Gezond in Grootegast: “De Kuzemerkooi wordt  aantrekkelijker  voor jeugd”

0
1655

 

OLDEKERK – De gemeente Grootegast heeft de beschikking gekregen over extra financiële middelen. Middelen die aangewend worden om duurzame initiatieven met een gezond karakter en een langdurig effect te ondersteunen. “Van, voor en door de inwoners van de gemeente Grootegast”, aldus verantwoordelijk wethouder Elly Pastoor, die samen op wil naar een gezond Grootegast. Eén van de initiatieven die mag rekenen op de steun van de gemeente is de hangbrug in de Kuzemerkooi in Oldekerk.

Voor degenen die niet weten wat de Kuzemerkooi is -wat overigens moeilijk voor te stellen is-, het Kuzemerkooigebied is een prachtig natuurgebied van 10 hectare groot dat inmiddels al 10 jaar wordt onderhouden door vrijwilligers. Het gebied is in de afgelopen jaren verfraaid met een voetbalveldje, informatiepanelen en enkele speeltoestellen. De beplanting is uitgebreid met besdragende struiken langs de bosranden en een landschappelijke haag. Veel mensen weten inmiddels de weg naar het gebied te vinden. Natuurliefhebbers,  omwonenden, hondenbezitters en scholieren van Terra Oldekerk maken volop gebruik van de Kuzemerkooi en niet geheel zonder reden: de Kuzemerkooi is het kloppende groene hart van de tweelingdorpen Oldekerk en Niekerk. Toch kan het gebied nóg mooier, vinden vrijwilligers Egbert Boomsma (links op de foto) en Hans van de Pol (rechts). “We hebben hiervoor een aantal projecten gestart voor spel, natuurontwikkeling, cultuurhistorie en educatie. Doel is dat wij allemaal nog meer kunnen genieten in onze woonomgeving”, vertelt Boomsma. “Het uitdagendste project is de bouw van een hangbrug van 20 meter lengte over het water naast de heuvel, dicht bij de stappalen.” De hangbrug moet een nieuwe doelgroep warm maken voor het natuurgebied. Van de Pol: “De Kuzemerkooi moet aantrekkelijker worden voor de jeugd. Daarnaast willen we ook het gezonde bewegen in het gebied bevorderen.” Een 20 meter lange hangbrug moet de eerste aanzet geven om dit te bereiken. “Inclusief de zijtak van de brug hebben we het in totaal over 25 meter aan hangbrug”, aldus Boomsma. Beide heren hebben –samen met de op de foto ontbrekende Roelof Renkema- de leiding over de groep vrijwilligers die de brug gaan bouwen. “We liggen mooi op schema”, meldt Van de Pol. “De omgevingsvergunning is aangevraagd en verleend, de brug is doorgerekend op sterkte en we hebben duurzame materialen  uitgezocht.” De brug wordt gebouwd van echt hardhout. Het is de bedoeling dat het járen mee gaat en niet na een aantal seizoenen van ellende uit elkaar valt.” Het totale kostenplaatje van de hangbrug is 21.000 euro weten Boomsma en Van de Pol. Een behoorlijk bedrag dat met dank aan bijdragen van de Rabobank, NAM, Gebiedscoöperatie Westerkwartier, Gebiedsfonds Westerkwartier, provincie Groningen, Jantje Beton en dus de gemeente Grootegast toch is opgehaald. Bij deze namen dient ook de naam van Menno Wilgenburg vermeld te worden, vindt het tweetal, daar Wilgenburg het materieel goedkoop ter beschikking stelt. “En daar zijn we heel blij mee”, aldus Boomsma. “Want zoals eerder gezegd: het is een uitdagend project. De brug wordt gebouwd uit verschillende onderdelen zodat deze spannend zal zijn.” Binnenkort wordt er gestart met de aanleg van de hangbrug. Vorig jaar  is de eerste aanzet al gegeven. “De boomwortels rondom de poel zijn verwijderd en de poel zelf is  al uitgegraven”, weet Van de Pol. Zodra de brug op zijn plek staat hoopt het bestuur van de Kuzemerkooi jeugd in de leeftijd van 6 tot en met 16  nog meer naar het natuurgebied te trekken. Bestuurslid Egbert Renkema daarover: “Vergelijkbaar met de jeugdboswachter van Het Groninger Landschap zal de Stichting Kuzemerkooi een jeugdkooiker-status aanbieden via de scholen in de omgeving. In deze leeftijdscategorie is het een uitdaging om jeugd betrokken en geïnteresseerd te houden voor de natuur. Voor deze groep ontwikkelen we enkele specifieke activiteiten. Ze worden door vrijwilligers begeleid met ondersteuning van IVN en NDCE.” Voor de uitvoering van het jeugdkooikerproject zal  de stichting nog educatiemateriaal, gereedschap,  metaaldetectoren en verrekijkers aanschaffen, de keuze zal in overleg met De Smidse gemaakt worden. .  Iedere tweede zaterdagochtend van de maand  klussen de vrijwilligers in een gezellige groep in het natuurgebied, gestart wordt om 09.00 uur bij het kooihuisje. Momenteel bestaat de groep uit 20 enthousiastelingen. “Als er dorpsbewoners zijn die ons een keertje willen helpen, graag. Iedereen is welkom. Op zaterdag 16 september vieren we ons 10 jarig bestaan in de Kuzemerkooi waar alle bewoners uit Oldekerk en Niekerk worden uitgenodigd. Samen bouwen we goed en gezellig verder aan de Kuzemerkooi”, besluit Renkema.