Dylan Groenewegen

0
1200

SURHUISTERVEEN – Het zijn drukke tijden voor de rijzende ster van het sprinterpeloton. Na drie weken lang afzien, kwam Dylan Groenwegen zondag als eerste over de streep op de Champ-Élysées. Toegegeven, topsprinters als Mark Cavendish, Marcel Kittel en Peter Sagan hadden de Tour de France om uiteenlopende redenen al verlaten, maar toch. De Nederlandse blijdschap was er niet minder om. Want hoeveel wielrenners kunnen zeggen dat zij hun allereerste touretappe wonnen in Parijs? En dan is Groenewegen nog niet eens verantwoordelijk voor het enige wielerhuzarenstukje van Nederlandse bodem. Vorige week won oud-Zuidhorner Bauke Mollema eveneens een etappe in de Tour, na een indrukwekkende solo van 30 kilometer over bergachtig terrein. Ook Tom Dumoulin mag gerekend worden tot het rijtje Nederlandse wielerhelden na zijn overwinning in de Giro d’ Italia. De Limburger bleek sterker dan gerenommeerde klimmers als Nairo Quintana en Mikel Landa en nam de roze trui mee naar Nederland. Vanavond (dinsdag) verschijnen de wielertoppers aan de start van de Profronde Surhuisterveen. Het publiek krijgt dan te zien wie er het sterkste op het Feanster parcours. De klimmer, de tijdrijder of toch de sprinter? Of gaat local hero Pieter Weening met de eer strijken? Het zou zomaar kunnen, want Surhuisterveen is Surhuisterveen en in die koers is wel vaker het onmogelijke mogelijk gebleken. De foto is genomen door Jérémy-Günther-Heinz Jähnick.