Home Voorpagina Groningen Spanning omtrent Garnalenkoningin!

Spanning omtrent Garnalenkoningin!

0
Spanning omtrent Garnalenkoningin!

Vis, ambacht en muziek tijdens Pinksterfeest Zoutkamp

ZOUTKAMP – Het belooft weer groot feest te worden in het pittoreske vissersdorp Zoutkamp tijdens  de Pinksterfeesten. Wie de Garnalenkoningin van 2017 wordt, is nog steeds een geheim. Er gaan diverse geruchten door het dorp, maar het is nog even afwachten op de vloot die maandag 5 juni de koningin naar Zoutkamp brengt.

Vrijdags wordt er afgetrapt door even stil te staan bij een ander deel van de visserij. De zee geeft veel, maar neemt soms ook van ons. Op 2 juni om 15.45 uur is er een kranslegging bij het vissersmonument op de dijk in Zoutkamp, ter nagedachtenis van de vissers die hun leven hebben gegeven voor de visserij en op zee zijn gebleven. De organisatie hoopt hiermee een nieuwe traditie aan het weekend van Pinksteren toe te voegen: eerst stilstaan bij de kracht van de zee, dat de natuur altijd wint, maar ook verbindt. Pieter Hoekstra kwam met het idee van de kranslegging. Hij is één van de organisatoren van de Pinksterfeesten en merkt ook de werking van de zee in het dorp. Hij woont al meer dan 20 jaar in Zoutkamp en vindt het dorp en de omgeving steeds mooier. Wanneer hij ‘s morgens over de brug rijdt naar z’n werk rijdt, kijkt hij altijd even naar links over het Reitdiep. Het water is soms verstild. Bij slecht weer is het grijs met witte koppen en laat het zich zien als onbedwingbaar en onvoorspelbaar.

Om het water vanuit de ogen van de visser te bekijken, is het mogelijk maandag 5 juni mee te varen op één van de vissersschepen om de koningin op te halen. Een bijzondere gelegenheid om de schoonheid van het gebied te bekijken en je te verplaatsen in de visser. Wanneer het vissersschip op het Lauwersmeer omdraait om terug te keren naar Zoutkamp, vaart het de Zoutkamperril af en zie je de Batterij bovenop de dijk en komt de sluis steeds dichterbij. Achter de dijk ligt Zoutkamp en je vaart het Reitdiep op daar waar het op z’n breedste is. Even dat gevoel van toen het vissersdorp nog direct aan zee was verbonden.

Zoutkamp was bang geen vissersdorp meer te zijn na de afsluiting in 1969, maar is gelukkig niet geheel verdwenen. De haven ligt bij gelegenheden nog steeds vol met vissersschepen en de tradities zijn behouden gebleven. Ook dit weekend ligt de haven vol met de vissersschepen. Iedereen doet belangeloos mee, nemen bezoekers mee op tweede pinksterdag om de garnalenkoningin te halen en samen zorgen we voor het hart van dit mooie feest. Het programma van het weekend is zoals elk jaar weer zeer uitgebreid. Alle dagen is de gezellige kermis open op en rondom het dorpsplein van Zoutkamp. Elke avond is er live muziek in de diverse horecagelegenheden in het dorp tot in de late uurtjes.

Zaterdag 3 juni zijn er extra activiteiten voor de kinderen. Zo is er onder andere een vrijmarkt, kinderschmink en Animal riding op kleine paardjes. Ontdek het nieuwe maken – 3D printen en lasersnijden – in de bus met Frysklab en House of Design dat nu onderdeel uitmaakt van het project ‘We gaan het Meemaken’. De spierballen rollen tijdens de roeiwedstrijden in de binnenhaven, het Zoutkamper Smartlappenkoor zingt dit jaar voor het eerst samen met het Shantykoor uit Garnwerd en we sluiten deze dag af met een vuurwerkshow achter de dijk.
Zondag 4 juni kun je het oude vakmanschap bewonderen bij de oude ambachten- en creativiteitsmarkt. Je kunt Zoutkamp vanaf het water bewonderen door mee te varen op het unieke museumschip de ZK 4. In de haven kun je bijzondere vissen bewonderen alle kleuren en maten en sommigen met wel hele vreemde koppen! Het Gospelkoor de Regenboog uit Dokkum treedt op en vanaf 15 uur barst het muziekfestival los (gratis toegang).

 

Garnalenkoningin warm onthaald

Op tweede pinksterdag, Vlaggetjesdag, zal traditiegetrouw de nieuwe Garnalenkoningin met haar hofhouding worden binnengehaald. Er kan door belangstellenden gratis worden meegevaren op het Lauwersmeer op één van de met vlaggetjes versierde vissersschepen. (Oud) inwoners van 55+ kunnen gratis meevaren met de Vlinderbalg. Mensen die niet onder deze doelgroep vallen kunnen voor 12 euro mee. Koffie en thee zijn aanwezig aan boord. Men kan ook meevaren van Oostmahorn naar Zoutkamp en retour. Vertrek Oostmahorn is om 11.00 uur. Om 17.30 uur vaart men vanuit Zoutkamp weer terug naar Oostmahorn. Zo is men meteen bij de binnenhaven. Shantykoren en smartlappenkoren zingen uit volle borst, een feestelijke Dixieband en een optreden van Burdy maken het een muzikale dag. Voor het complete programma en extra informatie zie; www.pinksteren-zoutkamp.nl.

Parkeren tijdens Pinksterfeest in Zoutkamp

Vanuit de richting Grijpskerk / Munnekezijl kan men parkeren in een weiland langs de Nittersweg. Vanuit de richting Vierhuizen kan men parkeren op het terrein van Heiploeg.

Beide parkeerplaatsen worden middels borden aangegeven. Mensen die in het bezit zijn van een invalidenparkeerkaart kunnen ook doorrijden naar Zoutkamp. Zij kunnen hun auto parkeren binnen de bebouwde kom langs de Hunsingokade. Motoren kunnen op het pleintje aan de Woldringhstraat worden geparkeerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here