De onuitputtelijke bron van inspiratie van Natasja Bennink

0
1500

EZINGE – Stiekem hadden we Natasja Bennink al eerder gevraagd voor deze rubriek. Een aantal weken geleden was de beeldend kunstenaar te bewonderen in Zonnehuis Oostergast waar zij druk bezig was met het sofaproject in Zuidhorn. Jong en oud werden kundig begeleid naar om ‘hun Zuidhorn’ straks op de banken afgebeeld te krijgen. Daar maakte Natasja echter onderdeel uit van het geheel. En dat terwijl zij, wereldberoemd van Appingedam tot Antwerpen, veel meer prachtige werken op haar naam heeft staan. “Ik werk voornamelijk in opdracht”, vertelt ze. “Daardoor heb ik de luxe te kunnen leven van mijn hobby.”

Samen met haar man –eveneens kunstenaar- en kinderen woont ze in het voormalig gemeentehuis van Ezinge. “Een prachtige plek om te wonen”, vindt Natasja. “De woning is ruim genoeg voor het hele gezin én we hebben voldoende plaats om in te werken. Zeker beeldhouwen neemt ruimte in, dus ruimte was wel een voorwaarde toen wij op huizenjacht gingen.” Ezinge was echter een bewuste keuze het paar. “Het is hier rustig, afgelegen en toch dichtbij de A7, Groningen en de rest van Nederland”, aldus de kunstenares. “Ezinge is de ideale woonplaats.” Het was al vroeg duidelijk dat Natasja beeldende kunst zou gaan maken. Zij vertelt: “Ik was als kind al creatief. Als 14-jarige wist ik het zeker: Ik word beeldhouwer. De keuze voor de Minerva was dan ook snel gemaakt en als enige van de zeven leerlingen ben ik ook daadwerkelijk afgestudeerd.” Als aanvulling op haar talenten en het onderwijs aan de Groninger kunstacademie is zij naar Athene getrokken. “Daar wordt nog echt op de degelijke en authentieke manier les gegeven in het beeldhouwen”, aldus Natasja. “Athene is dan ook het Walhalla van de beeldhouwkunst. De plek waar ik me echt heb kunnen ontwikkelen.” Het heeft in ieder geval zijn vruchten afgeworpen, want Bennink is een veelgevraagd beeldhouwer. “Vorige week heb ik een paar dagen in Amsterdam gezeten voor Radio 4. Zij maakten een programma waarvoor ik de Stedenmaagd –een beroemd Amsterdams beeld- heb nagemaakt en in een modern hedendaags jasje heb gestoken.” Verder is Bennink natuurlijk bekend van de ‘5 kussen van Appingedam’. Natasja: “Ik heb veel leuke opdrachten mogen doen, maar deze opdracht behoort toch wel tot mijn favorieten. De gemeente Appingedam wilde een beeld met verbinding. Goed, de ultieme verbinding is natuurlijk liefde. Inwoners van Appingedam hebben hun liefdesverhalen opgestuurd en daar heb ik vijf bronzen beelden van gemaakt. Die staan nu in Appingedam.” Het antwoord van Natasja is naar aanleiding van de altijd vervelende vraag: wat is je favoriete werk? Behalve Appingedam komen ook de opdracht voor het UMCG, het bisdom in Dokkum en het beeld van de koning in de Statenzaal te Assen ter sprake. “Er is ook niet echt één echte favoriet”, lacht ze. “Net zoals ik nog niet echt weet wat ik graag nog zou willen doen. Alhoewel. Een echte groot levenswerk. Laten we zeggen, een beeld van minstens vijf meter groot. Dat zou nog wel een wens zijn.” Daar gaat echter nog wel wat tijd overheen. “Voor een levenswerk ben ik nog te jong”, weet ze zeker. “Ik heb nog jaren te gaan en zoveel mee te maken voordat ik klaar ben voor een levenswerk.” Bovendien is momenteel druk bezig met het voorbereiden van haar komende expositie in Antwerpen waar al haar ‘vrije’ werk heen gaat. “Momenteel staan er drie beelden bij bronsgieterij. Er worden daar straks vijf nieuwe beelden tentoongesteld, aangevuld met drie of vier oudere werken.” Aan inspiratie heeft de kunstenares overigens geen gebrek. “Integendeel zelfs”, besluit ze. “Beeldhouwen is een traag proces. Ik kom niet eens aan alles toe wat ik zou willen maken.” Binnenkort is het gezin van Natasja Bennink ook te zien op NPO 2 voor het programma ‘Binnenstebuiten’. Het KRO-programma laat zien hoe het oude gemeentehuis van Ezinge er tegenwoordig uitziet en hoe het vroeger is geweest. Maandag 20 maart wordt de aflevering uitgezonden.