Geen klassement dit jaar in Tour voor Bauke Mollema

0
1227
Bauke Mollema on stage five of the 2015 Tour of the Basque Country

Wielrenner Bauke Mollema is weer even thuis in Monaco. Het seizoen is  volop bezig en de eerste grote wedstrijden zijn alweer verreden. Tussen een paar grote wedstrijden door is het even uitblazen in de thuisbasis op 32ste verdieping met uitzicht over de Cote d’Azur. Al te veel tijd is er niet.  Deze week wacht alweer de Ronde van Catalonië, van 20 tot en met 26 maart.

Mollema was de eerste maanden van het jaar veel aan het reizen en vroeg in vorm. In Argentinië zette de oud Zuidhorner de Ronde van San Juan op zijn naam om een paar weken daarna een week in de woestijn te rijden. “Ja, dat waren twee uitersten. Eerst Argentinië en daarna Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten. In beide landen was het heel warm, al hadden we in de woestijn van Abu Dhabi zelfs één dag regen, maar Argentinië is een soort van Derde Wereldland terwijl het geld in de Verenigde Arabische Emiraten aan de bomen groeit.  In Argentinië zag je best veel armoede, maar de mensen waren heel vriendelijk en de sfeer was ontspannen. Een lange reis maar wel een mooie ervaring. Abu Dhabi is een heel streng land zonder wielercultuur. Daar stond ook vrijwel geen publiek langs  de kant. Het was mijn eerste wedstrijd in het Midden-Oosten en eerlijk gezegd was ik blij toen ik weer thuis was. ” Een terugblik kan wat Mollema betreft wel kort. “Op dag één ging het gewoon  niet goed tijdens de ploegentijdrit. Het gevolg was een grote achterstand, niet goed voor mij persoonlijk niet goed voor de ploeg en niet goed voor het moraal. Uiteindelijk ben ik nog negende geworden. Maar hopelijk leren we er wat van voor de komende ploegentijdritten. Zelf had ik ook geen superbenen.”

Stond afgelopen jaren de Tour de France rood omcirkelt in zijn wieleragenda, dit jaar is dat net iets anders en staat de Giro vet gedrukt. Deze  verandering hangt nauw samen met de komst van Alberto Contador naar de Trek Segafredo formatie. Mollema is tijdens de Tour geen kopman en rijdt niet voor het klassement. Tijdens de Giro is hij dat wel. Teleurgesteld is Mollema allerminst. “De Giro is dit jaar mijn hoofddoel. Ik zal de Tour de France nog wel rijden, maar waarschijnlijk in een iets andere rol dan afgelopen jaren. Mede door de komst van Contador die één van de favorieten is voor de Tour. Toen Contador naar de ploeg kwam wist ik dat het moeilijk zou worden om als enige kopman in de Tour te starten. Door de Giro te rijden kan ik nog wel een Grote Ronde als kopman rijden en dat is goed is voor mijn eigen ontwikkeling. In de Tour kan ik  dan wellicht nog iets van Contador leren voor de jaren daarna. Voor de ploeg was het ook belangrijk dat ik de Giro zou rijden omdat we verschillende Italiaanse sponsors hebben zoals Segafredo. Ik heb de Giro maar één keer eerder gereden, in 2010, maar ik heb er wel heel veel zin in. Een keer een ander programma rijden dan andere jaren houdt me ook fris.”

Hoewel de Tour de France geen hoofddoel is dit jaar kijkt de klimmer van Trek Segafredo wel uit naar allergrootste wedstrijd van het jaar. “Andere doelen kunnen ook voor nieuwe uitdagingen zorgen. Contador helpen en zelf kijken of ik voor een etappezege kan gaan. Ja, daar heb ik enorm veel zin in en de vorm al zo vroeg in het seizoen is veelbelovend.”  Hoe het leven er na de Tour precies uitziet weet hij nog niet. “Ik rij in ieder geval de Clasica San Sebastian. En op zondag 6 augustus mijn eigen toertocht met start en finish op de Grote Markt in Groningen. Feyenoord wordt ook nog eens kampioen. Ja, het belooft een mooi jaar te worden!”