Schijnveiligheid

0
876

Schijnveiligheid. Een woord dat in streek en regio snel aan populariteit wint. Het woord duikelde een aantal maanden geleden als eerste op in Noordenveld. Daar werd het dorpscentrum vanaf de Norgerweg tot aan de Kanaalstraat van de één op de andere dag voorzien van tientallen zebrapaden. Op de Brink worden automobilisten vanuit elke richting gestopt, waarbij er –welke richting u ook op gaat- sowieso twee zebrapaden ‘overwonnen’ moeten worden op –let wel- één splitsing. Nog leuker is het aan de Kanaalstraat waar voetgangers, mochten ze dit zelf willen, urenlang in een vierkantje van 3 meter bij 3 meter kunnen lopen, daarbij twee keer de drukke Kanaalstraat over kunnen steken, zonder halt te houden. Veilig? Met al die zebrapaden zou u denken van wel. Echter, niets is minder waar. Daar waar voetgangers zonder goed uit te kijken gewoon oversteken –want voorrang-, daar hebben automobilisten regelmatig genoeg van die hinderlijke onderbrekingen om de zoveel meter. Het gevolg is dat er na de zoveelste ‘stop and go’ eerder een stoot gas bijgegeven wordt dan netjes afgeremd. Het goede voorbeeld werd afgelopen week nog gegeven door een mooie auto van de Noordenveldse gemeentewerken, die nog net vóór een moeder met haar dochter het zebrapad voor Fitnesscentrum Roden kon passeren door wat extra snelheid te maken. Zou hij ze niet gezien hebben? Dat betwijfel ik, want moeder en dochter stonden tot echt op het zebrapad en te schudden van angst voor mijn auto, die gelukkig wel netjes stilstond. Schijnveiligheid.

Het woord schijnveiligheid dook een aantal weken geleden weer op in gemeenteraad van Zuidhorn. Aan de Burgemeester Kruisingalaan in het centrum van Zuidhorn zijn een aantal blauwe vakken gerealiseerd voor het winkelend publiek. De vakken hebben naast een parkeerfunctie nog een tweede functie; doordat het verkeer van één kant belemmerd wordt zorgen de parkeervakken voor een ‘natuurlijke’ snelheidsregulatie. Slim bedacht, ware het niet dat verkeerd –lees: buiten de vakken- geparkeerde auto’s regelmatig zorgen dat alles vast komt te staan, omdat uitwijkplaatsen bezet zijn door auto’s die daar niet mogen staan. Daarbovenop zorgen de ‘wildparkeerders’ ervoor dat er voor voetgangers een onoverzichtelijke situatie ontstaat. Dus opperden enkele fracties om een zebrapad te realiseren bij de Burgemeester Kruisingalaan. Wethouder Henk Bakker wilde daar echter niet aan, want onderzoek heeft uitgewezen dat zebrapaden vooral een schijnveiligheid creëren. Dus het wordt niet veiliger, integendeel zelfs. Wie een bepaalde groep verkeersdeelnemers pampert, creëert een lui monster dat niet meer voor zichzelf kan zorgen in het verkeer.

Vorige week werd bekend dat de gemeente Leek komt met een nieuwe Verkeersvisie. De gemeenteraad heeft wethouder Karin Dekker gevraagd deze visie te ontwikkelen en daarbij gaat ongetwijfeld een heikel punt aan de orde komen: het centrum van Leek. En dan met name het grote probleemgebied aan de Samuel Leviestraat. Een gebied dat bol staat van de schijnveiligheid. Enkele weken geleden postte de gemeente Leek op haar Facebookpagina dat al het verkeer van rechts, dus ook wat van de parkeerplaatsen voor de Lidl en de Albert Heijn komt, voorrang heeft. Het leverde de gemeente tal van reacties op. Niet alleen over deze beslissing, die gezien de inrichting van de voormalige afritten nog goed te verdedigen is, maar vooral over de andere maatregelen die hier genomen zijn. Zoals het ‘bruggetje’ waarvan niemand weet of fietsers voor gaan of toch de auto’s. “Daarvoor is expres gekozen: nu twijfelt iedereen, rijdt daardoor extra langzaam en kijkt goed uit. Door de bult in het bruggetje wordt iedereen gedwongen snelheid te minderen”, is de letterlijke zin die de gemeente post onder een opmerking van een bezorgd inwoonster. En die reactie maakt mij bezorgd. Er staat eigenlijk letterlijk dat de gemeente met opzet voor een rare situatie heeft gekozen om twijfel te zaaien bij alle weggebruikers. En dat zij aannemen dat iedereen daarom wel snelheid mindert. Aannames zijn gevaarlijk. Zeker als je speculeert op twijfel. Wie twijfelt kan namelijk ook een verkeerde keuze maken, in paniek raken of iets geheel onverwachts doen. De wegversmalling bij het bruggetje nodigt uit tot twee mogelijke acties: remmen of gas geven. Aan u de keuze -of de twijfel- om daarop te anticiperen. Levensgevaarlijk. Waarbij wonder boven wonder nog geen ernstige ongelukken te betreuren zijn geweest. Net zoals bij de zebrapadeninvasie in Noordenveld. Natuurlijk remmen de meeste automobilisten bij de eerste, maar bij het derde zebrapad binnen 20 meter is het gaspedaal toch echt aantrekkelijker. De gemeente Leek heeft een schijnveiligheid gecreëerd in haar dorpshart. Maar allicht dat er binnen de nieuwe Leekster Verkeersvisie nog wat gesleuteld kan worden aan de inrichting van de Samuel Leviestraat. Want het opzettelijk creëren van gevaarlijke situaties om twijfel te zaaien lijkt mij geen gezond doel voor welke gemeente dan ook.

 

Meediscussiëren over de herindeling of jouw mening laten horen? Laat het weten op Twitter @richardlamberst!