Tineke Turksema: “Als mantelzorgers langer gezond zijn, komt dat de zorg ten goede”

0
206

GROOTEGAST – De gemeente Grootegast heeft de beschikking gekregen over extra financiële middelen. Middelen die aangewend worden om duurzame initiatieven met een gezond karakter en een langdurig effect te ondersteunen. “Van, voor en door de inwoners van de gemeente Grootegast”, aldus verantwoordelijk wethouder Elly Pastoor, die samen op wil naar een gezond Grootegast. Deze week in de spotlight mantelzorgconsulente Tineke Turksema.

Mantelzorgconsulente. Een mooi woord, maar wat houdt dat nu precies in? Gelukkig treffen we in Tineke Turksema de perfecte gesprekspartner om ons wegwijs te maken in de wereld van mantelzorg, mantelzorgers en de hulp die daar weer bij komt kijken. Want mantelzorgers hebben het zwaar. Naast hun dagelijkse werkzaamheden, gezinnen en eventuele hobby’s dragen zij de zorg voor zieke naasten. “En dat kan vrij belastend zijn”, stelt Tineke. “Het vergt nogal wat van mensen om voor hun naasten te zorgen. Wie niet uitkijkt loopt het risico overbelast te raken en uiteindelijk ook zelf af te knappen.” Dat moet natuurlijk worden voorkomen en daarom heeft de gemeente Grootegast een mantelzorgconsulente. “Het is namelijk niet nodig om zelf in de problemen te geraken”, vertelt Tineke. “Veel mantelzorgers hebben het gevoel er helemaal alleen voor te staan en dat is niet zo.” Volgens de consulente kunnen mensen namelijk hulp in de huishouding aanvragen, zijn er mogelijkheden om de zorgvrager dagbesteding aan te bieden en zijn er vrijwilligers die bereidt zijn een helpende hand te bieden aan de mantelzorger. “Maar mensen moeten dat natuurlijk wel zelf aangeven”, weet Tineke. “En het liefst vroegtijdig, zodat ik met ze mee kan denken en we een oplossing kunnen vinden vóórdat iemand overbelast raakt. Er zijn verhalen bekend van mantelzorgers die hun naaste opsluiten in een kamer om even boodschappen te kunnen doen. Op zich logisch, maar het gaat wel te ver. Men is dan het zicht op een betere oplossing al kwijtgeraakt.” Het doel van Tineke is zorgen dat de mantelzorger wat relaxter kan zijn. “Want hoe relaxter de mantelzorger is, des te langer deze gezond blijft en des te beter het is voor de geleverde zorg.” Daarbij geldt overigens wel dat de zorgvrager en de mantelzorger aan het roer blijven. Tineke: “Ik draag mogelijkheden aan, maar uiteindelijk beslissen zij zelf of de aangedragen oplossing ook daadwerkelijk gebeurd.” Daarnaast worden er in Grootegast en Leek speciale cursussen ‘Ziekenverzorging thuis’ gegeven voor mantelzorgers. “We hebben net een cursus gehad in Het Hooge Heem te Grootegast en gaan binnenkort ook van start in Leek met deze cursus”, aldus Tineke. “Mochten er opnieuw voldoende aanmeldingen komen dan zal er ook een derde cursus komen. De cursus wordt gegeven in groepjes van twaalf. Niet te groot dus en dat moet ook niet. We willen naast het geven van de cursus ook iedereen zijn of haar verhaal laten doen.” Mantelzorgers kunnen zich aanmelden voor de cursus door een mail te sturen naar tineke.turksema@planet.nl. Daar kan men overigens ook terecht voor hulp bij het mantelzorgen of als men het ‘even zelf niet meer weet’. “Ik kom meestal pas in beeld als men zelf de weg eventjes lijkt kwijt te zijn”, aldus Tineke. “Ik ga dan naast de mantelzorger staan. Leg uit wat er allemaal mogelijk is, zoek met hun mee naar opties en biedt deze vervolgens ook aan. Of men daar gebruik van wenst te maken ligt geheel aan de persoon in kwestie zelf.” Bang dat de mantelzorgconsulente mensen in een vooraf bepaalde richting drukt hoeft men niet te zijn. Als consulente opereert Tineke Turksema onafhankelijk en is niet verbonden aan één organisatie. “Maatwerk”, stelt ze. “Elk persoon is anders en iedereen heeft dus ook andere behoeften ideeën. Daar kijk ik naar. Het uiteindelijke doel is te zorgen dat de mantelzorger langer gezond blijft. Zowel emotioneel als fysiek. Daar hebben we allemaal meer aan.”

 

Gemeente Grootegast zoekt uw idee!

Wij willen allemaal graag gezond oud worden, de Gemeente Grootegast wil dat ook voor haar inwoners. De gemeente zoekt daarom initiatieven die de gezondheid bevorderen en stelt hiervoor een subsidie beschikbaar. Initiatieven van, voor en door inwoners. Heeft u een goed initiatief of kent u iemand met een initiatief? Stuur dit initiatief op via het aanmeldformulier op www.grootegast.nl. De belangrijkste randvoorwaarden voor een subsidie zijn dat het een initiatief is dat breed gedragen wordt en het moet een duurzaam effect hebben. Wilt u meer over het project weten, neem dan contact op met coördinator Frony Babois via gezondingrootegast@gmail.com.