Wonder van Surhuisterveen blijft uit; ’t Fean ‘58 veroordeelt zichzelf tot ongewenst seizoenstoetje

0
342

 

SURHUISTERVEEN – Vooraf moest er een heleboel gebeuren, wilde ’t Fean ’58 de nacompetitie ontlopen. De Feansters moesten op eigen veld afrekenen met directe concurrent Minnertsga en vervolgens hopen dat de doelpunten op de andere velden in hun voordeel zouden vallen. VIOD Driesum mocht in ieder geval niet winnen en een stevige nederlaag voor WTOC zou de kansen voor de blauwhemden zeker vergroten. De laatste strohalm voor ’t Fean ’58 die tevens de blamerende nederlaag van een week eerder tegen Kollum (7-1) dienden weg te spelen.

Behalve voor de thuisspelende Feansters stond er natuurlijk ook veel op het spel voor de bezoekers uit Minnertsga. Immers, verliezen van de directe concurrent zou betekenen dat niet de blauwen, maar de roodzwarten het vege lijf moesten zien te redden in de nacompetitie. Grote belangen die zich direct vertaalden tot het veldspel. Beide ploegen begonnen fel aan de wedstrijd, zonder echt gevaarlijk te worden. Veelzeggend was de eerste kans van de wedstrijd: Feanster verdediger Douwstra speelde de bal belabberd terug op zijn doelman Van der Meer, die moest toezien hoe de aanvaller van Minnertsga de bal wist te onderscheppen. Gelukkig voor Douwstra had ook de roodzwarte spits last van zenuwen, anders had ’t Fean ’58 na ruim een kwartier spelen al achter de feiten aangelopen. Voor rust mocht ook de thuisclub nog een kans noteren. De ervaren aanvoerder Van Kammen kreeg de bal uit een corner voor zijn voeten en mocht het doel van de tegenstander onder vuur nemen. Het slap ingeschoten rollertje was echter allesbehalve gevaarlijk.

In de tweede helft leek ’t Fean ’58 de geest te hebben gevonden. Vol overgave pakten de blauwhemden het initiatief en leken daar vlak na rust ook voor beloond te worden. Vleugelaanvaller Erwin Tabak schoot de bal echter net naast het doel van Minnertsga doelman Jorn Helder, die tot op dat moment niet getest was. De aloude voetbalwet luidt: wie het doelpunt zelf niet maakt, krijgt hem om de oren. Dit oude gezegde werd een pijnlijke waarheid op Sportpark de Ketting. Waar Tabak het net naast het doel vond, schoot zijn collega-vleugelflitser aan de andere kant wel raak. Gerlof Glazema haalde namens de bezoekers goed uit en zag dat de Feanster doelman te laat naar de grond ging en geen antwoord had op zijn inzet; 0-1. Trainer Lieuwe van der Wijk greep direct in en wisselde Erwin Tabak voor Jens Hamstra. De thuisclub werd steeds sterker en ging op zoek naar de gelijkmaker. Doelpogingen van Nieuwenhuis en Hamstra waren net niet scherp genoeg, waarop Minnertsga besloot de score dan maar te verdubbelen. Rein Faber tekende voor de 0-2. Op dat moment tegen de verhouding in. ‘Fean ’58 was zeker niet zwakker, wel minder scherp. En dat is dodelijk in deze fase van de competitie. Vijf minuten voor tijd kopte invaller Hamstra de 1-2 binnen en gaf de thuisclub nog één keer alles. Dat hadden de blauwhemden eerder moeten doen, zo bleek. Doelman Helder ontpopte zich tot een bron van onrust en grabbelde dat het een lieve lust was. Met meer geluk dan wijsheid belandde de bal twee keer op de lat achter Helder. Met iets meer dadendrang hadden de Feansters zich zaterdag zonder problemen veilig kunnen spelen. VIOD Driesum en WTOC verloren namelijk hun wedstrijden. Had de thuisploeg de hele wedstrijd gespeeld zoals het  in de slotfase deed, dan had het nu achterover kunnen leunen in de zekerheid van een nieuw seizoen in de derde klasse. ’t Fean ’58 heeft zichzelf echter veroordeeld tot een ongewenst seizoenstoetje. De blauwhemden moeten het vege lijf zien te redden in de nacompetitie en daar het degradatiespook zien te ontlopen. Een ‘moetje’, want een tweede degradatie op rij is een smet op het blazoen van de club die tot aan vorig seizoen twintig jaar lang een trotse tweedeklasser was. Tegenstander in de nacompetitie is SC Franeker, dat als periodewinnaar in de vierde klasse mag proberen promotie af te dwingen ten koste van de Feansters.

Sportpark de Ketting: ’t Fean ’58 – Minnertsga 1-2 (0-0); Scoreverloop: 51. Gerlof Glazema 0-1, 69. Rein Faber 0-2, 84. Jens Hamstra 1-2; Arbiter: D. Dijkstra; Toeschouwers: 200.

Opstellingen:

’t Fean ’58: Theo van der Meer, Erwin Vos, Harrie Groen, Jan Ewoud Douwstra, Raoul Dijkstra, Jeroen Til, Erwin Tabak (56. Jens Hamstra), Wietze Vrij, Willem van Kammen, John Notebomer, Joost Nieuwenhuis.

Minnertsga: Jorn Helder,  Frans Schiphof, Roy van Rees, Bart Stroosma, Enne Joostema, Herre de Vries, Rienk van der Veen (79. Driessen), Hylke Hoekstra, Geert Andringa, Rein Siebe Faber (90. Jens Visser), Gerlof Glazema.