Kinderfeestje van de democratie

0
197

GROOTEGAST – Maandagmorgen was er een feestje van de democratie in het gemeentehuis van Grootegast. Met de  Tweede Kamerverkiezingen voor de deur ontving burgemeester Ard van der Tuuk de leerlingen van groep 8 van de Johannes Bogermanschool uit Grootegast. Dit gaf de burgemeester de kans om ze te vertellen over het belang van het democratische stelsel in Nederland en de rolverdeling tussen regering en parlement. Hij zei dat we trots mogen zijn op de manier waarop we met elkaar samenleven, waarbij iedereen vanaf 18 jaar mag stemmen. Dat vrouwen honderd jaar geleden nog geen stemrecht hadden, vonden de leerlingen maar vreemd. Gelukkig ziet de wereld er nu heel anders uit: alle partijen die de klas zelf vormde, hadden een vrouwelijke voorzitter. Afsluitend werden heuse verkiezingen gehouden en natuurlijk werden er ook nog vragen aan de burgemeester gesteld. Een afvaardiging van de leerlingenraad maakte als volleerde politici slim gebruik van de situatie: kan het slootje bij de school een keer worden schoongemaakt? Als er nu een bal in valt levert het namelijk nogal wat problemen op. De burgemeester zegde toe er een kijkje te komen nemen.