Ongenode Gast: Lezen in de boekenhoek van ‘t Beukenootje

0
286

Tijd: 15.00 uur
Datum: 3 mei
Plaats: Oldekerk

OLDEKERK – KDV ’t Beukenootje in Oldekerk heeft een nieuwe boekenhoek! En dat moet gevierd worden, vinden de betrokkenen. Niet zonder reden natuurlijk, werd de ongenode gast verteld. Want een boekenhoek krijgt men niet zomaar. Daarom was het ook groot feest bij de kinderopvang in Oldekerk. Een feest dat de ongenode gast bijna had gemist. Niet omdat ’t Beukenootje zo moeilijk te vinden is en ook niet omdat Oldekerk een metropool van onmeetbare omvang is met vele straten en nog meer zijstraatjes. Nee, tussen het feest en de ongenode gast zat een hek. Met een slot. Of eigenlijk: een draaiknop met knopjes. Een puzzel die best lastig op te lossen is voor mensen die niet dagelijks een kinderopvang bezoeken, zoals ongenode gasten. Wel zo veilig voor kinderen met wegloopneigingen overigens. Binnen bleek gelukkig niet iedereen ‘ruzie’ te hebben gehad met de draaiknop in het hek en was het lekker druk met kinderen en hun ouderen. Zij konden voor de officiële opening van de boekenhoek genieten van een heus liveconcert van musicus en onderwijzer Michiel Megens, welbekend van wereldhits als ‘Boek op mijn hoofd’ en ‘Ik doe graag alles’. Tezamen met de ranja en de cake vormde Megens een leuk voorprogramma om de feestelijkheden omtrent de boekenhoek mee te openen. “Lezen is goed voor de taalontwikkeling van kinderen”, vertelt Riena van der Meij. In de aanloop naar de realisatie van de boekenhoek heeft zij zes bijeenkomsten bijgewoond om zich te laten bijspijkeren over Boekenstart en het interactief voorlezen. “Door deze zes bijeenkomsten beschikken wij over de kennis die noodzakelijk is om in aanmerking te komen voor een subsidie vanuit het programma Kunst van Lezen”, aldus Riena. Met deze subsidie is er een mooie collectie boeken aangekocht voor de boekenhoek, constateerde ook een tevreden Henriëtte Bolt. Als bibliothecaresse van de bieb in Leek was zij nauw betrokken bij het project. Zij mocht dan ook –heel officieel-  het lintje doorknippen. Dit onder het toeziend oog van de tientallen kinderen, hun ouders, de trotse locatiemanager Rian Menninga en Anita Niklaas. Voor Riena van der Meij was de opening van de leeshoek extra speciaal. Niet alleen heeft zij veel tijd gestoken in het bijwonen van de bijeenkomsten, ook heeft zij samen met haar dochter Miriam van der Meij een muurschilderij op de wand getoverd. Kinderen kunnen daardoor lezen in een echt gezellig en kleurrijk hoekje onder de vrolijke boom die nu de muur opsiert. “Het hele traject heeft zes maanden geduurd”, meldt Riena. Het is dan ook een flinke muurschildering merkt de ongenode gast op. “Daar zijn mijn dochter en ik een weekend mee bezig geweest”, antwoordt Riena lachend. “Er gaat natuurlijk wel meer tijd zitten in het aanvragen van de stimuleringssubsidie en het krijgen van de juiste boeken.” Zo zijn er boeken aangeschaft waaruit interactief voorgelezen kan worden. “Dat houdt in dat kinderen tijdens het voorlezen vragen kunnen stellen”, legt Riena uit. “Daardoor kunnen er wat moeilijkere woorden gebruikt worden en dat heeft weer tot gevolg dat de woordenschat van kinderen toeneemt.” De taalvaardigheid bevorderen staat hoog op de agenda bij de overheid en de bibliotheken. Vandaar dat er het programma Boekstart in de Kinderopvang in het leven is geroepen. Inmiddels hebben ruim 800 kinderopvangen in Nederland een mooie boekenhoek waar fanatiek in (voor)gelezen wordt. Locatiemanager Rian had overigens vooral oog voor de prachtige muurschilderij van haar collega. “Kan je dit niet bij al onze locaties doen?”, vroeg ze. Over die vraag kan rustig nagedacht worden tijdens het opruimen van de boekenhoek. Na het doorknippen van het lintje bestormden de kinderen de boeken en werd er driftig gelezen in de nieuwe hoek. Van de mooie inrichting bleef dan ook weinig over. En gelukkig maar, want boeken die netjes op een rij blijven staan worden niet gelezen en dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn van een boekenhoek.