Mient van Kammen

0
305

SURHUISTERVEEN – “Op zaterdag 8 juli wordt de 28e Fryske Walden verreden. Dat houdt in dat ik nu zo’n dertig jaar voorzitter ben van de club. De eerste twee jaren keken we vooral de kat uit de boom. Wat willen we doen? Hoe pakken we het aan? Verschillende vragen komen op je af en daar zijn we rustig mee aan de slag gegaan. Daarna ga je los. Dit jaar dus voor de 28e keer. De Fryske Walden Rit komt voort uit de motorclub die ik zelf met twee anderen heb opgericht. De club heeft nu zeventien leden en we rijden op motoren van voor 1970. Eén keer in de twee weken trekken we er lekker op uit en één keer per jaar is dus een rit waar iedereen –mits in het bezit van een passende motor- aan mee kan doen. Wat een passende motor is? Dat hangt ervan af waarvoor je mee wilt rijden. Deze rit maakt deel uit van de Veteraan Motoren Club (VMC) kalender. Wil je in die klasse meerijden dan mag je motor niet nieuwer zijn dan 1950. Onze club bestaat voornamelijk uit ‘Klassiekers’, motoren tot 1970. In het begin deed ik, samen met de twee anderen, alles zelf. Nu wordt er wat meer gedelegeerd en zijn er meer mensen betrokken bij het opzetten van de jaarlijkse rit. Over het algemeen kunnen we rekenen op zo’n tachtig deelnemers. Die komen niet alleen uit de directe omgeving van Surhuisterveen, maar uit heel Nederland. Omdat we in het programmaboekje van de VMC staan hebben we zelfs deelnemers uit België en Duitsland die meerijden. Dat meerijden doe ik zelf overigens niet. Het is toch een drukke dag waarop er veel geregeld moet worden. Zou ik zelf meerijden dan ben ik bang dat ik het overzicht kwijtraak. Ik houd me meer bezig met de controleposten, de catering en de inschrijvingen. Een dag later staat er een mooie rit in Marum gepland. De kans is groot dat ik daar zelf lekker op de motor stap en mee doe. Tenminste, als onze eigen rit een beetje mee zit. Want het is druk hoor! We beginnen met alle betrokkenen om 7.00 uur ’s ochtend. Vanaf 9.00 uur komen de deelnemers binnendruppelen. Vervolgens zijn er twee ritten, waarna om 15.30 uur de prijzen worden uitgereikt. We hopen natuurlijk op mooi weer. Op dit moment hebben we 65 voorinschrijvingen. Op de dag zelf kan men zich ook nog inschrijven voor de goedkoopste rit van Nederland. Dankzij onze sponsoren hoeven wij maar 8 euro te vragen aan de deelnemers. Het terrein bij de Feanster molen aan Koartwald is ook dit jaar de uitvalsbasis voor dit oldtimerevenement. Vanaf 10.15 uur kan men zeker een kijkje komen nemen bij de prachtige motoren.”