Haringuitreiking toegevoegd aan Inventaris Immaterieel Erfgoed

0
694

NIEKERK – In Niekerk wordt tijdens de jaarlijkse haring uitreiking één ton haringen aan de lokale bevolking uitgedeeld. De traditie grijpt terug op een legaat uit 1476 van Menno Jeltema. De Menno Jeltema Stichting heeft samen met burgemeester Ard van der Tuuk van de gemeente Grootegast, die ook secretaris is van de stichting, een ‘erfgoedplan’ geschreven. Met dit plan laat de stichting zien, dat zij de traditie in de toekomst willen behouden. Nu heeft Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland de Niekerker traditie toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Erfgoed. Om dit heugelijke feit te vieren, komen de burgemeester en de andere leden van de Menno Jeltema Stichting op maandag 24 juli bijeen in Niekerk. Bij het monument Haringeters eten zij een haring. Vervolgens bieden zij de senioren van Niekerk een haring aan. Onder immaterieel erfgoed vallen sociale gewoonten, voorstellingen, rituelen, tradities, uitdrukkingen, bijzondere kennis en/of vaardigheden die gemeenschappen en groepen erkennen als een vorm van cultureel erfgoed. Een belangrijk kenmerk is dat het erfgoed wordt overgedragen van generatie op generatie en van persoon op persoon.