Jubileumkoor Zuidhorn presenteert: ‘Memories!’

0
434

ZUIDHORN – Het Westerkwartier is een muzikaal gebied. Wie een instrument wil leren bespelen heeft de keuze uit de beste muziekscholen en vervolgens fanfareorkesten. Zingen in een koor? Ook dat is geen probleem in de regio, waar diverse koren regelmatig hun zangkunsten ten gehore brengen. Eén van de meest bijzondere koren is misschien wel Jubileumkoor Zuidhorn. Een koor dat tijdens het 600-jarig bestaan van Zuidhorn eigenlijk ‘per toeval’ is ontstaan en nu dus 25 jaar bestaat. Immers, Zuidhorn viert dit jaar haar 625-jarig bestaan.

“Toeval, tja”, begint Greetje Robbe, zonder n en dus geen familie van de voetballer. “Vijfentwintig jaar geleden hebben Dameskoor Zunobri en het Zuidhorns Mannenkoor samen een concert gegeven ter ere van het 600-jarig bestaan van het dorp Zuidhorn. De reacties daarop waren zo leuk dat we besloten samen te blijven. Zo werd een eenmalige happening met de toepasselijke naam Jubileumkoor Zuidhorn een blijvertje.” Ook aan tafel zit één van de ondervertegenwoordigde mannen van het koor; Henk Priet. “Wat dit koor zo uniek maakt is de ongelooflijke betrokkenheid bij de koorleden”, vindt Priet. “Iedereen is eigenlijk elke donderdag van de partij als we in Zaal Balk repeteren. Het is een hechte club met veel leuke mensen. En voor mij persoonlijk erg belangrijk: een leuke muziekkeuze.” Natuurlijk zijn wij benieuwd naar het repertoire van het Jubileumkoor, maar een heel duidelijk antwoord valt er niet te geven, aldus Greetje. “Het varieert van Bach tot Michael Jackson, zeg ik altijd. En dat is, zoals Henk zegt, erg fijn. Ik houd heel erg van klassieke muziek, maar hoef dat echt niet de hele avond te zingen. Onze muziekcommissie doet goed werk op dit gebied.” De commissie heeft ook goed verricht met het samenstellen van de lijst van nummers die op de jubileumavond wordt gezongen. Henk: “Het programma van de avond heet ‘Memories!’. We gaan dus terugblikken op de hoogtepunten uit ons 25-jarig bestaan en zingen liedjes die we in de gehele periode hebben gezongen.” Het belooft een mooi concert te worden met een breed scala aan diverse soorten muziek. “En hopelijk veel mensen”, vult Greetje lachend aan. “Wij hebben 15 jaar geleden ons 10-jarig jubileum gevierd in De Rank. Daar waren destijds duizend mensen bij aanwezig.” Bij een 25-jarig bestaan hoort natuurlijk een groot spreekwoordelijk boek vol leuke anekdotes. Wij dragen aan of het weleens is voorgekomen dat het koor moest optreden in Grijpskerk en dat alle benodigdheden per ongeluk in Boerakker belandden. “Eigenlijk niet”, lacht Henk Priet. “Alles wordt altijd tiptop voorbereid. We staan nooit voor een lastig dilemma. Dat klinkt misschien een beetje saai, maar het is wel geruststellend.” De reden daarvoor ligt volgens Greetje in de aanwezigheid van de commissies die allen verantwoordelijk zijn voor hun eigen taak. “We hebben het net al over de muziekcommissie gehad die ervoor moet zorgen dat we altijd een leuk en gevarieerd repertoire ten gehore brengen. Daarnaast hebben we ook een kledingcommissie die zich bezig houdt met de kleding die wij dragen en zelf zitten wij in de lustrumcommissie. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat het lustrum goed wordt gevierd en er een groot feest georganiseerd wordt.” Daarin slagen zij met verve. Niet alleen zijn vertrouwde gezichten als dirigent Hans Eijsink en pianist Ines Heijkoop van de partij, ook verleend Bert Solo zijn medewerking. “Bert was er in het begin ook bij”, zegt Henk. “Toen nog als jong ventje. Wij vinden het geweldig dat hij er op 1 april weer bij is tijdens ons lustrumconcert. En volgens mij is dat ook wederzijds. Laatst kwam hij langs te kijken en verbaasde zich over de hoeveelheid koorleden die wij nog altijd op de been brengen.” Met ruim zeventig leden staat er inderdaad een indrukkend koor op de planken, met de unieke eigenschap dat ze ook allen trouw komen te repeteren. “En dan niet alleen vanuit Zuidhorn”, deelt Greetje mee. “Sommige leden zijn in de loop der jaren verhuist en komen elke week weer van verder weg. Zo hebben wij leden die afkomstig zijn uit Burum en Tolbert. Misschien niet het einde van de wereld, maar toch een stukje rijden vanuit hier.” Toch zijn meer leden meer dan welkom bij Jubileumkoor Zuidhorn. “Vooral mannen”, vindt Henk. “25 jaar geleden hadden wij meer mannen dan we nu hebben. In een ideaal scenario staan er tegenover 3 vrouwen één man. Dan heb je een prachtige klankkleur. Helaas is dat door omstandigheden al een aantal jaren niet meer het geval, waardoor de klankkleur veranderd. Daar doe je niets aan, maar het is wel jammer. Dus als er nog mannen zijn die gezellig willen meezingen, dan zijn ze meer dan welkom om op donderdagavond  eens langs te komen in Zaal Balk. Men kan altijd kijken of het iets voor hun is en eventueel ook wat noten meezingen.” Voordat we weggaan vragen we nog of er misschien ook andere leuke activiteiten gepland staan om het jubileumjaar kracht bij te zetten. “Jawel”, geeft Greetje toe met een knipoog, “maar je mag niet alles wat wij je nu vertellen publiceren. We gaan op 13 mei met z’n allen erop uit. Gezellig een dagje weg met de koorleden en hun aanhang.” Tevens vertelt zij de plannen en we vinden het onmiddellijk jammer geen deel uit te maken van het koor. Wel mogen we vertellen dat de leden van de lustrumcommissie de koorleden tien jaar geleden trakteerden op een boottocht op de Friese Meren, waarbij de commissie gehuld was in piratenkledij. De plannen voor dit jaar blijven nog even geheim, “dat maakt het wel zo leuk”, vindt het tweetal.

Het lustrumconcert van Jubileumkoor Zuidhorn vindt op 1 april plaats in Zalencentrum Balk te Zuidhorn. Kaarten à 10 euro zijn verkrijgbaar bij Delicatessenzaak ’t Kappertje in Zuidhorn, bij de leden van het koor en natuurlijk aan de deur.