Ongenode Gast: Lekker dineren met andere culturen

0
365

Tijd: 17.00 uur
Datum: 6 juli
Plaats: Zuidhorn

ZUIDHORN – De allereerste Eat and Meet van Zuidhorn Verwelkomt Vluchtelingen vond plaats in Zaal Balk, waar zo’n negentig ‘oude’ en ‘nieuwe’ bewoners van Zuidhorn en Noordhorn elkaar troffen onder Onhollands fraaie weersomstandigheden. Bert en Marieke Balk stelden geheel belangeloos hun zaal, keuken en de prachtige tuin ter beschikking voor dit culinaire samenzijn. Al gauw bleek dat het grote aantal kinderen dat was meegekomen weinig meer nodig had om te ‘meeten’ dan wat ruimte om lekker rond te rennen en een vijver vol kikkers. Eslam Hamad, die wat te oud is voor de kikkerjacht was zichtbaar blij toen hij klasgenootje Julian Bolster in de kluit kinderen ontwaarde.

Voor het openen van de avond werden wethouders Henk Bakker en Bert Nederveen door het team van Zuidhorn Verwelkomt naar voren geschoven. Henk Bakker stond stil bij de roerige week die achter hen lag: het was hun eerste publieke activiteit na het overlijden van burgemeester Bert Swart. ‘Maar juist Bert Swart heeft zich zo betrokken gevoeld en hard gemaakt voor de vluchtelingen in de gemeente dat het heel gepast en goed voelt om hier aanwezig te zijn’.

Terwijl kok Mustafa Taleb van Syrian Food druk bezig was met de laatste voorbereidingen, werd er in de tuin onder leiding van Aline Brummel nog iets nader kennis gemaakt met een lichtvoetige variatie op het programma ‘over de streep’. En zo blijkt weldra dat het voor het vieren van een leuk feestje niet uit maakt waar je wortels liggen, er ook in Syrië stiekem onder de douche wordt gezongen, maar ook dat er zich onder de vooral Arabische gasten nog geen enkele liefhebber van de Hollandse pot bevindt.

Dat kwam dan goed uit dat deze eerste Meet and Eat vooral een kennismaking was voor ‘oud’ Zuidhorners met de Syrische keuken. ‘Verrukkelijk’ verzuchtte Mariska Venema, terwijl haar vierjarige dochter Anne- Mariken de Okra, Hummus en Fatoush laat voor wat het is en trots aankomt met een heel bord vol ‘Maamol’, koekjes met dadels, gemaakt door Syrische vrouwen waaronder Abeer Hamad en Amaal Mokdad uit Noordhorn die ook betrokken waren bij de organisatie van de Meet and Eat. ‘Kijk mama! Zomaar gekregen van een meneer!

Eten verbindt en verbroedert en de gesprekken kwamen op gang. Over hoe moeilijk het eerste jaar in Nederland was, over eetgewoonten en een nieuwe taal leren, over school en zwemles. Ghirmey uit Eritrea zoekt een kerk en wordt gekoppeld aan Mirjam Striesenou die hem daarbij wel wil helpen. De 90-plusser Clara van den Berg, officieel geen Zuidhorner, maar introducee, vertelde al smullend van de Baklava hoe leuk het is om op zo’n leeftijd nog totaal nieuwe ervaringen op te kunnen doen.

In de tuin zaten Zoia Albert en Monique Westermolen van Groningen Verwelkomt. ‘Wat een fijne sfeer hier, heel open en positief’. En heerlijk eten. Van alle kanten straalde de avond uit dat het voor herhaling vatbaar is: alle deelnemers vonden het geslaagd, de wethouders waren trots op dit burgerinitiatief en Marieke Balk stelde voor om het volgend jaar gewoon weer te organiseren in zaal Balk. Nu maar hopen dat er dan wederom gerekend kan worden op de geweldige inzet van Roos van der Laan. De dames van de organisatie stelden dat er dan misschien ook wel wat Nederlands eten bij mag: ‘voor nog wat meer culinaire integratie’.

 


Van de redactie: “Ere wie ere toekomt! Soms worden plannen doorkruist en moet er creatief gezocht worden naar een nieuwe oplossing. Zoals bij deze rubriek, waar de gebruikelijke
ongenode gast helaas verstek moest laten gaan. Dus bij deze; Marjolein Bolster-van der Werff, ontzettend bedankt dat jij onze speciale gast wilde zijn en verslag deed van dit bijzondere diner.”