Burgemeester op stap met Jantje Berghuis-Postema

0
188

GROOTEGAST – Burgemeester Ard van der Tuuk verkeerde Bevrijdingsdag in goed gezelschap. Met maar liefst vier dames ging de burgervader naar de vrijheidsmaaltijd in het Stadspark. De zoektocht van vorige week kent hiermee een goed resultaat. De gemeente Grootegast zocht naar twee mensen, waarvan één een generatie ouder dan Van der Tuuk en eentje een generatie jonger, om de burgemeester te vergezellen naar de maaltijd. Dit om te illustreren dat vrijheid van generatie op generatie wordt doorgegeven. Janneke Bos droeg haar 88-jarige oma voor, omdat de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol speelt binnen hun familie. Mevrouw Berghuis-Postema heeft veel bijzondere herinneringen aan de oorlogstijd. Zo werd een jongeman uit Lutjegast op transport gezet, sloeg op de vlucht en dook onder in zijn geboortedorp. In die tijd leerde hij Jantje kennen. Korte tijd later traden zij in het huwelijk en werd mevrouw Berghuis-Postma in verwachting van haar eerste kind. Volgend jaar is de gemeente Grootegast gastgemeente van de provinciale viering van 5 mei. Mensen die ook herinneringen hebben aan de oorlogsperiode in de huidige gemeente Grootegast, worden opgeroepen om hun verhalen te delen. Hiervoor kunnen zij terecht bij Anna van der Molen van het Oorlogs-en Verzetscentrum Groningen via annavandermolen@groningerarcheiven.nl.