Marjanne Sorgdrager haar grote avontuur in Feerwerd

0
701

FEERWERD – Sinds acht jaar woont en werkt Marjanne Sorgdrager in Feerwerd. Na de grote stap vanuit Goeree-Overflakkee kwamen zij en haar man in een hele andere wereld terecht. “We merkten dat we toch niet helemaal gelukkig waren in Zuid-Holland”, vertelt ze. “Oorspronkelijk komen wij beide ook uit het Noorden, dus we keken elkaar aan en dachten: nog één keer een nieuwe sprong?” Het antwoord is inmiddels bekend. Het werd Feerwerd voor de vrouw die gedurende haar baan als talenadviseur de opleiding tot goudsmid had afgerond. “Ook dat bood nieuwe kansen”, aldus Marjanne. “Een andere omgeving, een ander vak.”

Talenadviseur is ze allang niet meer. Goudsmid, of eigenlijk, zilversmid des te meer. “In deze omgeving wonen veel kunstenaars”, weet ze. “Dat maakt het eigenlijk een ideale omgeving voor mij. Toen ik hier net aankwam ben ik bij veel galerieën en ateliers langsgegaan om te vragen of ik iets voor hun kon betekenen. Tevens sloot ik mij aan bij een sociëteit. Vandaaruit krijg je veel connecties en contacten en ben ik ook het kunstenaarscollectief Route 99 ingerold.” Marjanne heeft inmiddels diverse exposities mogen inrichten dankzij haar connecties, vertelt ze. “En daar komen dan weer diverse opdrachten uit voort. Het is een mooi proces.” Net als zij het vervaardigen van sieraden een mooi proces vindt. “Geen enkel sieraad is bij mij hetzelfde”, zegt ze. “Zelfs een set oorringen niet. Ik vind dat er altijd spanning in een sieraad moet zetten. Dus geen standaard juwelierswerk. Voor twee identieke ringen hoeft men mij ook niet te vragen.” Het bedrijf waarin zij van haar hobby haar werk heeft gemaakt heet dan ook ‘Zilver is spreken’. En spreken doen haar sieraden. Marjanne: “Veel opdrachten komen voort uit een persoonlijke wens. Bijvoorbeeld het maken van een ketting uit oma’s oude armbanden of het verwerken van twee ringen in één armband die verbinding symboliseert. Achter deze sieraden zit een verhaal en vaak ook emotie. Het spreekt.” Naast haar opdrachten smeedt Marjanne Sorgdrager ook eigen werk. “Mijn inspiratie daarvoor haal ik veelvuldig uit de natuur”, vertelt ze. “Grillige bomen, mooie stenen, regendruppels. Inspiratie zit in alles. De natuur is onvoorspelbaar, net zoals mijn sieraden. Ik ben zelf ook grillig en dat zie je terug. Laatst zei iemand mijn werk direct te herkennen. Mooi, vind ik. Dat is ook het streven.” Omdat Marjanne geen enkel sieraad twee keer wil maken én wil zorgen dat er ook echt iets moois wordt afgeleverd, kunnen haar opdrachten een tijdje duren. “Men moet toch zeker rekening houden met drie maanden”, aldus Marjanne. “Het is dus belangrijk dat als men een uniek sieraad wil voor een unieke gebeurtenis, dat ze dit vroegtijdig aangeven. Creativiteit laat zich niet dwingen. Bovendien vind ik dat alles wel draagbaar moet zijn. Mensen hoeven dus geen creaties te verwachten die men niet kan dragen. Een oorbel moet ook in het oor gedragen kunnen worden.” Natuurlijk willen wij ook graag van Marjanne weten of zij nog een droom heeft, iets dat zij zeker nog eens wil maken. Na een korte denkpauze vertelt ze: “Mijn man en ik waren laatste in Spanje, daar zagen wij prachtige lava. Lava is roestbruin. Met zilver daarin gegoten moet dat haast wel een prachtig object geven. Dat maken lijkt mij machtig. Zoals ik sowieso wel meer objecten zou willen maken. Daarvoor moet ik eerst het lef krijgen denk ik, want de stap van sieraden naar objecten is een grote stap.” Het werk van Marjanne Sorgdrager is te bekijken op www.zilver-is-spreken.nl. Men is ook altijd welkom in haar atelier te Feerwerd, daarvoor dient men wel eerst telefonisch een afspraak te maken. Het telefoonnummer is te vinden op haar website.