Tom Dumoulin schrijft geschiedenis; Eén mindere dag kost Mollema podium

0
473

Het werd niet de Giro van oud-Zuidhorner  Bauke Mollema. Het was landgenoot Tom Dumoulin die na een heroïsche Giro wielergeschiedenis schreef door de koers als eerste Nederlander te winnen. Een zware derde  week die sensationeel eindigde. Mollema werd zevende in het eind klassement. Het lukte na zijn inzinking van vorige week niet meer om te stijgen in het klassement. Dat lag meer aan de uitstekende concurrentie dan aan de vorm van de Trek voorman. Want daar was niets mis mee in de laatste slopende week.

Het begon allemaal weer op dinsdag na de rustdag . Misschien wel de zwaarste etappe van deze Giro d’Italia. De Mortirolo en de Stelvio moeten worden beklommen, de laatste zelfs twee keer. Een keer als categorie een en de andere klim is buitencategorie. Terwijl Dumoulin zijn roze trui verdedigt is dit een van de de dagen dat Mollema zich van zijn beste kant kan laten zien. De renner liet weten zich op zijn best te voelen als de omstandigheden zo zwaar mogelijk zijn. De beklimming van de Stelvio heeft een lengte van 21.7 km en een gemiddeld stijgingspercentage van 7.1 procent. De top ligt op het hoogste punt van de Giro, op 2758 meter. De kopman van Trek Sega Fregado rijdt voor wat hij waard is, maar hij had gehoopt op meer dan de uiteindelijke zevende plaats op 1:35 van dagwinnaar Vincenzo Nibali. Ook Dumoulin heeft een mindere dag, wat vooral te danken is aan darm- en maagproblemen.
In het algemeen klassement staat Mollema zevende het vooraf zo begeerde podium is een beetje uit het zicht geraakt. “Het ging niet slecht, maar ik heb op een paar concurrenten toch wat tijd verloren. Dat was jammer maar ik merk wel dat de vorm groeiende is”, blijft Mollema hoopvol.

Woensdag is het allemaal even weer wat rustiger voor de klassementsrijders die donderdag weer aan de bak moeten. Een korte maar zeer zware wedstrijd met 5 steile klimmen. Mollema komt op een halve minuut na winnaar Van Garderen binnen. De ploeggenoot van Contador oogt sterk en zo voelt hij zich ook: “Het ging goed. Vooral had ik oorlog verwacht en dat kwam ook wel een beetje uit. Ik had het hele parcours al gereden en dat was in mijn voordeel. Vandaag had ik prima benen maar het was wel echt loodzwaar. Vooral toen Quintana aanviel tijdens de derde beklimming. Jammer van mijn mindere dag afgelopen zaterdag, want wanneer ik die ook goed had gereden, stond ik nu een stuk hoger in het klassement,” is de conclusie van Mollema die wel teleurgesteld was over het tijdverlies op Zakarin en Pinmot. “Dat zijn directe concurrenten voor het klassement, aan de andere kant heb ik ook afstand genomen van een paar bedreigingen van onderen.”   Ondanks zijn sterke koers zit een stijging op de ranglijst er niet in, maar de renner houdt hoop. “Er komen nog twee zware bergritten en daar zal ik alles op alles zetten nog wat te stijgen in het klassement.”

Dat lukt uiteindelijk niet. Maar Mollema toont wel wat hij waard is. Helpt zijn landgenoot Dumoulin in de laatste bergrit de schade op Quintana en Nibali te beperken en rijdt twee sterke laatste bergetappes. “Mijn concurrentie rijdt ook erg sterk. Dat is natuurlijk jammer. Daardoor is het me niet gelukt nog te stijgen in  het klassement, maar uiteindelijk sta ik waar ik hoor. Op een zevende plaats. Ik had een mindere dag, de mannen boven mij niet. Dan sta je zevende en niet op het podium,” is de nuchtere en heldere conclusie van Mollema die zijn landgenoot Tom Dumoulin geschiedenis zag schrijven door de eerste Nederlander te zijn die ooit de Giro d’Italia wint. “Dat is natuurlijk schitterend. Een geweldige mooie dag voor het Nederlandse wielrennen. En ook nog eens Jos van Emden  die de tijdrit wint. Ik had zelf op wat meer gehoopt, maar ik werd wel steeds beter na de mindere dag. Dat geeft  vertrouwen richting de toekomst. Al met al een gedenkwaardige Giro.”