Familieglijbaan onderweg; ‘De Woldzoom is er klaar voor’

0
263

GROOTEGAST/DOEZUM – Daar was hij dan: de eerste echte warme zomerdag van 2017. En het was er direct eentje om in te lijsten. Een overweldigende 29 graden gaf de thermometer in Grootegast aan. Dus trokken ruim 500 mensen uit alle leeftijdscategorieën richting Zwembad De Woldzoom. Logisch, want wat is er op een tropisch warme dag nu lekkerder dan een frisse plons in het heldere zwemwater van Grootegast?

Naast de drukte in het bad wordt er ook achter de schermen van De Woldzoom nog altijd druk gewerkt. Dit alles met als grote doel het zwembad zelfvoorzienend te maken. Om dat te bereiken is er een houtkachel aangeschaft om het middels het verbranden van houtsnippers het zwemwater te verwarmen. Tevens is er een waterbron geslagen waar De Woldzoom haar eigen zwem- en schoonmaakwater uit haalt. “60 meter diep is de bron”, weet bestuurslid Jaap Homan te vertellen. Om ook de energiekosten laag te houden worden er zonnepanelen op de gebouwen van De Woldzoom geplaatst. “Daar heeft de gemeente Grootegast 10.000 euro aan bijgedragen”, aldus Aebe de Jong. “Het resterende bedrag is door de stichting zelf bijgelegd.” Want voor wie het nog niet wist, Zwembad De Woldzoom wordt gerund door een stichting die zelf de spreekwoordelijke boontjes moet zien te doppen. Wat overigens prima lukt kijkend naar de vijftig enthousiaste vrijwilligers die jaar in jaar uit klaar staan voor het zwembad. Volgende maand moeten de vurig gewenste zonnepanelen op het dak liggen en zullen de energiekosten flink afnemen. Het zwembad heeft de eerste activiteiten en de eerste zonnige zomerdag inmiddels gehad. Veel bezoekers hebben dus al kennis kunnen maken met de vernieuwde kleedruimte die van een likje verf is voorzien. “Ook door vrijwilligers”, meldt Aebe. “Want weet je? Het materiaal is niet het duurste, de uren zijn kostbaar. En dat vangen we zelf op.” Tevens heeft het tweetal nog een leuke weetje te vertellen. De familieglijbaan waar flink voor is gelobbyd en waar veel acties voor op touw zijn gezet gaat er komen. “Hij is besteld”, aldus Jaap verheugd. Nieuwsgierige zwemmers moeten echter nog even geduld hebben, hij wordt pas na het komende seizoen geplaatst.