Molen in rouwstand bij wielerronde Noordhorn

0
330

Piersma wint, Cazemier zesde op fiets van vader

NOORDHORN – Wessel Piersma uit Groningen was afgelopen vrijdag de gelukkige in Noordhorn. Hij kwam als eerste over de finish tijdens het criterium over 80 km. Het ‘rondje om de kerk’ is onderdeel van de wielermeerdaagse Noordenveld/Westerkwartier. Lokale favoriet Patrick van der Duin uit Nieuw Roden behield zijn leiderstrui. Hij eindigde als negende in de koers. Winnaar Piersma wist zich twee ronden voor het einde los te rijden uit het peloton en in de kletsnatte straten van Noordhorn werd niet al te veel risico genomen de vluchter nog in de kraag te vatten. Een andere ‘local hero’ Pim Cazemier uit Den Horn lijkt een patent te hebben op bizarre ongelukken. Eerder al een gulp die bij 20 graden vorst niet dicht wil tijdens een lange en barre schaatswedstrijd en nu een derailleur die het vlak voor de wedstrijd begaf. Dus snelde de wielrenner naar de boerderij in Den Horn. “Ja,” lacht de schaatser/wielrenner. “Dat was even een stressmomentje. Gelukkig was er nog net tijd om snel naar huis te rijden en de fiets van mijn vader uit de schuur te halen. Ik was nog net op tijd voor de start, maar echt ideaal is het natuurlijk niet. Ik ben deze fiets niet gewoon. Vooral in de bochten had ik het zwaar en moest op de rechte stukken steeds weer bijfietsen. Dat kostte me een hoop energie. Uiteindelijk werd ik zesde en gezien de omstandigheden en mijn eerdere blessure ben ik redelijk tevreden met deze plek.” Cazemier kwam in het voorjaar hard ten val maar is inmiddels weer zo goed als hersteld. Door de blessure kon de renner niet meedoen in de strijd om het podium.”  En zo werd Piersma gehuldigd en maakte de rouwstand van de molen duidelijk dat er één man in het bijzonder werd gemist. Bert Swart die in het verleden vaak medailles om de nek van winnaars heeft gehangen. Regen of geen regen. De burgervader was altijd aanwezig. Het regende pijpenstelen. Alsof de hemel een beetje mee huilde. Door: Johan Kamphuis.