De Marne wil oude inwoners behouden

0
232

LEENS – De Marne wil dat oude mensen in de gemeente blijven wonen. Daarom komt zij met een zogenaamde ‘blijverslening’, die kleine verbouwingen mogelijk moet maken. Door te investeren in huizen moeten deze zo aangepast worden, dat mensen er ook op hun oude dag nog van kunnen genieten.

Naast de hoop op meer jongeren binnen de gemeentegrenzen focust De Marne zich, net als buurgemeente Winsum, op het behouden van de oudere inwoners. Nodig, volgens de gemeente, om de bevolking in de dorpen op peil te houden. Als extra lokkertje wordt nu een lening ingesteld die mensen kunnen gebruiken om hun huis ‘levensloopbestendig’ te maken. Maar liefst € 20.000,- kan per woning gebruikt worden voor deze verbouwing.

De gemeenteraad is lovend over de plannen, al waren er bij de bespreking vorige week nog veel opmerkingen waar wethouder Herwil van Gelder (GL) rekening mee moet houden. Zo wil de ChristenUnie dat er goed gekeken wordt of de mensen die een lening aanvragen later niet in de schulden komen. De PvdA wil dat gecontroleerd wordt dat het geld niet misbruikt wordt en het CDA wil bij de evaluatie horen of de gebruikers van de lening wel keurig hun geld terugbetalen.

Op een vraag van Attje Waal (VVD) waarom de regeling ook geldt voor relatief nieuwe woningen van één jaar en ouder had de wethouder geen antwoord. Ook gaat hij op verzoek van Hans van der Heide (PvdA) uitzoeken of per se een aannemer het werk moet doen óf dat dit werk ook door de bewoners zelf gedaan mag worden. Van Gelder: “Ik vind het een sympathiek idee, maar ik weet niet of het past in de werkwijze van het fonds waarmee we samenwerken.” Ondanks het gebrek aan antwoorden stemde de raad toch met de plannen in.