeteltje eraf voor de één en er eentje bij voor de ander. Het wachten is op een ‘gamechanger’, stellen diverse peilers en journalisten aan tafel bij tv-programma’s. Voor de duidelijkheid, een gamechanger is een opmerking, een debat of een gebeurtenis die het politieke speelveld veranderd. Een groot ding in campagnetijd dat ervoor zorgt dat de kaarten opnieuw worden geschud. Het was lekker rustig tot afgelopen zaterdag. Na een prachtige dag in Grijpskerk sloeg mij later die dag de schrik om het hart bij het zien van het late nieuws. De komst van de Turkse minister Kaya in Rotterdam mondde uit in rellen. Mijn eerste reactie: “Daar hebben we onze gamechanger”. Twee weken lang hebben we kunnen genieten van respectvolle debatten tussen de diverse lijsttrekkers. Geen geschreeuw zonder Geert Wilders. De afwezigheid van de PVV-leider is deels terug te voeren op beveiligingsproblemen en deels door onvrede bij Wilders over de manier waarop RTL –volgens Wilders- gemaakte afspraken schendt. Het gebrek aan campagne voeren had gevolgen: bijna dagelijks mocht de PVV een zetel inleveren in de peilingen. Met hulp uit onverwachte –want Turkse- hoek is de campagne van de PVV zaterdag echt van start gegaan. Wilders heeft zijn stok. Het wachten is op het ongefundeerde slaan. ‘Wat heeft dit met de herindeling te maken?’, hoor ik u denken. Nou, alles! De regeringsuitslag geldt voor héél Nederland, dus ook voor het Westerkwartier. Zonder een stemadvies te geven wil ik u vooral oproepen om vooral te gaan stemmen. Veel Amerikanen achtten Donald Trump kansloos en bleven thuis. Geen zin om in de lange Amerikaanse wachtrijen voor de stembureaus te staan. Ontevreden burgers namen deze moeite wel. Veel Britten dachten nooit na over een Brexit en bleven thuis. Behalve dus de ontevreden burgers. De komende verkiezingen lijken niet zozeer te gaan om de financiën, de crisis is voorbij. Meer dan ooit tevoren gaan deze verkiezingen om wat voor land wij willen zijn. Laat u dus niet verrassen, zoals de Amerikanen en de Britten wel hebben gedaan. Ik hoop de komende vier jaar niet wéér van die ‘Pinokkio-Rutte plaatjes’ tegen te komen op mijn tijdlijnen van mensen van wie ik zeker weet dat ze niet hebben gestemd. Stemrecht is zoveel meer dan een recht. Een plicht? Dat mag u zelf uitmaken. Wie op 15 maart de stembus mijdt, heeft –mijns inziens- vier jaar lang geen recht van spreken. In het verlengde daarvan. Heeft u, inwoner van het Westerkwartier, het herindelingsontwerp al ingekeken? Deze liggen tot en met maandag 20 maart ter inzage op de gemeentehuizen van de vier Westerkwartiergemeenten. Tevens is het ontwerp terug te vinden op http://herindeling.westerkwartier.nl. Tot en met 20 maart kunnen er ook zienswijzen ingediend worden. Daarna is de mogelijkheid om iets van het herindelingsontwerp te vinden voor altijd voorbij. Leest u komende week dus vooral het ontwerp eens door en laat uw stem horen als u dat nodig vindt. Ook in deze geldt: wie nu niet spreekt, staat voor langere tijd aan de zijlijn.

 

Meediscussiëren over de herindeling of jouw mening laten horen? Laat het weten op Twitter @richardlamberst!