Bauke Mollema wil volgend jaar weer voor klassement gaan

0
414

Is de knecht niet beter dan het paard?

De Tour de France is van start. Een maand lang wielrennen met de beste renners ter wereld. Het grootste wielerevenement ter wereld. Natuurlijk is ook de oud Zuidhorner Bauke Mollema weer van de partij. Voor hem zal deze Tour anders zijn dan andere jaren. Geen klassement dit keer, maar ‘meesterknecht’ voor Alberto Contador.

De sponsor van de heren van Trek Segafredo hengelde de eigenlijk al bijna gestopte Spanjaard naar de ploeg om een ultieme poging te wagen de Tour te gaan winnen. Een grote gok waarvan niemand nog weet hoe deze uit zal pakken. Duidelijk is dat de Spanjaard over zijn hoogtepunt heen is, dat maakte de tijdrit in Dusseldorf -waar hij direct op grote achterstand werd gereden door Froome- pijnlijk duidelijk.   De voormalig kampioen heeft na de positieve dopingtest nooit meer zijn oude niveau heeft aangetikt. Maar Trek Segafredo is ambitieus en wellicht ook een tikje opportunistisch. Met het in huis halen van Contador hoopt de ploeg op een aandachtspiek en dus extra inkomsten. Contador moet dat gaan regelen met de strijd om het podium en eigenlijk wordt er stiekem gehoopt op het geel. Met het wegvallen van Wout Poels mist Froome zijn belangrijke meesterknecht en daarmee lijkt de kans om de Brit in het nekvel te grijpen gegroeid. Dan is er nog Quintana, maar eigenlijk houdt niemand nog echt rekening met de Colombiaan. Nee, Richie Porte en Romain Bardet zijn de voornaamste kandidaten om Froome uit het geel te rijden. En Contador dus. Op het moment dat de voormalig meervoudig (2007 en 2009, die van 2010 werd hem wegens dopinggebruik afgepakt) winnaar van de Tour binnen werd gehaald, wist Mollema dat er voor hem het een en ander zou veranderen. Een jaar de Tour overslaan was geen optie. Dan maar een jaar in de schaduw, de rol van meesterknecht en vooral ook een Tour om veel van te leren. Want niemand hoeft Contador nog iets te leren over sluwheid en tactisch inzicht. In dat op zicht kan het voor Mollema een leerzame Tour worden. Zelf zegt hij zich helemaal in de rol te kunnen schikken: “De onderlinge rolverdeling is duidelijk. Ik ga proberen Contador zo goed mogelijk te helpen om hem op het podium te krijgen. Er is geen ander scenario mogelijk of besproken dan dat ik zijn meesterknecht ben. Alberto is goed, hij is een van de kanshebbers en het zou mooi zijn als ik hem daarbij kan helpen,” laat de nummer zes van de Tour uit 2013 weten aan de Streekkrant weten. Met zijn tijdrit maakte hij aan alle speculaties om toch nog hoog in het klassement te eindigen, een einde. Op het spekgladde asfalt reed Mollema op safe en eindige als langzaamste van de Trek formatie. Ondertussen heeft de renner wel laten weten dat het wat hem betreft om een eenmalige expeditie gaat. “Ik heb vorig jaar aan het podium geroken. Als ik niet was gevallen, was er een kans geweest. Ik voelde me erg sterk en kreeg daar de bevestiging het niveau aan te kunnen. Daarbij ligt de Tour me beter dan de Giro en wil volgend jaar weer voor eigen kansen gaan. Ik ga proberen zo hard mogelijk te rijden en hoop veel van Contador te leren.” Sommige mensen vragen zich af of Mollema zich wel 100 procent kan motiveren voor deze Tour in deze rol. Natuurlijk gaat hij zich inzetten voor Contador, maar hij ziet het ook als investering in zich zelf. Wil er nog sterker door worden. Mollema kijkt met een oog al naar volgend jaar wanneer hij zelf weer voor het klassement gaat rijden. De vraag is eerder, is de knecht niet beter dan het paard?