Zuidhorner moeders terug uit Indonesië

0
236

ZUIDHORN – Louisa Penninga en Corine Aikema zijn inmiddels alweer bijna twee maanden terug van hun onvergetelijke reis naar Indonesië. Deze reis werd georganiseerd door Compassion, één van de grootste christelijke kindsponsororganisaties ter wereld.

Hoogtepunt van de reis was de ontmoeting met de kinderen en moeders die deel uit maken van de projecten van Compassion. De vrouwen hebben verschillende projecten bezocht in Indonesië, waarbij zij spelletjes deden met de kinderen, moeders spraken en samen met hen workshops hebben gedaan. “We zijn twee keer op homevisit geweest”, aldus Corine. “Hier bezochten we twee kinderen bij hun gezin thuis. Wat je dan ziet is wel even schrikken; het huisje is er nog slechter aan toe dan een schuurtje bij ons in de achtertuin! Allemaal gaten en kieren, ze leven op een betonnen vloer, er staan twee plastic stoelen en een tafeltje, er hangt een gordijntje waarachter een bed staat.” De kinderen worden opgevoed door opa en oma, omdat beide ouders inmiddels zijn overleden. “Opa werkt als chauffeur op een Becak -dit is een soort Tuktuk- en oma werkt alle dagen op de markt om groente te verkopen. Overdag zijn de jonge kinderen altijd alleen en op zichzelf aangewezen. Het meisje kookt alle dagen voor het gezin en neemt de zorg van haar broertje en beide neefjes op zich.” Sinds kort is het jongetje, Rio genaamd, opgenomen in het sponsorproject van Compassion. Hier ontvangt hij onderwijs, voedsel en medicatie, tevens ontwikkelt hij een sterkere persoonlijkheid door middel van trainingen. Hij leert hier dat hij waardevol is en geliefd. Louisa: “Het tweede gezin dat we bezochten bestaat uit vader, moeder en drie kinderen. De jongste, Andreas is een jongetje van zes maanden oud. Hij neemt samen met zijn moeder deel aan het Moeder & Kind project. Wat het meeste indruk maakte tijdens dit bezoek was de vraag van de moeder of we samen met haar wilden bidden voor haar kinderen. Daarbij vroeg zij niet om geld of een goede opleiding, maar sprak zij de wens uit dat al haar kinderen de liefde van Jezus mochten ontdekken.” Het reisprogramma was actief en inhoudelijk, vertelt het tweetal. “Het doel van deze reis was om ons kennis te laten maken met het werk van Compassion in Indonesië. Voornamelijk de ontmoeting met vrouwen daar stond centraal. Voorafgaand aan de reis hebben we samen met de andere deelnemers fondsen geworven voor de opstart van een Moeder- en babyproject (Child Survival Programma). Dit programma is voor moeders en baby’s die zonder hulp weinig overlevingskans hebben. Door middel van voedsel, zorg en voorlichting worden zowel moeder als kind ondersteund en bevrijd uit uitzichtloze en levensbedreigende situaties. We hebben nu met eigen ogen gezien waar het project opgestart gaat worden en wat de impact hiervan is”, zegt Corine. De reis laat mooie herinneringen achter bij de twee Zuidhorner moeders. Louisa: “De ontvangst, waar we ook kwamen, was altijd hartverwarmend. We voelden ons zó welkom hier! Ondanks het vele plezier dat we met elkaar mochten maken, mogen we onze ogen niet sluiten voor de armoede die hier heerst. En niet alleen hier, in de sloppenwijken van Medan, waar we zelf gelopen hebben, mensen thuis hebben bezocht, waar we hebben gespeeld met de kinderen, gelachen en gehuild met de moeders.” Compassion biedt kinderen kans op een leven zonder armoede. Ieder kind dat door een sponsor wordt ondersteund, wordt opgenomen in een Compassion-project dat door de plaatselijke kerk wordt uitgevoerd. Via Compassion worden wereldwijd momenteel ruim 1,9 miljoen kinderen in 25 landen gesponsord. Een belangrijk onderdeel van het sponsorprogramma is de briefwisseling tussen kind en sponsor. Meer informatie is te vinden op www.compassion.nl.