Trekkertrek Sebaldeburen; garantie voor hard gebrul en knallende motoren

0
365

SEBALDEBUREN – Ronkende, gierende en brullende motoren. Ontplofte turbo’s. Wat hebben we de afgelopen 21 jaar niet meegemaakt in Oldekerk en Sebaldeburen. Sinds de start in 1996 heeft het evenement zich stormachtig ontwikkelt tot het ‘gevaarte’ dat het tegenwoordig is. Maar liefst tweehonderd deelnemers hebben zich ingeschreven tijdens de speciaal ingelaste inschrijfavond in mei voor Trekkertrek 2017 op 23 en 24 juni. “Standaard”, weer Geert van Duinen. De voorzitter van Stichting Trekkerevenementen Sebaldeburen vertelt dat inschrijven op de avond betekent dat je ook mag meedoen. “Dus doet men dat in grote getale. Mooi toch?”

Mooi is het zeker. Maar liefst tweehonderd deelnemers hebben zich ingeschreven wat inhoudt dat er flink was competitie is. Spektakel dus. Want elke deelnemer is vastberaden zijn of haar trekker het hardst te laten brullen. Trekkertrek is hard en luid. Pure adrenaline en een absolute kick. “En dan te bedenken dat het allemaal begon als vervanging voor de jaarlijkse autocross”, blikt Geert terug. “In ’96 kwam dat evenement onder vuur te liggen. De regels omtrent veiligheid werden aangescherpt en het moest allemaal via de verschillende bonden lopen. Daarop kwamen wij met het idee om dan maar een trekkertrek te organiseren.” Geert van Duinen geeft toe dat het even wennen was. “Kijk, in de autocross waren we thuis. We wisten precies wat we moesten doen en hadden ervaring met het opzetten van dat evenement. Dat hadden we –zeker in het begin- natuurlijk niet met een trekkertrekevenement. We waren een beetje onnozel, zeg maar.” Niettemin schreven vijftig deelnemers zich in voor de eerste Trekkertrek die toen nog in Sebaldeburen zelf werd gehouden. “Dat was eenmalig”, lacht Geert. “Na die eerste keer zijn we naar Oldekerk verhuist en daar gaat het nu voor de twintigste keer los. Eénentwintig als we de editie in Sebaldeburen meetellen.” En dat doen we natuurlijk. We tellen ze allemaal, want ze zijn stuk voor stuk even spectaculair. “Van vijftig naar tweehonderd deelnemers”, somt hij op. “Ja, we zijn mooi gegroeid in al die jaren. Al heeft dat ook zijn mindere kanten. Bij een groter evenement hoort een grotere organisatie. Je krijgt ook te maken met meer overheid en meer regels. Al moet is zeggen dat de gemeente Grootegast ons zeer goed gezind is. Natuurlijk is het elk jaar weer spannend of je de papierwinkel voor elkaar krijgt en de vergunningen rond. Maar moeilijk? Nee, dat is deze gemeente zeker niet.” Dus gaat het weer los! Ook dit jaar wanneer de trekkertweedaagse haar 21ste verjaardag viert. “We hopen vrijdag 23 juni en zaterdag 24 juni natuurlijk op prachtig weer aan de Munnikeweg in Oldekerk”, aldus Geert van Duinen, die tevens meldt dat er ook een leuk programma voor kinderen is samengesteld. De kleinste trekkerfans kunnen zich onder meer vermaken met mini-trekkertrek met skelters. Tevens is er een tent waar de kinderen zich kunnen uitleven. De entree bedraagt 6 euro op vrijdag en 8 euro op zaterdag. Wie beide dagen wil bezoeken en een combikaart koopt betaald 11 euro. Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang tot het evenement. Ronkende, gierende en brullende motoren. Wij zijn van de partij!