Ongenode Gast: Bekijkt uitgedoste hardlopers bij de Oranjerun

0
273

Tijd: 14.00 uur
Datum: 27 april
Plaats: Oldehove

OLDEHOVE – Koningsdag. Wie  denkt aan 27 april denkt al snel aan de festiviteiten in Groningen of aan de enorm grote (en leuke) Oranjemarkt in  Zuidhorn. En natuurlijk kon ook de ongenode gast het niet laten om de weg naar Oldehove via Zuidhorn te laten lopen. Niettemin  was het mooie dorp in het Middag-Humsterland de eindbestemming. Voor de negende keer werd in Oldehove de Oranjerun gelopen. Een hardloopwedstrijd voor fanatieke hardlopers (5 kilometer), nog iets fanatiekere hardlopers (10 kilometer) en hele fanatieke hardlopers die een ongelooflijke 10 mijl afleggen door het prachtige landschap rondom Oldehove. Alhoewel vijfhonderd hardlopers de weg naar het dorp wisten te vinden en Oldehove natuurlijk zelf ook uitliep voor het hardloopevenement met zeer feestelijke afloop, blijft het een onderbelicht fenomeen. Dat vond ook Aukelien Mulder, die een paar weken geleden de stoute schoenen aantrok en de ongenode gast erop wees dat een Koningsdagbezoekje aan Oldehove geen verspilde moeite zou zijn. En gelijk heeft zij natuurlijk. Nu is een bezoekje aan Oldehove nooit verspilde moeite, want in het ergste geval rijd je door het landschap van het Middag-Humsterland naar het dorp waar een oude kerk en diverse molens nog altijd de skyline sieren en heb je zonder iets gedaan te hebben toch genoten van het uitzicht. Koningsdag was echter een ‘best-case-scenario’. Leven op straat, hardlopers op weg en gezellige (live) muziek in de feesttent achter het dorpshuis. Aan de start van de Oranjerun verschenen een aantal zeer gerenommeerde hardlopers. Iwan Kamminga kwam speciaal over uit het Oost-Groningse Pekela om hoge ogen te gooien in Oldehove. Drie weken geleden moest Iwan in Grootegast nog genoegen nemen met een tweede plaats tijdens de LEGiO-run. Wie geen genoegen nam met een tweede plek in Grootegast was Immy Auck Kersbergen. De afgetrainde sportvrouw verscheen ook aan de start van de Oranjerun. Natuurlijk met als grote doel wederom snel binnen te komen en punten te scoren voor het Loopcircuit Noord-Nederland. Ook  wethouder Bert Nederveen verscheen aan de start van de Oranjerun. Niet om zich in het zweet te jagen, maar om de deelnemers op weg te schieten. Bij alle drie de afstanden nam de wethouder het pistool ter hand en beloofde terstond te overwegen om eventueel volgend jaar –of misschien nog een jaar later- zelf mee te lopen. Inderdaad: een belofte met héél véél slagen om de arm. Toch gelooft de ongenode gast in de wethouder. Want was het niet Bert Nederveen die aan de hardloopwieg van fotograaf Erik heeft gestaan? Oranjerunvoorzitter Laurens Mos hoorde het geamuseerd aan. En gelijk heeft de voorzitter natuurlijk. Topfavorieten aan de start, een wethouder die overweegt zijn hardloopschoenen op te poetsen en een ‘geheime’ afspraak met de weermaffia. “Het heeft wat mogen kosten”, vertelt een lachende Mos, “maar het blijft verder droog vandaag. Sterker nog, we eindigen in korte broek én korte mouwen!” Wat de afspraak met de weermaffia de voorzitter had gekost bleef  in nevelen gehuld. Wel werd duidelijk dat de weermaffia woord hield. Echt warm werd het niet, maar onder het zonnetje en zonder neerslag was het toch zeer aangenaam toeven in Oldehove. Het hoogtepunt van de middag volgens de ongenode gast: Lammert Top verscheen met zijn 78 lentes (!) aan de start van de 5 kilometer. Met in zijn kielzog een groot aantal kinderen die hij de afgelopen acht weken eigenhandig had klaargestoomd voor de Oranjerun. Jongens en meisjes waarvan de ene nog mooier uitgedost was dan de andere. En niet zonder reden, want de mooist verklede –of meest oranjezijnde- deelnemers kregen een leuke prijs mee van de organisatie. Kinderen die na de run nog energie over hadden konden deze kwijt op het springkussen dat op de Schipvaart vlak bij de mini-rommelmarkt was neergezet. “Op Tweede Pinksterdag gaan we trouwens lopen in Aduard”, wist Lies van der Wal-Oosterhof vlak voor de start van de 5 kilometer te melden. De Aduardse is een bezige hardloopbij. Naast haar activiteiten voor de Loopgroep Zuidhorn is Lies bezig met de organisatie van de Abdijloop. Noteer deze alvast in uw agenda dus. Werd er alleen heel hard gelopen in Oldehove? Welnee! Achter het dorpshuis was een grote feesttent neergezet waar het dankzij feestband Exposure nog lang onrustig bleef. In Oldehove weet men hoe een sportief feestje goed georganiseerd wordt. Maar we hadden ook niets anders verwacht van een sportdorp in wording.