Komkommertijd!

0
1119

En zo zitten we alweer aan de 30ste column van dit jaar. Dertig weken dichterbij de herindeling dan begin januari het geval was en wat vliegt de tijd. Op het moment dat deze krant uitkomt duurt het nog 525 dagen voordat de gemeenten Leek, Zuidhorn, Grootegast en Marum definitief ophouden te bestaan als zelfstandige gemeenten. Daar moet nog een heleboel over besloten worden en er zal ook ongetwijfeld nog een hoop over te melden zijn. Maar dus niet in de komende weken. Nu de laatste raadsvergaderingen voor de zomer achter de rug zijn en de vakantieperiode is aangebroken heeft ook de politiek een welverdiende rustpauze ingelast. Even een momentje om de afgelopen zes maanden rustig te beschouwen en toe te leven naar het resterende deel van dit jaar voordat we 2018 in gaan. Het laatste jaar dus waarin we in het Westerkwartier te maken hebben met vier afzonderlijke gemeenten.

De komkommers liggen stapels dik in de schappen en dat betekent komkommertijd. Ook op de redactie merken we dat de zomer is begonnen. Immers, ook journalisten ruilen in de zomer hun bureaustoel in voor een badhanddoek. Komkommertijd kenmerkt zich door een terugloop aan echt nieuws. Voorlopig even geen officiële ondertekeningen, plechtige aangelegenheden en politieke ontwikkelingen. We moeten het doen met zomerse plaatjes van vakantievierende mensen, vrolijke stranden en lekkere ijsjes. Een straf? Welnee! Heel even het verstand op nul en lekker bijtanken voordat de wereld weer doordraait in haar normale –vaak moordende- tempo. Op een goed gesprek met Hielke Westra (fractievoorzitter CDA Grootegast) en de laatste raadsvergadering van Zuidhorn na stond de afgelopen week voor ondergetekende al in het teken van de zomer. Elk jaar weer ruilen De Krant en de Streekkrant de rubriek ‘Ongenode Gast’ in voor een leuke zomerrubriek. We hebben eens een zomer lang campings bezocht, vorig jaar met afzwaaiende achtstegroepers gesproken en dit jaar laten we u de mooiste plekjes in het verspreidingsgebied van uw krant zien in de nieuwe zomerrubriek ‘Zomertrip’. Zes weken lang neemt onze redactie u aan de hand van enthousiaste  gidsen en goede verhalen mee naar die plekjes die u echt gezien moet hebben. De Krant begint haar zomertrip in het schitterende Norg, terwijl we in het Streekgebied aftrappen in het pittoreske Visvliet. U mag weten, het maken van deze speciale rubrieken is fantastisch. Wij mogen zelf deze ‘mooiste plekjes’ bezoeken en spreken met leuke mensen die graag en gemakkelijk over hun dorp of gebied praten. Kortom, leerzaam én gezellig. Laat het de uitgever niet horen, maar in komkommertijd heet dit dus ‘werktijd’. Over mooie baantjes gesproken nietwaar?

Komkommertijd betekent ook een voorlopig einde van deze column. Na dertig weken vol gas is het tijd om heel even de snelheid aan te passen aan het seizoen. Precies zoals ook de politiek in het Westerkwartier doet. Even bijkomen van een hectisch half jaar waarin er veel gebeurd is en nieuwe energie opdoen voor de komende maanden. Want na de zomer gaan we direct los in politiek Westerkwartier. Leek ontwikkelt een Verkeersvisie, Zuidhorn misschien wel -of juist niet- een mountainbikeroute en ook in Marum en Grootegast draait de herindelingsmolen straks weer op volle toeren. Maar eerst dus een welverdiende zomervakantie. Ik hoop dat u een onvergetelijk mooie zomer tegemoet gaat en hoop u over een paar weken weer te mogen begroeten als lezer van deze column. Tot dan!

 

Meediscussiëren over de herindeling of jouw mening laten horen? Laat het weten op Twitter @richardlamberst!