Galerie De Parken opent nieuwe expositie

0
445

“Kunst moet ook de kans krijgen om gezien te worden”

OPENDE – Een veel mooiere locatie is er haast niet te bedenken voor een galerie. In het groenste gedeelte van Opende tegenover Camping Strandheem staat de galerie van Meine en Joke van der Heide. Midden in het meest toeristische gedeelte van het dorp dat de gemeenten Grootegast en Achtkarspelen scheidt. “Wij hadden ook gedacht dat de meeste bezoekers van de camping zouden komen”, aldus Meine. “Toch krijgen we meer fietsers dan campinggasten.” Erg vindt het echtpaar het overigens niet, want het moet vooral erg leuk blijven.

Galerie De Parken bestaat momenteel twaalf jaar en is eigenlijk bij toeval geboren. “Dit was een boerenschuur”, vertelt Meine tussen de vier palen die hem nog herinneren aan oude tijden. “Hier tussen deze palen lag vroeger het hooi.” Hooi ligt er al lang niet meer, mooie kunst des te meer. Joke: “De schuur werd op het laatst alleen nog maar gebruikt als opslagplaats voor jan en alleman. Dat wilde ik niet langer en Meine dacht aan een galerie.” Joke zelf moest nog even wennen aan het idee en vooral overtuigd worden. “Kunst? Daar hadden wij toch geen verstand van? En waar haal je kunstenaars vandaan?” Meine kijkt trots opzij: “Het is ons tot dusverre altijd nog gelukt om leuke exposities van goede kunstenaars binnen te krijgen. We hebben onze weg gezocht en ook gevonden. Bovendien kwamen er bij Joke talenten bovendrijven die nog niet eerder had gezien.” Hij doelt op het oog voor detail van zijn vrouw. “Zij combineert kleuren en weet alles perfect neer te zetten.” “Het heeft overigens wel even geduurd voordat hij dat accepteerde”, lacht Joke. “En nog steeds wil hij nog wel eens een punt maken bij de inrichting van een expositie.” Volgens Meine is zijn verzet op dat vlak al wel gebroken. “Zij krijgt vaak de complimenten voor de inrichting en die zijn ook terecht. Die discussie zoek ik dus liever niet meer op.” Een ander talent dat bij Joke kwam bovendrijven is de kleikunst, waar ze tegenwoordig workshops in geeft. “Ik ben dan wel geen kunstenaar”, vindt ze. “Maar ik kan mensen wel begeleiden. Bovendien is vooral erg gezellig.” En gezelligheid is een sleutelwoord in de galerie van de Van der Heides. “Momenteel geef ik de workshops op woensdagavond”, vertelt Joke. “Mensen kunnen daarvoor gewoon binnen komen lopen en meedoen.” Voor de prijs hoeft men het in ieder geval niet te laten. Voor 7,50 euro kan men deelnemen aan de boeiende workshops van Joke, waarbij men tegen kostprijs gebruik kan maken van het materiaal. “Dat is ook echt Joke haar ding”, lacht Meine, die toegeeft dat hij deze avonden alleen ‘ingehuurd’ wordt om met de koffiepot rond te lopen.
Op het moment dat de Streekkrant aanklopt bij de galerie –waar men overigens ook gewoon zonder aan te bellen naar binnen kan wandelen- is het echtpaar druk bezig met de voorbereidingen van de expositie die afgelopen zaterdag is geopend. “Dit jaar hebben we gekozen voor één enkele expositie”, aldus Joke. “Klaske Kalsbeek exposeert hier het hele seizoen dat tot 1 oktober duurt. Zij vertelde dat zij de ruimte in haar eentje wel kon vullen en dat is haar gelukt. Wij zijn daar zeer blij, want Klaske maakt echt prachtige kunst.” Aan de muur van de galerie zijn de schitterende aquarellen van Kalsbeek al te zien. Bloemen en paarden vormen een mooi geheel en het is ook geen wonder dat Meine en Joke blij zijn deze expositie een seizoen lang te mogen huisvesten. Meine: “Het is in ieder geval niet te lang, vind ik zelf. Kunst moet namelijk ook de kans krijgen om gezien te worden.”

Galerie De Parken is gevestigd aan de Parkweg 1 te Opende (t.o. Camping Strandheem). De expositie is te bezoeken op vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur, zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op afspraak. “En de entree is vrij”, besluit Meine van der Heide. “We willen immers graag mensen binnen hebben. Wij zijn de tussenpersoon die de kunstenaar en de klant verbindt. Een winkeltje? Ja, dat kan je eigenlijk best zo zien. Maar dan wel eentje met een lage drempel en waar veel leuke kunstwerken te zien zijn.”