Gjalt Gjaltema

0
602

Regisseur Amato

OPENDE – “Eigenlijk ben ik zo het vak van regisseur ingerold. In alle eerlijkheid kreeg in gewoon moeite met het onthouden van de grote hoeveelheden tekst die sommige toneelstukken bevatten. Het leren werd steeds moeilijker en er ging steeds meer tijd in zitten. Dat trekt een zware wissel op het gezinsleven. Mijn vrouw wilde mij –gelukkig- ook nog wel eens zien en we hebben samen drie kinderen. Zeker in het half jaar voorafgaand aan een opvoering is toneelspelen best een tijdrovende hobby. Overleggen, repeteren en thuis de tekst leren. Na in 1991 bij Amato te zijn gekomen, wilde ik dus eigenlijk stoppen. Totdat onze vorige regisseur ‘met pensioen ging’ en stopte. Ik ben toen in zijn laatste jaar met hem mee gaan lopen. Gewoon rustig kijken en leren, en heb na zijn pensioen het stokje overgenomen. Het is eigenlijk heel geleidelijk gegaan. Al was ik zeker in het begin nog wel onzeker. Neem nu Jan Renkema. Die speelt al langer dan ik toneel en heeft dus meer ervaring. Het blijft natuurlijk de vraag of dat soort mannen jouw regisseurzijn wel pikken. Voorheen was ik ‘één van de jongens’ en nu moest ik opeens de boel in goede banen leiden. Ook dat bleek overigens geen probleem te zijn. De oudere spelers accepteren mijn rol en weten dat ik altijd open sta voor suggesties. Al blijft het laatste woord natuurlijk wel bij mij. Weet je, het belangrijkste is gewoon dat we met z’n allen genieten. Alleen als de toneelspelers genieten kan je het publiek vermaken. Het is aanstekelijk. Natuurlijk heb je ook een goed stuk nodig, maar dat gaat al jaren goed. Ook dit keer weer. We hebben een prachtig stuk gevonden in ‘Uitvinden is een kunst’. Dat werd in Opende ook bevestigd. Afgelopen weekend mochten we veel bezoekers begroeten in Opende en ook de voorverkoop voor komend weekend in Sebaldeburen verloopt uitstekend. Op de vier avonden tezamen trekken we al snel zo’n vierhonderd mensen en dat is meer dan goed. Er kunnen echter nog wel mensen bij in ’t Spectrum te Sebaldeburen. Zowel voor de vrijdag als de zaterdag zijn er nog een aantal kaarten beschikbaar. Deze kunnen besteld worden via toneelamato@outlook.com. En als er wel meer mensen komen, dan zetten we gewoon een aantal stoelen erbij. Het is nog maar één keer voorgekomen dat we echt nokkievol zaten en mensen hebben moeten teleurstellen. Ik kijk na het eerste succesvolle weekend in ieder geval uit naar de komende twee voorstellingen. Daarna begint de rustperiode en starten we na de zomer weer op voor volgend jaar. Ook daar ben ik bij ja. Regisseur zijn bevalt me wel, al vindt de vrouw nog altijd dat ik veel weg ben.”