De Streek stemt: “De opkomst is echt beduidend hoger dan vorige keer”

0
344

STREEK  – Het waren spannende verkiezingen. Want wat zou er woensdag gaan gebeuren? De vraag is allang niet meer welke partij Nederland uit het slop moet trekken. De grootste economische crisis is immers voorbij. Anders dan bij vorige verkiezingen ging het dit keer meer om de vraag: Wat voor land willen wij zijn? Het is nog maar een jaar geleden dat Nederland volgens velen werd ‘overspoelt’ met vluchtelingen. Een probleem dat momenteel lijkt te zijn opgelost door de Turkijedeal. Alhoewel, hoe houdbaar is die deal? Niet alleen is het duidelijk dat het sluiten van de Europese grenzen bij Turkije leidt tot veel mensonterende misstanden in een land dat er duidelijk geen Europese standaarden op na houdt, ook is de deal recent onder druk komen te staan door de Turkijerel. Maar wat willen wij nu? Openen we onze grenzen, onze armen en harten of houden we koers. Er werd zelfs nog een derde –en niet eens onrealistische-  optie geboden: populisme, dus een trek naar rechts. Nederland mocht woensdag 15 maart haar stem laten horen met het rode potlood als stemband.

CDA verovert de Streek; PvdA gedecimeerd

STREEK – De opkomst was landelijk hoger dan vierenhalf jaar geleden. Ruim 81 procent kwam opdagen en liet hun stem horen. Ter vergelijking: in 2012 wist 74,6 procent van de stemgerechtigden weg naar de stembus te vinden. Ook in het Streekgebied lag de opkomst in alle vier de gemeenten hoger dan vier geleden. Met 88,2 procent had Zuidhorn de hoogste opkomst en wist alleen Achtkarspelen niet boven de 80 procent uit te komen. Daar moet wel bij verteld worden dat de Friese gemeente 21.437 kiesgerechtigden heeft en daarmee veruit de grootste van de vier gemeenten is in ons verspreidingsgebied. Kortom, wie koppen is gaan tellen heeft de meeste geteld in Achtkarspelen.

Wat verder opvalt is het enorme verlies van de Partij van de Arbeid. Vier jaar geleden voerde de PvdA een spannende tweestrijd met de VVD. De inzet: wie wordt de grootste partij van Nederland? Zowel Zuidhorn, Grootegast, De Marne als Achtkarspelen kozen in 2012 massaal voor de PvdA. In Grootegast werd het CDA destijds nipt verslagen, maar in de andere drie gemeenten torende de partij van destijds Diederik Samsom hoog boven iedereen uit. Hoe anders is dat nu. ‘Gedecimeerd’ is een naar woord, maar omschrijft wel het beste wat er met de partij is gebeurd. Ook in de Streek. In geen enkele gemeente is de PvdA terug te vinden in de top 5. De stemmers die vier jaar geleden nog op de sociaal democraten hebben gestemd zijn overgestapt. In Zuidhorn zien we dat GroenLinks en D66 flinke stappen hebben gemaakt. Datzelfde geldt voor Grootegast waar Jesse Klaver en Alexander Pechtold eveneens goede zaken hebben gedaan. Overigens wist ook de PVV haar aanhang in Grootegast flink te vergroten. De Partij voor de Vrijheid zien we ook enorm groeien in De Marne en Achtkarspelen. In beide gemeenten is Geert Wilders bijna een keer zo groot geworden. Alhoewel niet groter dan de PVV is GroenLinks de grote winnaar in De Marne. De partij kreeg in 2012 nog 3 procent van de stemmen, dat is nu bijna negen procent. Flinke winst. De PvdA dus gedecimeerd en eigenlijk compleet weggevaagd. Alleen in Achtkarspelen wist Lodewijk Asscher GroenLinks achter zich te houden. In de andere gemeenten sluit de PvdA aan achter GroenLinks en de SP. De ‘leidende’ rol van de PvdA op links is ook in het Streekgebied (voorlopig) verleden tijd.

De grote winnaar in het verspreidingsgebied van de Streekkrant is het CDA. Naast de eerder genoemde winnaars is het vooral de partij van Sybrand Buma die wist te winnen. Verrassend? Nauwelijks, met name het Westerkwartier is al jaren een christelijk bolwerk. Een blik op de lokale gemeenteraden en colleges is genoeg om te beseffen dat de christelijke partijen het goed zouden gaan doen. In Zuidhorn wist de ChristenUnie zelfs als tweede te eindigen achter het CDA, en dat is bijzonder knap voor een partij die landelijk is uitgekomen op 5 zetels.

 

Mooie verkiezingsdag

STREEK – De Streekkrant trok woensdag, gewapend met een fotocamera, door het Streekgebied om mensen te spreken en een kijkje te nemen bij diverse stembureaus. Vroeg in de middag was het nog gemakkelijk parkeren bij ’t Suyderhuys in Surhuisterveen, dat was aan het eind van de middag wel anders. De auto kwijtraken bij De Nieuwe Wierde in Grijpskerk bleek al iets moeilijker. “De opkomst is beduidend hoger dan vorige keer”, aldus de voorzitter van het stembureau. Datzelfde was ook van toepassing op het gemeentehuis van Zuidhorn, waar vroeg in de ochtend de jongste stemgerechtigde van Nederland zijn stem kwam uitbrengen. Marnick Jongman ging dinsdag naar bed als 17-jarige en stond woensdag 15 maart op als 18-jarige. Op zijn verjaardag gooide hij voor het eerst zijn stembiljet in de grote stembus op het gemeentehuis. In MFC de Veste in Opende werd misschien wel het leukste plaatje geschoten. “Iedereen mag zelf weten hoe hij stemt”, vertelt Joost Tanasale over zijn foto. “Deze jongen nam het echter wel heel letterlijk.” Dat de communicatieman van Grootegast nog lucht had om te fotograferen was overigens een klein wonder. Samen met onder meer burgemeester Ard van der Tuuk trok hij fietsend van stemlokaal naar stemlokaal om de mensen die het stemmen in goede banen leidden te voorzien van heerlijke koek. En van Opende naar Niekerk is nog best een eindje trappen, zo ondervond Joost. Dan had burgemeester Bert Swart van Zuidhorn het beter bekeken. De vertrekkend burgervader troffen we in Aduard waar hij bij ’t Hoge Hof nog net tijd had voor een foto alvorens door te gaan naar het volgende stembureau.

Met het zonnetje hoog in de lucht was het een mooie dag om te gaan stemmen. En dat deden veel mensen dan ook. De VVD verloor acht zetels, maar blijft desalniettemin de grootste. Verreweg de meeste partijen wisten zetels te winnen, dan wel te consolideren. DENK en Forum voor Democratie hebben het gehaald en mogen aanschuiven in de Tweede Kamer. Zetels die vooral ‘gesponsord’ zijn door één partij die woensdag 15 maart graag zo snel mogelijk wil vergeten: de PvdA.