Gastgezin Abel Tasman Prize blikt terug op bezoek Molly Marquis

0
349

“Wij hebben eigenlijk altijd vreemden in huis gehad”

ZUIDHORN – Eigenlijk was het helemaal geen issue. Toen het gezin van Simon van der Sluijs en Kirsten Stadermann twee jaar geleden geattendeerd werd op de zoektocht van de gemeente Grootegast naar een gastgezin voor de winnares van de Abel Tasman Prize meldden zij zich direct. “Graag zelfs”, blikt Simon terug. Om het jaar organiseren Grootegast en Kingsborough van het Australische eiland Tasmanië een kunstwedstrijd met een thema dat aansluit op de relatie tussen Nederland en Tasmanië. De winnaar van de wedstrijd mag een aantal weken de oversteek naar de andere kant van de wereld maken. Eind juni komt de prijswinnaar van 2016, Arki Fargher, naar Nederland om kennis te maken met Grootegast en het Westerkwartier. Arki is de opvolger van Molly Marquis die twee jaar geleden een tijdelijk thuis vond bij twee families, waaronder de familie Van der Sluijs.  Een mooi moment voor een gesprek met het gastgezin van toen om te kijken waarom zij besloten hun huis open te stellen voor een volkomen vreemd persoon.

“We waren eigenlijk direct enthousiast en hebben ons meteen aangemeld als gastgezin voor Molly”, vertelt Kirsten. “Dat konden wij overigens ook gemakkelijk doen”, vult Simon aan. “Wij hebben de ruimte in huis. Ik kan mij voorstellen dat mensen die kleiner wonen dit niet zo snel zullen doen. Bovendien hebben wij eigenlijk altijd vreemden in huis gehad. Wij hadden au-pairs in huis en die zijn in het begin ook vreemd, maar worden al snel bekenden en uiteindelijk ook onderdeel van het gezin.” Toevallig is Molly Marquis, die twee jaar geleden een aantal weken bij de familie in huis verbleef, de aanleiding van het gesprek, maar het had net zo goed kunnen gaan over één van de andere logés. Zoon Nathan vertelt: “Bij een uitwisseling van school hebben we ook vier weken lang een meisje in huis gehad. In het begin is het even wennen, maar het hoort er gewoon bij.” Die laatste zin klinkt goed door. Voor de kinderen des huizes hoort het opnemen en opvangen van vreemden er ‘gewoon’ bij. “Dat komt misschien wel doordat wij altijd veel gereisd hebben met onze kinderen”, aldus Simon. “Daardoor zijn zij al op vroege leeftijd in aanraking gekomen met andere culturen, andere mensen en de noodzaak van het contact maken met vreemden.” Daarbij probeerde het gezin zo weinig mogelijk gebruik te maken van de geijkte verblijfplaatsen, zoals hotels. “Het is veel leuker om bij mensen thuis te logeren”, vindt Kirsten. Haar man Simon onderstreept dit. “Ik heb twee bedrijven in het midden en het zuiden van het land”, zegt hij. “Dat houdt in dat ik van woensdag op donderdag vaak niet thuis in Zuidhorn slaap, maar in die contreien. Dan logeer ik ook het liefste bij familieleden en vrienden die daar wonen. Dat is toch net wat fijner en persoonlijker dan een hotel.” Voordat Simon of Kirsten eropuit trekt bellen zij gewoon met bekenden in de regio waar zij heen willen. “Sommige mensen denken voor een ander”, aldus Kirsten. “Laten we maar niet bellen, want we zijn ze vast tot last. Jammer, want volgens mij vinden veel mensen het juist leuk om kennissen over de vloer te krijgen die ze normaal niet zo vaak zien. Vragen staat vrij. Tenminste, dat is mijn ervaring.” Wie gastvrijheid krijgt, die geeft het ook, meldt Simon. “Wij zagen Molly dus graag komen en hebben daar zeker geen spijt van gehad. We hebben een leuke tijd met haar gehad. Molly was een bijzondere jonge vrouw uit een heel ander deel van de wereld.” Het gezin heeft haar onder meer meegenomen naar de Slag om Noordhorn die in die periode werd nagespeeld. “Dit eigenlijk tussen het drukke en strakke programma van het comité door”, aldus Kirsten. “Molly had namelijk ook een eigen programma dat afgewerkt moest worden. Toch hebben wij de kans gekregen haar beter te leren kennen.” Volgens Simon en Kirsten heeft de Australische haar ogen uitgekeken tijdens haar bezoek. Simon: “De kinderen zijn nog met haar naar Amsterdam geweest en ze heeft veel kunnen zien van deze omgeving. Mooi, want Molly vertelde dat ze thuis niet de mogelijkheid had om veel te reizen. Mochten we ooit richting Tasmanië gaan, dan gaan we haar zeker bezoeken.” Rijst natuurlijk de vraag waarom zij zich dit keer niet hebben opgegeven als gastgezin. Er is inmiddels onderdak gevonden voor de nieuwe winnaar Arki Fargher, die niet bij de familie Van der Sluijs zal logeren. “Om eerlijk te zijn is het ons ontgaan”, bekent Simon. “Maar buiten dat gunnen we het ook andere gezinnen om zoiets mee te maken. Het is echt een aanvulling, een verrijking, op je leven. We raden het iedereen aan.” Op de foto van links naar rechts: Nathan, Kirsten, Simon en Lisa. De kinderen Hannah en Thale ontbreken op de foto.