Op de goede weg

0
195

En dan zit je opeens in het Provinciehuis. Gedeputeerde Patrick Brouns heeft goed nieuws namens de provincie Groningen. Gedeputeerde Staten –het dagelijks bestuur van de provincie- heeft het Herindelingsadvies voor de toekomstige gemeente Westerkwartier bekeken, heeft daar een mening over gevormd en besloten dat het een goed plan is. Het Herindelingsadvies kan dus rekenen op een positieve zienswijze van de provincie, die het document met liefde doorstuurt naar demissionair minister Ronald Plasterk. Feitelijk is het vanaf nu alleen nog maar stickertjes plakken en stempeltjes drukken. Nadat Plasterk er een wetsvoorstel van heeft gemaakt zal deze door de Tweede- en vervolgens ook de Eerste Kamer goedgekeurd moeten worden. Formaliteitjes. De nieuwe gemeente Westerkwartier is op de goede weg. En gelukkig maar. Want natuurlijk is de herindeling een goed idee. Het mag af en toe lijken alsof ondergetekende geen voorstander is van een gemeentelijke fusie, maar niets is minder waar. De gemeenten Leek, Zuidhorn, Grootegast en Marum zijn een perfect passende puzzel. Precies zoals het (tijdelijke) logo doet vermoeden. Ook op het Herindelingsadvies is weinig aan te merken. Het bericht dat de provincie positief heeft gereageerd op het advies is dan ook geen verrassing.

Toch blijft de weg die is afgelegd naar het Herindelingsadvies een pijnpunt en ook de invulling van de details zal dat zijn in de huidige opzet. Hielke Westra was niet te spreken over de berichtgevingen omtrent de Raadsgroep die vorige week in De Krant en de Streekkrant zijn gepubliceerd. ‘Misplaatst’, noemde de fractieleider van het CDA in Grootegast de kop boven het artikel. En dat mag. Dat is het leuke van een democratie zoals wij die in dit land hebben. Politiek beslist en media schrijft. Soms vriendelijk en vol complimenten –zoals over de gang van zaken omtrent de volksraadpleging in het Middag-Humsterland-, maar als het nodig is ook kritisch en scherp. Precies zoals het hoort. Politiek en media zijn soms als water en vuur, maar horen bij elkaar als Yin en Yang. Dinsdagavond sprak Westra mij aan in wat leidde naar een korte, maar uitdagende gedachtewisseling. Daarin gaf hij aan wat hij vond van het artikel en waarom de Raadsgroep opereert zoals deze opereert. Een goed gesprek. Ondanks zijn steekhoudende argumenten kon Westra mij niet overtuigen van zijn gelijk omtrent de Raadsgroep. Volgens de CDA-man is de huidige opzet de meest logische samenstelling van de Raadsgroep. Raadsleden die een Raadsgroep vormen. Zelf had ik liever een andere opzet gezien. Een groep die louter fungeert als klankbord en adviesorgaan. Een verzameling wijze mannen en vrouwen die ervaring hebben met gemeentelijke herindelingen of over uitzonderlijk veel kennis beschikken over het gebied en haar economie, historie en unieke kenmerken. Ik denk aan politici van buitenaf, lokale ondernemers en bestuursleden van dorpsverenigingen. Aan bestuursleden van regionale onderwijsinstellingen en aan afgevaardigden vanuit de burgerij. Een groep zonder beslissingsbevoegdheid, want niet democratisch gekozen, maar wel met enorm veel kennis waardoor men goede adviezen krijgt aangereikt. Door het juist op deze manier in te kleden wordt de zuiverheid gewaarborgd. Ik twijfel niet aan de puurheid waarmee –bijvoorbeeld- Hielke Westra zijn beslissingen als raadslid namens CDA Grootegast neemt. Geen moment trek ik zijn integriteit in twijfel, zoals ik dat bij geen enkel raadslid uit de vier gemeenten doe. Het blijft echter een feit dat raadsleden hun eigen Raadsgroepadviezen beoordelen in de gemeenteraden. En dat blijft een rare zaak. Want waarom zou je de schijn wekken dat je je eigen vlees aan het keuren bent? Ik hoop binnenkort het gesprek met Westra voort te zetten. Want nogmaals, andere meningen leiden tot nieuwe inzichten. Wie meer weet kan zich een beter beeld vormen. Zich ontwikkelen. En leergierig als ik ben hoop ik zoveel mogelijk nieuwe inzichten te verschaffen.

We zijn op de goede weg. Ondanks alle kritiek. De Raadsgroep gaat zich vanaf heden bezig houden met het invullen van de details, terwijl de landelijke politiek zich buigt over het Herindelingsadvies. En het mooiste; dat alles gebeurt in het openbaar! Of er nooit meer een raadslid boos wordt om een artikel? Dat kan ik niet beloven. Wel is het gelukkig zo dat er in de meeste dorpen in het Westerkwartier prachtige (horeca-)gelegenheden staan waar onder het genot van een heerlijk kopje koffie meningen uitgewisseld kunnen worden. En ja, dat is een open uitnodiging voor raadsleden die hun visie willen delen. U weet mij te vinden.

 

Meediscussiëren over de herindeling of jouw mening laten horen? Laat het weten op Twitter @richardlamberst!