GroenLinks Zuidhorn geweerd uit Raadsgroep Herindeling

0
218

Eerste openbare Raadsgroepvergadering begint met farce

ZUIDHORN – Eindelijk was hij daar. De allereerste openbare vergadering van de Raadsgroep die belast is met de herindeling. Het heeft even geduurd, maar pers en publiek waren donderdag 15 juni dan toch echt welkom. Dat gold helaas niet voor iedereen. Bij afwezigheid van beroepsbestuurder en fractieleider van GroenLinks Zuidhorn Klaas-Wybo van der Hoek en Michiel Pellenbarg, die vanwege zijn werk in den lande verkeerde, dacht het derde fractie- én gekozen raadslid Alex Temmingh de honneurs voor zijn partij waar te nemen. Dacht, want nog voor de vergadering werd Temmingh geweerd uit de groep. De reden? Hij was niet ‘benoemd’ en een formaliteit is een formaliteit, vonden de voorzitter en de secretaris van de Raadsgroep.

“Ik ben witheet van woede”, beschreef Temmingh zijn gevoel nadat hem te verstaan was gegeven dat hij niet mee mocht vergaderen. “GroenLinks had beloofd zitting te nemen in de Raadsgroep zodra deze openbaar zou zijn”, legt hij uit. “Want wij vergaderen niet achter gesloten deuren. Nu komt de groep eindelijk openbaar bijeen en mogen wij om een formaliteit niet aanschuiven? Zo graag wilden ze ons er dus helemaal niet bij hebben.” De formaliteit waar Temmingh op doelt is de benoeming van de leden van Raadsgroep. Elke fractie uit iedere gemeente heeft één afgevaardigde in de Raadsgroep zitten. Sommige fracties hebben daarnaast een ‘reserve’ afgevaardigde laten benoemen die plaats kan nemen in de Raadsgroep bij afwezigheid van de eerste afgevaardigde. Ook GroenLinks heeft twee namen naar voren geschoven. Die van frontman Van der Hoek en Pellenbarg. Dus was Temmingh formeel niet benoemd. “Echter”, vervolgt hij zijn verhaal, “ik ben wel een gekozen raadslid en dat is meer dan dat deze voorzitter kan zeggen.” ‘Deze voorzitter’ is in dit geval Willem Hoornstra. Hoorstra is aangesteld om leiding te geven aan de vergaderingen van de Raadsgroep als deze bijeenkomt. “Het is hier geen duiventil”, gaf de voorzitter aan als motivatie voor de weigering van GroenLinks-raadslid Temmingh. Daar deed de oproep van Temmingh zijn GroenLinks-collega uit Grootegast niets aan af. Jan Wessels pleitte nog voor toelating van Alex Temmingh, maar zag zijn inzet stranden op de vastberadenheid van voorzitter Hoornstra. “Een vreemde situatie”, vond Wessels. Ook PvdA-man André Hatzman was niet te spreken over de weigering van Temmingh. “Wij hebben ergens democratisch besloten deze verordening aan te nemen”, stelde Hatzman, “maar als wij –de PvdA Zuidhorn- hadden geweten dat deze regel erin zou staan, dan hadden wij allicht anders besloten. In ieder geval had deze passage geschrapt moeten worden.” Temmingh zelf besloot de raadszaal van Zuidhorn, waar de Raadsgroep dit keer bijeenkwam, maar te verlaten. Een dag later is de woede nog altijd aanwezig bij het GroenLinks-raadslid. “Volgens mij is de gemeenteraad het hoogste beslissingsorgaan van een gemeente”, vindt Temmingh. “Maar dat lijkt tegenwoordig in Zuidhorn en de andere Westerkwartiergemeenten niet meer zo te zijn. Ik vermoedde al eerder dat de gemeenteraden het niet meer voor het zeggen hebben, en dat werd donderdag opnieuw pijnlijk duidelijk. In alle eerlijkheid, ik vraag mij af wat wij als gemeenteraad nu nog doen. Wat ga ik nog doen? Blijkbaar is de gemeenteraad allang niet meer de baas binnen de eigen gemeentegrenzen. Ik overweeg dan ook om mijn raadslidmaatschap te beëindigen. De komende dagen zal ik stevig gaan nadenken of ik de termijn, het resterende anderhalf jaar, wel af wil maken onder deze voorwaarden.” Overigens was de weigering niet het enige probleem voor Alex Temmingh. Ook de arrogantie waarmee Willem Hoornstra het raadslid de toegang ontzegde steekt de volksvertegenwoordiger van GroenLinks. De eerste vergadering waarbij pers en publiek welkom waren liep uit op een farce. Een slechte klucht. En dat nog voordat de Raadsgroep überhaupt was begonnen aan de eerste openbare bijeenkomst. Ook een hele prestatie.