“Kunst en sociale contacten gaan hand in hand”

0
339

OPENDE – Nu staat hier toevallig Opende, maar we hadden Annemarie Groendijk ook op kunnen zoeken in Sebaldeburen of Grijpskerk. Al 37 jaar helpt zij mensen in de Streek hun creatieve vaardigheden aan te scherpen. In het Vrijzinnig Gebouw te Opende treffen we Annemarie op aanraden van Ard van der Tuuk. De burgemeester van Grootegast opende een week eerder de leerlingententoonstelling van de cursisten van Groendijk in Grijpskerk en wees ons erop dat het toch wel héél speciaal is wat daar gebeurd.

Overdrijven deed Van der Tuuk zeker niet. Als helpende hand loopt Annemarie tussen haar leerlingen door en geeft links en rechts –waar nodig- advies. “En dat dus al 37 jaar”, lacht ze vrolijk. “Soms haakt er weleens iemand af, maar er komen ook regelmatig nieuwe cursisten bij. Allemaal met hun eigen stijl en hun eigen idee van wat ze willen leren.” Een blik op de diverse werken waar hard aan gewerkt wordt laat ons dat ook zien. “Er zijn tekenaars, maar ook mensen die liever met acrylverf of olieverf werken”, vertelt Annemarie. Bij elkaar opgeteld begeleidt zij in de drie dorpen zo’n veertig cursisten, die veel met elkaar optrekken. Naast het creatieve aspect hecht zij namelijk ook veel belang aan het sociale aspect van de cursussen. “Het onderlinge contact is heel belangrijk”, vindt ze. “Beginnelingen en gevorderden zitten door elkaar. Mensen helpen elkaar daardoor tijdens het werken. Daarnaast gaan we één keer per jaar uit eten met z’n allen en bezoeken we samen exposities. Best speciaal als je bedenkt dat zowel jong als oud deze cursussen bijwonen.” Schilderen tijdens de lessen komt er niet van, weet Annemarie te vertellen. “Maar in de zomer ben ik zelf wel druk bezig hoor. Dan trek ik er lekker op uit en ga buiten werken.” Als we haar vragen naar wat ze het liefste doet antwoordt ze “portretten, dat is toch mijn specialiteit. Dat doe ik ook in opdracht. Het geeft mij veel plezier en genoegdoening.” Net als zij overigens uit haar lessen haalt. “Ik doe dit nu 37 jaar”, lacht ze. “Als ik dit nog 37 jaar mag doen, dan zou dat wel heel leuk zijn.” De lessen van Annemarie Groendijk worden gegeven in gebouw Irene te Sebaldeburen, het Vrijzinnig Gebouw te Opende en in Kerkplein 6 (straks De Nieuwe Wierde) te Grijpskerk. Opgeven voor de lessen van Annemarie kan via haar website www.schilderenmetannemarie.nl. “Men krijgt dan eerst acht lessen om zich de noodzakelijke kennis en technieken eigen te maken”, besluit ze, “daarna is iedereen vrij om te maken wat zij willen.”