CBS ‘t Oegh is sociaal veilig

0
303

MUNNEKEZIJL – Pesten komt op alle scholen voor en gebeurt vaak buiten het zicht van volwassenen. Omdat scholen verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van de kinderen en medewerkers, is CBS ‘t Oegh uit Munnekezijl in september 2016 gestart met het online meldsysteem M5 op de website van de school. Al na enkele weken ontstaat er een beeld van de gebeurtenissen tijdens en buiten de schooluren. Naast incidentele pesterijen, ontstaat er ook zicht op structureel pesten. In de aanpak worden zowel de slachtoffers als de pesters geholpen door middel van een aanpak rond de vraag: ‘Wát heb jij nodig om te stoppen?’ Binnen de lessen wordt vervolgens aandacht gegeven aan het voorkomen en het omgaan met sociaal onveilige situaties. Afgelopen dinsdag werd er feest gevierd op CBS ’t Oegh, samen met ouders, kinderen en leerkrachten. De school werd namelijk door de M5-groep gecertificeerd tot sociaal veilige school. Speciaal voor deze gelegenheid werden rondom dit thema gedichten en verhalen geschreven door kinderen en werd er een gezamenlijk kunstwerk gemaakt. Deze krijgt een centrale plek in de school, samen met het certificaat. Ook kon iedereen genieten van een ‘M5-gebakje’.