Zuidhorn ontmoet nieuwe Zuidhorners bij Meet & Eat

0
372

“Je proeft letterlijk en figuurlijk wat van een andere cultuur”

ZUIDHORN – Zuidhorn krijgt geen asielzoekerscentrum. Althans, voorlopig. Immers, de onrust is nog lang de wereld niet uit en niemand weet hoe de situatie er over een paar maanden voor staat. Dat houdt niet in dat Zuidhorn niet klaar was voor een azc. Vele vrijwilligers hadden zich al aangesloten bij de organisatie Zuidhorn Verwelkomt Vluchtelingen. Een groep enthousiaste vrijwilligers die zich wilden inzetten om middels leuke activiteiten vluchtelingen op weg te helpen in Zuidhorn. En Noordhorn. “Die noodzaak is weg”, aldus Petra Paap. “Maar dat houdt niet in dat we als Zuidhorn Verwelkomt Vluchtelingen niks meer kunnen betekenen.”

Nieuwe vluchtelingen komen voorlopig dus niet meer naar Zuidhorn, maar statushouders zijn er al wel. En deze groep zal de komende jaren alleen maar toenemen als meer en meer statushouders dienen door te stromen vanuit een azc richting een woning. Ook aan tafel zitten Aline Brummel, Abeer Hamad, Amaal Al Abdullah en Erika van der Brugge. Met z’n vijven maken ze deel uit van een organisatie die vanuit Zuidhorn Verwelkomt Vluchtelingen bezig is om nieuwe Zuidhorners in contact te brengen met de Nederlandse inwoners van het dorp. Dat werd vorig jaar al gedaan met een fakkeltocht en nu staat er donderdag 6 juli een Meet & Eat gepland in Zaal Balk. Petra Paap: “Door oude en nieuwe Zuidhorners  samen aan tafel te zetten willen we de eilandjes verbinden. Ervoor zorgen dat men geen vreemden meer van elkaar zijn.” Volgens de Noordhornse Aline Brummel is eten in veel culturen al een verbindende factor. “Een Meet & Eat lag dus zeer voor de hand”, vertelt ze. “Zo kan men op een ontspannen manier kennis met elkaar maken en eens letterlijk en figuurlijk iets van een andere cultuur proeven.” Nederlanders zijn er goed in om verschillen te benadrukken, vindt Paap, “maar het is veel leuker om de overeenkomsten te zoeken.” Dus werden Bert en Marieke Balk benaderd met de vraag of zij mee wilden werken (lees: de ruimte beschikbaar wilden stellen) aan een ontmoetingsavond met eten tussen de twee groepen Zuid- en Noordhorners. “Zij stellen hun keuken beschikbaar waar de Syrische kok Mustafa Taleb zijn kookkunsten gaat vertonen”, aldus Aline. “Mensen die zich aanmelden mogen hem overigens meehelpen met het bereiden van het eten en kunnen zo een echt kijkje in de Syrische keuken nemen.” Ook nieuwe Zuidhorners Abeer en Amaal zijn positief over het initiatief. Abeer: “Ook voor ons is het een zeer goed idee om Nederlanders te ontmoeten. Ik merk dat mijn Nederlands beter wordt, naarmate ik meer onder de Nederlanders ben en dus meer Nederlands spreek. Bovendien zijn nieuwe contacten goed voor mijn netwerk.” Als opgeleid arts kan Abeer wel een netwerk gebruiken. “Via via ben ik nu terecht gekomen in een sollicitatieprocedure bij het UMCG”, benadrukt ze het belang van een goed netwerk voor statushouders. Ook voor Amaal is het contact met Nederlanders belangrijk. “Het is een moeilijke taal”, lacht ze. “Dus elk contact helpt met de integratie van ons statushouders in deze gemeenschap. Daarnaast brengen we ook onze eigen cultuur mee. Deze willen we graag delen met de Zuidhorners.” Erika van der Brugge houdt zich knap afzijdig van het gesprek -ongetwijfeld bang voor een hernieuwde nominatie als ‘Vrouw in de media’- maar wil toch de ‘spelregels’ van de avond uitleggen. “Het is de bedoeling om 30 nieuwe en 30 ‘oude’ Zuidhorners samen te brengen in Zaal Balk”, aldus Erika. “Samen eten, samen praten en nieuwe verbindingen leggen. Voor oud-Zuidhorners kost de avond 10 euro per persoon voor het eten en één consumptie. Kinderen mogen mee voor 5 euro.” Daarbij meldt Erika dat zij hoopt dat er die avond flink gebruik gemaakt wordt van de bar. “Balk stelt hun keuken en de zaal gratis ter beschikking”, aldus Erika. “Alleen de barinkomsten zijn voor het zalencentrum.” Overigens is Balk niet de enige die het initiatief een warm hart toedraagt. “Ook de wethouders van Zuidhorn hebben gezegd te willen komen”, lacht Petra Paap. “En als dat als gast niet meer mogelijk is, dan als bedieningsmedewerker of als keukenhulp. De gemeente draagt dan ook financieel een steentje bij aan de organisatie en heeft dat zonder slag of stoot vrij snel besloten. Uiteraard zijn we ook daar bijzonder blij mee.” De Meet & Eat in Zaal Balk is op donderdag 6 juli vanaf 17.00 uur tot dat het eten op is. Aanmelden kan via zuidhorn@groningenverwelkomt.nl. “En vol is ook echt vol”, besluit Aline, die nogmaals benadrukt dat de avond net zozeer voor Noord- als voor Zuidhorners is.