Marie Louise Kools: “Exposanten moeten vooral heel goed bij elkaar passen”

0
1397

25 creatievelingen verzamelen zich in de Hamsterborg

DEN HAM – “Eigenlijk missen we Dick Nengerman en Henk Wiersema aan deze tafel”, begint Marie Louise Kools direct haar uitleg. Het drietal vormt samen de Culturele Commissie Hamsterborg en organiseert elk half jaar een nieuwe expositie in de markante borg aan het rand het Middag-Humsterland. De laatste expositie is net afgelopen en was een groot succes, blikt Kools terug. Tijd om op de lauweren te rusten is er echter niet. Integendeel zelfs. De volgende grote uitdaging staat al weer te wachten. Niet dat dat uitmaakt overigens, want stilzitten is aan het drietal niet besteed, weet Marie Louise.

U heeft het ongetwijfeld meegekregen, dit is het jaar dat Aduard 825 jaar bestaat. En daar besteed ook de Hamsterborg uitgebreid aandacht aan. “Den Ham ligt per slot van rekening in de voormalige gemeente Aduard”, legt Kools uit. En daar zit ook het idee achter de speciale expositie die in september van start gaat en perfect aansluit bij Aduard825. “Enige tijd geleden hebben de professionele kunstenaars van Aduard de handen ineen geslagen en gezamenlijk geëxposeerd in het Rechthuis. Maar Aduard heeft natuurlijk veel meer te bieden. Dus hebben wij 25 creatievelingen uit de oude gemeente (Aduard, Den Ham en Den Horn) bij elkaar gezocht die samen hun kunsten aan het publiek laten zien.” De expositie draagt de passende naam ‘Dat is pas kunst –Dit is de kunst!’ en zal bestaan uit schilderijen, keramiek, foto’s en gedichten. “En daarmee hebben we nog het hele lijstje niet gehad”, lacht ze. Spannend is het wel, denkt ze. Ga er immers maar aan staan: zorgen dat 25 creatieve breinen evenveel ruimte krijgen en goed neergezet worden in één expositieruimte. “Maar dat gaat lukken!”, verzekert ze ons. Al is het wel iets anders dan dat de culturele commissie van de Hamsterborg normaal te werk gaat. “Normaal gesproken zoeken Dick (Nengerman) en ik samen de exposanten uit. Als we dan een goede kandidaat hebben gevonden gaan we kijken wie daar bij past om de Hamsterborg zo mooi mogelijk in te richten. Je wilt natuurlijk een mooi totaalplaatje creëren met kunstenaars die bij elkaar passen. De oppervlakte vullen met mensen die complementair aan elkaar zijn; dat is onze kunst.” Met z’n drieën zorgt de commissie er niet alleen voor dat er regelmatig leuke exposities zijn, maar ook voor de ‘rompslomp’ eromheen. “Een expositie moet ook opgebouwd worden”, zegt Kools. “En wat dacht je vervolgens van het afbreken, schoonhouden en zorgen voor de promotie. Mensen moeten immers ook weten dat én wat er geëxposeerd wordt.” Er komt nogal wat bij kijken, want Marie Louise vertelt dat de voorbereiding van de nieuwe expositie al begint terwijl de ‘oude’ nog loopt. Een tijdrovend project. “Toch vind ik het fantastisch om te doen en ben ik blij dat de voorzitter van de Vereniging Vrienden van de Hamsterborg (Diny Rankenberg) mij voor deze commissie heeft gevraagd.” Volgens Kools kwam de vraag Rankenberg op het juiste moment. “In mijn werkzame leven had ik het altijd druk, druk, druk. Rennen en vliegen. Maar na mijn pensioen werd het rustiger en had ik de tijd.” Ook Diny Rankenberg is aangeschoven bij het gesprek en vertelt destijds in Marie Louise Kools de perfecte aanvulling voor de culturele commissie te zien. “Er stapten twee personen op, dus moesten er ook twee nieuwe gezichten bij”, aldus Rankenberg. “Ik dacht aan Marie Louise en zij zei vervolgens gelukkig ‘ja’.” Spijt heeft Kools nog geen moment gehad, meldt ze. “Zeker niet! De samenwerking loopt super en we hebben het met z’n drieën enorm naar ons zin. Het is intensief, maar altijd verrassend en hartstikke leuk om te doen.” Ook qua bezoekers heeft Kools geen klachten. “Per dag trekken we al snel zo’n veertig bezoekers en dat zijn mooie aantallen. We organiseren de tentoonstellingen dan ook meestal naast andere speciale evenementen op de borg om extra mensen te trekken. Zo staan de exposities altijd gepland in mei wanneer ook de open dag wordt gehouden en tijdens Open Monumentendag in september.” Zo ook deze tweede zaterdag van september dus, wanneer 25 creatievelingen uit de voormalige gemeente Aduard hun creaties tonen aan het grote publiek. In de Hamsterborg, dé perfecte plek voor een expositie die zo mooi past bij het Aduard825-thema.