Frank Broersema

0
1790

Stichting Vrienden van het kerkje Den Horn

DEN HORN – “De Stichting Vrienden van het kerkje Den Horn heeft momenteel geen voorzitter, dus ben ik voor deze keer ‘voorzitter voor één gesprek’. Momenteel rooien we het als bestuur met z’n allen totdat we een nieuwe voorzitter hebben gevonden. Normaal gesproken ben ik belast met de technische zaken rondom het kerkje. Het verzorgen van het onderhoud en het verhelpen van kleine mankementjes. Ik zeg weleens gekscherend dat ik mij de koster van het kerkje voel. Ook zonder voorzitter redden we ons overigens prima hoor! We zijn een hecht collectief en we willen allemaal het beste voor het kerkje van Den Horn. Nadat er in de jaren ’70 gestopt is met ‘kerken’ in het kerkje is het gebouw verwaarloosd en in verval geraakt. Eind jaren ’90 was het dermate ernstig dat voortbestaan van het kerkje letterlijk en figuurlijk op de tocht stond. Het gebouw lekte en viel van ellende bijna uit elkaar. Als dorp vonden we echter dat het markante gebouw niet verloren mocht gaan, dus hebben we met z’n allen de schouders eronder gezet en geprobeerd fondsen te werven om het kerkje op te knappen. Dat geld hadden we in 2009 bij elkaar, waarna het kerk grondig is gerestaureerd. Een jaar later was de verbouwing afgerond en werd het kerkje in perfecte staat overgedragen aan de Stichting Oude Groninger Kerken. Zij hebben het nu in eigendom en zorgen er goed voor. Gekerkt wordt er niet meer. Het kerkje wordt nu gebruikt voor leuke activiteiten en culturele doeleinden. En daar is waar wij om de hoek komen. Wij organiseren boeken- en platenbeurzen in het kerkje, meezingmiddagen en liveoptredens. Daarnaast mogen ook particulieren ons benaderen als zij gebruik willen maken van het kerkje. De Vrienden van het kerkje verzorgen dan de catering en de mensen hebben een leuke en markante plek om iets te organiseren. Wat we in de toekomst nog willen bereiken? Nou, de grootste overwinning is natuurlijk al geboekt: de redding van het kerkje. Maar we willen op regelmatige basis activiteiten blijven organiseren in het gebouw en het kerkje moet onderdeel blijven uitmaken van het dorp Den Horn. Daar maak ik mij overigens geen zorgen over. De inwoners van het dorp hebben een groot hart voor het kerkje en we komen nooit helpende handen en vrijwilligers te kort. Wel een voorzitter dus. Mocht er iemand zich geroepen voelen deze taak op zich te nemen, dan mag hij of zij zich melden bij de Stichting Vrienden van het kerkje Den Horn. Je moet dan wel iets hebben met cultureel erfgoed en creatief zijn. Wonen in Den Horn is geen vereiste, dit prachtige dorp staat ook open voor anderen.”