Bert Swart

0
260

Het eerste, en misschien wel grootste, nadeel van de herindeling tekende zich vorige week af. Plotseling, maar allerminst verrassend werd vorige week bekend dat –na Grootegast- ook Zuidhorn de herindeling in gaat met een waarnemend burgemeester. Bert Swart wordt op 1 juli geïnstalleerd als burgemeester van de gemeente Midden-Drenthe. Alhoewel de herindeling een overwegend positief ‘ding’ is, heeft het ook nadelige kanten. We moeten afscheid nemen van een behoorlijk aantal goede raadsleden, prima wethouders en ook van vier uitstekende burgervaders. Ik weet zeker dat we een aantal raadsleden en wethouders terug gaan zien na  1 januari 2019. Kwaliteit komt immers altijd bovendrijven. Toch is het onvermijdelijk dat we ook definitief afscheid gaan nemen van een aantal fantastische bestuurders. Zoals de vier burgemeesters. Of eigenlijk vijf. We hebben vorig jaar in Grootegast al veel te vroeg afscheid moeten nemen van een gewaardeerd burgemeester met een hele lange staat van uitstekende dienst. Kor Dijkstra. Zijn gemeente eerde hem gisteren (maandag) op passende wijze door de Stadhouderslaan om te dopen in de K.B. Dijkstralaan. Terecht. Straks gaan we dus ook Bert Swart uitzwaaien. Gelukkig onder betere omstandigheden. ‘Het vuur brandt’, gaf Swart aan in een prettig interview. Zoals eigenlijk elk onderhoud met de Zuidhorner burgemeester prettig is. Luchtig en vol humor. Zuidhorn zwaait niet alleen een goede burgemeester uit, maar ook een bijzonder mens. Regelmatig hebben we aan de telefoon gehangen. Over het azc, dat de gemeente in een woonwijk wilde plaatsen en waar het mede dankzij het charisma van Swart ook mee weg kwam. Over het Middag-Humsterland, dat Bert Swart per se bij het Westerkwartier wilde hebben. Maar niet ten koste van de inwoners, zij verdienden het laatste woord én kregen dat ook. Mede dankzij Bert Swart, die zelf al wist niet de vruchten te plukken van zijn inzet. Op de dag dat het Middag-Humsterland toe treedt tot het Westerkwartier zou hij zelf immers zijn burgemeestersketting inleveren. Maar we hebben ook gebeld over luchtiger onderwerpen als hondenpoep (waarom ook niet?). En als je voor een raadsvergadering in je tas rommelt om je spullen eruit te vissen en je krijgt een –iets te- ferme schouderklop, dan weet je: Bert Swart is aanwezig. Nog een paar maandjes, dan nemen we op een gelukkige manier afscheid van de burgemeester van Zuidhorn. Zijn volgende uitdaging roept en er is niemand die Bert Swart dat misgunt. Natuurlijk moet je gaan als de mooie gemeente Midden-Drenthe je roept. Natuurlijk is dit een geweldige kans voor een 60-jarige burgemeester die met gemak nog een burgemeesterstermijn  van zes jaar mee kan. In het Westerkwartier kan het niet. Bert is gelukkig met Midden-Drenthe en wij mogen aannemen dat Midden-Drenthe minstens net zo gelukkig is met Bert. Ze zouden dat in ieder geval wel moeten zijn. Persoonlijk had ik gedacht dat Henk Kosmeijer de eerste zou zijn die het herindelingsschip verliet. De aimabele burgemeester van Marum is nog relatief jong en toch behoorlijk ervaren. Vriendelijk en benaderbaar. Dé ‘droomkandidaat’ voor veel gemeenten. Het besef daalt langzaam in dat ook Kosmeijer na 2019 niet meer actief is in het Westerkwartier. Datzelfde geldt voor Berend Hoekstra. Wie de boomlange burgemeester van Leek ziet, ziet een statische man. Een echte politicus. Een echte VVD’er ook. Altijd netjes en piekfijn gekleed. Wie iets verder kijkt en aan tafel belandt met Hoekstra weet dat hij bijzonder gevat is, al zijn z’n woorden altijd gewogen voordat ze zijn mond verlaten. Berend Hoekstra heeft zelf aangegeven dat Leek zijn laatste kunstje is. Tenzij er zich in zijn laatste dienstjaar na de herindeling zich nog ergens een ‘gevalletje Grootegast of Zuidhorn’ voordoet. Tenzij er nog ergens een gemeente in nood is, die een ervaren burgemeester kan gebruiken om waarnemend de tijd uit te zitten en de taak te volbrengen. De vier Westerkwartiergemeenten zijn de afgelopen jaren gezegend geweest met hun vijf burgemeesters, die stuk voor stuk goed, sociaal en benaderbaar zijn. Neemt u van mij aan dat dat allerminst een vanzelfsprekendheid is. Voorlopig kunnen we nog even genieten van burgemeester Swart voordat hij Midden-Drenthe gaat verblijden met zijn aanwezigheid. De komende raadsvergaderingen dus maar wat extra opletten. Nu kan het nog.

 

Meediscussiëren over de herindeling of jouw mening laten horen? Laat het weten op Twitter @richardlamberst!