Provincie dreigt vestiging statushouders over te nemen

0
249

GROOTEGAST – Gemeenteraadslid Harm Beute van VZ 2000 maakt zich zorgen over de plannen van de provincie om de vestiging van statushouders over te nemen indien de gemeenten geen vaart maken met het huisvesten van deze groep vluchtelingen. “Het mag duidelijk zijn dat VZ 2000 hier niet vrolijk van wordt”, stelt Beute. “Temeer omdat de gemeente mijns inziens helemaal geen woningen verhuurt. In ons geval doet Wold & Waard dat. Daar komt bij dat het bij wet geregeld is dat statushouders geen voorrang mogen krijgen op burgers die gewoon ingeschreven staan en al langer wachten op een huurwoning.” Portefeuillehouder Sjabbo Smedes ziet het allemaal niet zo somber in. “We zijn momenteel in overleg met de overige Westerkwartiergemeenten en Wold & Waard om deze problematiek te tackelen”, legt Smedes uit. “Bij dit overleg zit ook de provincie aan tafel. Zij weten dus wat de stand van zaken is in het Westerkwartier. De provincie heeft dit dan wel formeel gemeld, maar ik denk dat het in de praktijk wel mee zal vallen. Bovendien lijkt Wold & Waard in staat om de problemen op te kunnen lossen. Naar alle waarschijnlijkheid voldoen we dit jaar gewoon aan de taakstelling, zonder dat andere mensen veel langer op een woning hoeven te wachten.”