Buitenpost verspert Feyenoord de weg naar Hoofdklasse: van 0-2 naar 3-2!

0
308

De ommekeer: onbeschrijflijk, onmogelijk, onvoorstelbaar

BUITENPOST – “Dit kan niet, dit kan niet!”, reageerde een door de wol geverfde fotograaf na afloop. Het kon toch ook niet? Buitenpost lag tegen een kwalitatief beter en  sterker Feyenoord AV in de geslagen hoek: 0-2. Tien minuten voor tijd kwam de niet voor mogelijk gehouden ommekeer, de ‘remontada’, zoals men dat in Spanje zo fraai noemt. Na de 1-2 geloofde de stuntploeg van Rene van der Weij – vijftien van de negentien selectiespelers zijn eigen kweek!- in meer. Nadat Halbe Mossel de 2-2 maakte en invaller Jorrit Terpstra in blessuretijd ook nog de 3-2 ontplofte ‘de Swadde’ helemaal. En door dit resultaat is Feyenoord knock-out en speelt Buitenpost vandaag (dinsdag) een heuse finale tegen het ook nog ongeslagen HSV Zuidvogels (19.00 uur thuis). Dan resteert Buitenpost nog twee wedstrijden. De niet voor mogelijk gehouden Hoofdklasse komt echter toch dichterbij…

Buitenpost heeft wat teweeg gebracht in het ‘verre’ Westen. Neem afgelopen dinsdag. Eerste tegenstander Oude Maas uit Poortugaal en dat ligt slechts 12 kilometer van Zierikzee. Bij Utrecht al in de file. In twintig minuten tijd moest de selectie een bord spaghetti wegwerken. Ondanks deze voorbereiding wonnen ‘de Blauwkes’ met 3-2. En dan de zaterdagamateurs van SC Feyenoord, de ‘Geen Woorden Maar Daden’-club (waar onder meer Vincent Janssen is opgeleid). Met in de gelederen: Junior Obiku, zoon van de legendarische publiekslieveling Mike Obiku, die overigens aanwezig was aan de Jeltingalaan. Elftalleider Bourne verwachtte dat het veld van Buitenpost moeilijk bespeelbaar zal zijn. “Ik verwacht dan ook een vechtwedstrijd”, laat Bourne weten op de clubsite.  De amateurtak van Feyenoord, uitkomend in eerste klasse B district West, was al na acht minuten aangeslagen door het uitvallen van doelman Patrick Bentem. Zijn vervanger: de pas 18-jarige Kristijan Nikolic. Het eerste kwartier kon Buitenpost gewoon mee en was een paar keer dreigend, met name via Martijn van Roeden. De Rotterdammers wonnen vervolgens de slag op het middenveld en Obiku, die de Buitenpost-verdedigers flink bezig hield en sterk was in de kleine ruimte, was dichtbij de 0-1. Vanaf links mikte ‘de zoon van’ in de uiterste rechterhoek, waar Robert van der Laan nog net met zijn teen bij kon. Even later leverde slecht uitverdedigen opnieuw een Feyenoord-kans op. Een van de uitblinkers, Paul Norbruis was te sterk in het duel, ging op het doel af, maar weer kwam Van der Laan als winnaar uit de strijd. Het duel was verder aardig in evenwicht. Buitenpost schuwde de duels niet en was ook gevaarlijk. Bij een scherp genomen hoekschop van Marco van Leyen kwam Rudmer Loonstra invliegen en miste de bal op een haar na. Feyenoord had voetballend toch wel meer in de mars. Met veel kaatsen en verzorgd spel werd de verdediging keer op keer uitgespeeld. In de kansrijke counters speelde de thuisclub het steeds niet goed uit. Drie minuten voor rust de op dat moment verdiende voorsprong voor de gasten. De handige Joery Josee- na dertien seizoen stopt hij in dit elftal-  nam de bal knap aan, bracht Norbruis in het centrum in stelling, die een technisch hoogstandje uithaalde en overtuigend inschoot: 0-1. Er zat sowieso meer overtuiging in de ploeg van Cesco Agterberg. Ondanks de druk vooraf (eerste verlies), maar daar weet de ploeg van rood en wit inmiddels wel mee om te gaan..

Na de pauze een geheel ander beeld. Buitenpost kwam als herboren en fanatiek uit de boxen. En Berend-Jan Schootstra werd al snel tegen de grond gewerkt. Net buiten de zestien. Schootstra draaide de bal tegen de onderkant van de lat!. Een volgende poging van Halbe Mossel verdween ook maar net over de lat. Maar dan een cruciaal moment. Van der Laan, die even daarvoor een hard schot van Obiku onschadelijk maakte, liet vervolgens een schot van grote afstand van Lucas van Oeveren los: 0-2. Met nog tien minuten te gaan nam Buitenpost alle risico en drukte Feyenoord met de rug tegen de muur. Eerst was het Loonstra die in het drukke verdedigingsgebied het gaatje vond en diagonaal de hoek vond: 1-2. De Blauwkes geloofden er weer in, het publiek dat in slaap gesust was werd weer klaarwakker. Een vrije trap van Schootstra van ver vloog net naast. Met nog vijf minuten te gaan ging de Van der Weij-brigade over op ‘1 tegen 1’. Mossel bracht een hoge bal in, op goed geluk, die belandde nog bovenop het doel. Terwijl de club van Varkenoord nog een sporadische tegenaanval inzette werd het aan de andere kant hectischer. Een hoekschop leek de laatste kans. De lage bal werd weer hoog ingebracht, waarna  Mossel van dichtbij de 2-2 maakte. Terwijl de verslaggever enkele geblesseerde spelers van Feyenoord op de tribune waarschuwde dat het hier kan spoken, werd opnieuw een bal doorgekopt en won Jorrit Terpstra het sprintduel met de keeper: 3-2. “Het ken hier inderdaad spoke”, reageerde een van de Feyenoorders. De tribune explodeerde van vreugde. Maar het ongeloof straalde er ook vanaf. “Totaal niet verdiend”, gaf een supporter toe. “As je niet goed verdedigt krijg je dit”, somberde Feyenoord-aanvoerder Ferry van Lare. Na de wedstrijd nog penalty’s (belangrijk voor doelsaldo), die Feyenoord wel won. “We leven nog”, kon succestrainer Van der Weij in de euforie uitbrengen. “De fout van de keeper. Ondanks de 0-2 zijn we er toch voor gegaan. Met wisselingen probeerden we meer druk te zetten. We moeten het van de inzet hebben. Dat ging na rust direct goed. De 1-2 werkte als doping. Feyenoord liet het lopen, terwijl wij topfit zijn. Ja, het is wel Feyenoord. Voor ons geldt: niks hoeft. Als klein clubje doen we het heel aardig. Man, ik ben superblij en zo trots.”

Sportpark de Swadde: VV Buitenpost: SC Feyenoord 3-2 (0-1); Scoreverloop: 41. Paul Norbruis 0-1, 69. Lucas van Oeveren 0-2, 80. Ludmer Loonstra 1-2, 90. Halbe Mossel 2-2, Jorrit Terpstra 3-2; Scheidsrechter: Ter Brake (Dedemsvaart);  Gele kaart: Berend-Jan Schootstra (Buitenpost), Ferry van Lare, Lucas van Oeveren, Joris van Eijck (Feyenoord); Toeschouwers: 700

Opstellingen

Buitenpost: Robert van der Laan, Wim de Vries, Danny Boersma), Marco van Leyen  (77. Simon Schreiber), Aaron Boekhout, Berend-Jan Schootstra, Joran Olijve (59. Ricky Weening), Rob Dijkstra, Rudmer Loonstra, Halbe Mossel, Martin van Roeden (59. Jorrit Terpstra)

Feyenoord (am): Patrick Bentem (8. Kristijan Nikolic), Matthews Jones, Jordy Dobber, Kristian Adelmund, Jean-Robairt de Windt, Rene Beute, Joery Josee, Ferry van Lare, Paul Norbruis, Lucas van Oeveren, Junior Obiku,

Opvallend:  Voorzitter/ Bouwzaken Paul Olijve was blij met het kampioenschap van het grote Feyenoord. Zijn vader komt uit Rotterdam en kreeg er wat van mee…Uit Rotterdam ook Henk Blommers, bestuurslid technische zaken van Sportclub Feyenoord (in 1978 splitsing amateur en profvoetbal, zaterdagtak sinds 2013 van vierde naar eerste klasse). Over Buitenpost als tegenstander: “Het verste weg was Appingedam, dat was twintig jaar geleden. Mijn eerste indruk hier: “gezellig, prima club”. De amateurtak speelt aan de boorden van de Kuip. “Of we meevaren op het kampioenschap?”. Het antwoord is des Rotterdams: “als het bij hen regent, druppelt het bij ons ook”. Overigens is dit Feyenoord niet eens groter dan Buitenpost, met zeshonderd leden (twee seniorenteams op zaterdag, zes op zondag). “We zouden wel 1600 kunnen hebben. Maar er is gewoon geen ruimte.”