‘Eekeburen’-ploeg slikt forse nederlaag: 1-5; een punt nodig voor handhaving

0
1215

Niekerk-Marum: een kwestie van klassenverschil

NIEKERK – Marum was net als de eerste wedstrijd (4-1) duidelijk te sterk voor Niekerk, dat er wel voor vocht en ook kansen kreeg. Maar het elftal van Marcel Hiemstra stuitte op een Marum, dat de slag op het middenveld won en voorin trefzeker was. De 1-5 was niet geflatteerd. Door het verlies zal Niekerk nog eens alles uit de kast moeten halen voor een resultaat in Glimmen.

‘Eekeburen’ stroomde vol. Niet alleen voor de laatste thuiswedstrijd en derby tegen Marum, maar ook vele supporters uit Grootegast (zie overzicht) kozen de weg naar Niekerk.  Een gezellig festijn langs de lijn. Binnen de lijnen bijna reden tot juichen door een vroege inzet van Jeroen Beerlings die de lat trof. Vervolgens scoorde Marum in hetzelfde eerste kwartier de 0-1. In de omschakeling bleek de geel-zwarte formatie van Jan Mulder niet te houden. Een razendsnelle aanval van de gasten betekende ook al de 0-2, beide treffers gescoord door Marc Oldewarris. Meer dan dreiging (Hidde Kijf kwam een keer op snelheid door en een schot van Jasper Siepelinga werd gekeerd) kon de thuisclub er niet tegenover stellen. Ook na de pauze enkele gevaarlijke momenten van de kant van Niekerk. Een steekbal van Kijf viel net niet voor de voeten van Siepelinga.  “Er zit weinig ‘spel’ in Niekerk”, was het commentaar langs de lijn. Bedoeld werd weinig opbouw, er werd gegokt op ingevingen van de eenzame spits Edwin Zwier of een geniale actie van Jeroen Beerlings, die echter zijn stempel op de wedstrijd niet kon drukken. Dat had ook te maken met een sterk verdedigend Marum, dat weinig doorliet. Niekerk probeerde met voorzetten een bres te slaan, maar slaagde daar nauwelijks in. De voorzetten werden constant een prooi voor de lange verdedigers of doelman Jacob Beimers. Na een half uur werd het 0-3. Een voorzet van Oldewarris bereikte de andere kant, waar door Niekerk te zwak op gereageerd werd. De kleine Martijn Kuiper schoot van rechts in de linker hoek. De roodhemden werden volledig overklast. Niekerk heeft best aardige, technisch vaardige spelers (Siepelinga, Beerlings, Hidde Kijf), maar het kan niet tippen aan een Daan Assink, Tom Boezerooij of Marc Oldewarris. Robert Smit, tot onbegrip van het publiek op de bank gehouden, viel goed in. De 24-jarige speler kon zowaar alleen op het doel af, maar had geen succes in de afwerking. Niekerk bleef hard werken, op zoek naar een gaatje. Siepelinga probeerde een wanhopige dribbelactie, kon vervolgens uithalen, maar had het vizier te hoog gericht. Er was even sprake van een offensief van de gastheren, maar dat ebde toch weer weg. Marum hield simpel de controle en kon nog naar hartenlust wisselen. Met nog een kwartier te gaan werd de doorgebroken Siepelinga tegen het gras gewerkt. Scheidsrechter Van Duinen aarzelde geen seconde: penalty. Jeroen Beerlings stuurde Beimers de verkeerde kant op: 1-4. De toeschouwers riepen al gekscherend ‘5-4’.  Niekerk is tot veel in staat, dat heeft het in het verleden wel bewezen, maar tegen Marum was dat onmogelijk. Wel was er nog een bewonderenswaardige solo van Kijf, van eigen helft, die heel ver kwam en dichtbij het doel nog drie keer inschoot. Alle pogingen werden verijdeld. Niekerk rook meer. Een uithaal van Frank Renkema dreigde de uiterste hoek in te gaan, waar Beimers nog net bij kon. Het slotakkoord leek voor de geel-zwarten. Met wie anders dan Oldewarris, die na een tegenaanval waarbij het drie tegen drie stond, de zaak opnieuw klaarde: 1-5. Doelman Ottens voorkwam nog een zesde tegentreffer na een geweldige kopbal van Oldewarris, maar de redding was even fantastisch. Niekerk had het laatste woord. Beerlings brak op snelheid door de laatste linie, gaf de pass op Smit, die zowaar de paal raakte. Ook dat geluk had Niekerk niet mee. Over het geheel hadden de mannen van Marcel Hiemstra weinig in de melk te brokkelen. Daarvoor was Marum te sterk. Voor Marum rest een kampioenswedstrijd, voor Niekerk wordt het in de laatste wedstrijd d’rop of d’ronder. Niekerk, dat een prima tweede helft van het seizoen achter de rug heeft, waarin het 20 punten behaalde, heeft nog een punt nodig. Dat moet komende zaterdag gebeuren in Glimmen.

Niekerk-Marum 1-5 (0-2); Scoreverloop: 13. Marc Oldewarris 0-1, 35. Marc Oldewarris 0-2, 60. Martijn Kuiper 0-3, 61. Tom Boezerooij 0-4, 75. Jeroen Beerlings 1-4, 85. Marc Oldewarris 1-5; Arbiter: G van Duinen; Gele kaart: Robert Smit, Elco van der Veen  (Niekerk), Derk Veenstra (Marum); Toeschouwers: 300

Opstelling Niekerk: Dennis Ottens, Frank Renkema, Patrick de Pender, Jeroen Tjoelker, Arjan Kazemier, Elco van der Veen, Jasper Siepelinga, Roy Lukens (Robert Smit), Jeroen Beerlings, Hidde Kijf, Edwin Zwier

Opvallend: Het publiek zag bij Marum een sneltrein, spelend onder nummer 16. Dat was toch….en nummer 16? Dat was toch Haije van der Molen? Na afloop kwam de aap uit de mouw. Tom Boezerooij- steevast nummer 11- had een verkeerd shirt aan getrokken. …Welk cijfer ook, Niekerk werd toch op haar nummer gezet.